De Belwind-concessie: over snelheidsrecords en financial closes

17 april 2015

In dit bericht zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van deze concessie – de voorgeschiedenis van Nobelwind, zo u wilt – op een rij. Hierdoor wordt goed inzichtelijk welke fases de ontwikkeling van een dergelijk project doormaakt.

April 2006: aanvraag Belwind-concessie
In april 2006, nu 9 jaar geleden, wordt de aanvraag gedaan tot het toezeggen van de Belwind-concessie, voor de kust van Zeebrugge.

Juni 2007: concessie verleend
Ruim een jaar later is de concessie verleend en kan een vergunning voor de bouw en exploitatie van een offshore windpark worden aangevraagd.

2008: ontwikkeling Belwind
Het park is in ontwikkeling. Staal voor de funderingen en de 55 Vestas 3MW turbines worden besteld.

Concessie
Locatie Belwind-concessieDetail Belwind-concessie

Juni 2009: windmolens op losse schroeven
De bouw van het windpark op de Belwind-concessie dreigt te mislukken door een faillissement van Econcern, de oorspronkelijke aanvrager en ontwikkelende partij. Hierdoor staan de toekomstige molens van Belwind op losse schroeven.

Juli 2009: Meewind stapt in
Een consortium, waar ook Meewind deel van uitmaakt, neemt het project over uit het faillissement van Econcern.

Augustus 2009: start bouw Belwind 1
In zeer korte tijd is de financiering van het windpark rond en de financial close bereikt. In augustus 2009 start de bouw van Belwind 1, de eerste fase van de Belwind-concessie.

December 2010: oplevering Belwind 1
Eind 2010 is het windpark gereed. De conclusie: de ontwikkeling en financiering hebben lang geduurd, maar met de uiteindelijke bouw van het windpark zijn ‘snelheidsrecords’ gebroken. Belwind 1 levert inmiddels bijna 4,5 jaar elektriciteit aan het Belgische net. De opbrengsten zijn volgens prognose en de aflossing van externe financiering loopt voor op schema.

Oktober 2015: geplande financial close Nobelwind
Na de succesvolle totstandkoming van Belwind 1 is het nu de beurt aan Nobelwind, de tweede fase van de Belwind-concessie. De ontwikkeling, bouw en exploitatie van beide parken vallen onder beheer van Parkwind NV. Parkwind heeft uitgebreide ervaring opgedaan bij de projecten Belwind 1 en het aangrenzende Northwind. Het financieel sterke consortium dat Nobelwind zal realiseren – Parkwind, Sumitomo en Meewind – geeft zekerheid aan externe financiers.

2016: bouwfase Nobelwind
De 50 Vestas turbines van Nobelwind zullen in 2016 geplaatst worden. Samen zullen zij een opgesteld vermogen hebben van 165MW en voor circa 185.000 Belgische gezinnen duurzame energie produceren.