Kwartaalupdate

Groenfonds Regionaal Duurzaam – Q4 2022

De inflatie was in Q4 2022 nog steeds hoog. Oorzaak: deels de energieprijzen, deels de krappe en dus kostbaardere arbeidsmarkt. Het kan gevolgen hebben voor de realisatiekosten van onze projecten die nog moeten worden gebouwd. Uiteraard anticiperen we daarop bij onze investeringen. Mooi is dat we het 4e kwartaal het equivalent van het totale jaarlijkse energieverbruik van bijna 20.000 huishoudens aan CO2 bespaarden. Kijkt u even mee naar de ontwikkelingen en kwartaalcijfers van 1 oktober tot 31 december 2022?

Eerdere kwartaalupdates

Snel naar:


1. Intrinsieke waarde Groenfonds Regionaal Duurzaam


2. Beleggingen Groenfonds Regionaal Duurzaam


3. Spreiding portfolio Groenfonds Regionaal Duurzaam


4. Impact Groenfonds Regionaal Duurzaam

Alle projecten binnen het Groenfonds Regionaal Duurzaam hebben gezamenlijk een totale vermeden CO2 uitstoot van 525 kTon per jaar. Dat komt overeen met een equivalent van het totale jaarlijkse energieverbruik (elektriciteit en gas) van ca. 141.945 woningen.

Het deel dat direct kan worden toegeschreven aan de financiering door het Groenfonds Regionaal Duurzaam van Meewind is ca. 73 kTon/jaar en een equivalent van het totale jaarlijkse energieverbruik (elektriciteit en gas) van 19.611 huishoudens.

Flink meer CO2 vermeden
Ten opzichte van het vorige kwartaal is de hoeveelheid vermeden CO2 emissie van de portefeuille flink gestegen als gevolg van het beschikbaar komen van actuele informatie van diverse projecten, het online komen van een tweetal geothermie projecten in dit kwartaal en het wijzigen van een omrekenfactoren voor de onderdelen zonPV, geothermie en WKO op basis van actuele informatie.


5. Ontwikkelingen projecten Groenfonds Regionaal Duurzaam

Oplevering projecten Duurzaam Voorne en Aardwarmte Koekoekspolder
Voor de projecten Duurzaam Voorne en Aardwarmte Koekoekspolder is de bouw succesvol afgerond in het laatste kwartaal van 2022. Deze projecten gaan de exploitatiefase in en leveren duurzame warmte aan de bij deze projecten aangesloten tuinbouwbedrijven.

Uitbreiding financiering econic
Een consortium van investeerders, bestaande uit Rabo Investments, Rinkelberg Capital en Meewind heeft 40 miljoen euro nieuw eigen vermogen verstrekt aan econic. Daarnaast hebben Triodos, ASR, Meewind en Rabobank 85 miljoen euro aan projectfinanciering beschikbaar gesteld. De nieuwe investeringsronde van 125 miljoen euro stelt Groenfonds Regionaal Duurzaam deelneming econic in staat om een belangrijke bijdrage te leveren aan het versnellen van de energietransitie zowel in Nederland als in Duitsland. 

Verkoop belang in Groendus afgerond
De verkoop van het belang van het Groenfonds Regionaal Duurzaam in energiebedrijf Groendus is in oktober afgerond. Alle aandelen zijn overgedragen aan het consortium van pensioenuitvoerder APG en infrastructuur belegger Omers. Het fonds behoudt zijn financiering aan diverse projecten van Groendus, waaronder aan Zonnepark Bavelse Berg, een zonnepark op een voormalige vuilstort in Breda.


6. Toekomstverwachting

Hogere kosten door o.a. inflatie
Eerder dit jaar schreven we in onze kwartaalupdate over de inflatie en het beeld daar is niet fundamenteel gewijzigd. De inflatie is in de loop van 2022 gestegen tot, in vergelijking met het recente verleden, ongekende hoogte. In vergelijking met 2021 was de inflatie van 2022 door het CBS berekend op gemiddeld 10%. Ongeveer de helft hiervan kan worden verklaard door de stijging van de elektriciteitsprijzen. De inflatie wordt verder gedreven door de aanhoudend krappe arbeidsmarkt, die via hogere lonen leidt tot oplopende arbeidskosten per eenheid product.

Dergelijke inflatie betekent dat tegenover hogere opbrengsten als gevolg van de gestegen energieprijzen, bestaande en nieuwe investeringen te maken hebben met hogere kosten (materiaal en personeel) en regelmatig langere doorlooptijden (beschikbaarheid materiaal en personeel). Per saldo heeft dit voor de projecten niet geresulteerd in betalingsproblemen.

Renteontwikkeling
De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen steeg van 0% begin 2022 naar 2,1% in juni, daalde vervolgens naar 1,1% in augustus, en steeg daarna weer naar 2,8% aan het eind van 2022. Als gevolg hiervan is de rente die wordt gevraagd door banken aan projecten en bedrijven gestegen, waardoor de schuldgraad is gedaald en de vraag naar achtergestelde leningen en risicodragend vermogen toegenomen. Meewind verwacht (en ziet in de praktijk) dat op basis hiervan nieuwe investeringen een beter verwacht rendement zullen kunnen opleveren; recente afspraken tonen dit ook aan en dit zal een positief effect hebben op het gemiddelde rendement van de portefeuille van het fonds. Tegelijkertijd betekent dit ook dat bepaalde projecten niet langer financierbaar zijn. Het fonds waardeert beleggingen (aandelenbelangen) op historische kostprijs en als gevolg daarvan heeft de rentestijging geen zichtbaar effect gehad op de waardering van de bestaande beleggingen.

Uitgifte participaties Groenfonds tijdelijk hervat
Op 28 oktober is de uitgifte van participaties in Groenfonds Regionaal Duurzaam tijdelijk hervat. Aanleiding voor het heropenen van het fonds is de financiering van verschillende duurzame projecten op het gebied van geothermische energie, warmte-koudeopslag en zonne-energie.

Nieuwe berekening fiscaal voordeel
Op de website van Meewind is een actueel overzicht gepubliceerd over het fiscale voordeel van beleggen in het Groenfonds Regionaal Duurzaam. De berekening is geactualiseerd naar aanleiding van de publicatie van het Belastingplan 2023.


7. Ontwikkelingen Meewind Beheerder

Nieuwe CFO: Jacqueline Bongartz
Meewind heeft zich per 1 januari 2023 versterkt met Jacqueline Bongartz. Zij wordt financieel directeur en in die rol functioneel verantwoordelijk voor Finance, Risk & Compliance. Haar benoeming als dagelijks beleidsbepaler is voorgelegd aan en goedgekeurd door de AFM.

Vacature
Hiernaast zoekt Meewind nog versterking bij het customer service & support-team en het investment team, hiervoor staat een vacature uit.

Participantenvergadering 2022
Maandag 12 december vond de Meewind participantenvergadering 2022 plaats. Voor het eerst volledig digitaal. Alle participanten konden live meekijken en vragen stellen via de chatfunctie.
De vergadering is integraal terug te zien op https://meewind.nl/participantenvergadering/.

Onder deelnemers is een enquête gehouden. Hieruit bleek dat de grote meerderheid tevreden was over dit nieuwe format. Meewind zal de vergadering van 2023 dan ook weer op deze manier organiseren.

Overname bewaarder
Darwin, bewaarder van de fondsen van Meewind, is overgenomen door APEX Group. Naar verwachting heeft dit voor Meewind geen directe gevolgen. Het hele team van Darwin is opgenomen in de APEX Group en blijft haar werkzaamheden voor Meewind doen.

Actualisatie fondsdocumentatie
De beheerder heeft in het vierde kwartaal de fondsdocumentatie (Prospectus, Eid en Website) geactualiseerd.

Het prospectus was inmiddels een aantal jaar oud; de inlegvellen die er in de loop van de tijd aan waren toegevoegd zijn verwerkt. Ook zijn de prospectussen in lijn gebracht met de vereisten uit de SFDR & EU Taxonomy, Europese rapportagerichtlijnen rond duurzaamheid. Daarnaast zijn ook de risicoparagrafen op verschillende punten verduidelijkt, overeenkomstig met het laatste jaarverslag. Tenslotte heeft Meewind de prospectussen van de verschillende fondsen naast elkaar gelegd en aanpassingen doorgevoerd met als doel een betere vergelijkbaarheid. Het geactualiseerde prospectus is met een specificatie van de aanpassingen gedeponeerd bij de AFM die daarbij geen aanvullende vragen of opmerkingen had.

Vanaf 1 januari 2023 publiceert Meewind conform nieuwe Europese regelgeving een Essentieel Informatie Document (Eid) in plaats van een Essentieel Beleggersinformatie document (EBI). Door de introductie van het Eid verandert de berekeningsmethode voor de risicoscore. In het EBI werd de risicoscore berekend op basis van de mate waarin de intrinsieke waardes van Meewind gemiddeld op en neer bewegen (de standaardafwijking). Vanaf 2023 wordt de risicoscore in het Eid berekend op basis van de beweeglijkheid van de koersen van Meewind in extreme marktomstandigheden. Hoeveel de intrinsieke waardes bewegen in extreme marktomstandigheden wijkt veelal af van de beweeglijkheid in gemiddelde omstandigheden. Dit kan leiden tot andere risicoscores; deze eerst keer heeft niet geresulteerd in een wijziging. Bovendien wordt vanaf 2023 het risico meegenomen dat de tegenpartij aan wie Meewind geld heeft uitgeleend, niet terugbetaalt. Meewind laat deze berekeningen uitvoeren door Riskquest, een externe adviseur. Deze berekeningen worden maandelijks geactualiseerd en op de website van Meewind gepubliceerd. Op het moment dat de berekeningen daartoe aanleiding geven worden de risicoscore en de Eid geüpdatet.

Disclaimer

De in deze update verstrekte informatie is met uiterste zorg samengesteld. Toch kan Meewind (Seawind Capital Partners BV) niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor onjuistheden of onvolledigheden in deze update aanvaardt Meewind geen enkele aansprakelijkheid. In deze update staan links naar externe websites. Meewind is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites. Op de inhoud van deze update van Meewind en op het Meewind-logo rusten auteursrechten. Niets uit deze update mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Meewind.

project
Projecten
Zonneweide Haghorst
Groenfonds Regionaal Duurzaam investeert in Zonneweide Haghorst in de gemeente Hilvarenbeek. De kracht van de zon, een onuitputtelijke bron van energie, wordt hier jaarlijks omgezet in circa 37 miljoen kWh aan duurzame energie.
project
Projecten
SemperPower LSPS 3 B.V.
Met ons Groenfonds Regionaal Duurzaam investeren we €5 miljoen in de grootste batterij van Nederland, van SemperPower. Om opgeslagen hernieuwbare energie vrij te geven bij windstilte of bewolking. Voor stabiliteit in ons groene energienetwerk en meer schaalbaarheid.
project
Projecten
Goede Buren Windpark Streepland
Samen met Greenchoice en Windunie realiseerden we 3 nieuwe windmolens bij knooppunt Klaverpolder. Goed voor groene stroom voor 15.000 huishoudens voor de komende 25 jaar.
project
Projecten
Offshore windpark Nobelwind
project
Projecten
Offshore windpark Northwind
project
Projecten
Leap24
Bij een Leap24-station parkeer je op een ruime laadplaats en prik je je taxi, auto, bus of bakwagen in een laadpaal. “Als chauffeur hoef je niet op een akelige kale plek langs een drukke weg te wachten,” licht Schlichting toe.
project
Projecten
Greenchoice
Het Energie Transitiefonds investeert in Energie Concurrent, houder van 70 procent van de aandelen van duurzame energieleverancier Greenchoice. Greenchoice maakt duurzaamheid vanzelfsprekend. Voor iedereen, onafhankelijk van portemonnee of locatie, aldus hun missie. Het is met ruim 600.000 klanten de grootste groene energieleverancier van Nederland. Ze versnellen inmiddels 20 jaar de energietransitie in ons land.
project
Projecten
Aardwarmte Koekoekspolder