Financial close offshore windpark Nobelwind geslaagd

23 oktober 2015

PERSBERICHT

Haarlem, 23 oktober 2015

Bouw windpark start in voorjaar 2016
Financial close offshore windpark Nobelwind geslaagd

Na het succes van de eerste fase van het Belwind windpark is de financial close bereikt van de tweede fase: Nobelwind. De bouw van dit offshore windpark, met een capaciteit van 165 MW, start in het voorjaar van 2016. Het park in de noordzee is mede mogelijk gemaakt door het duurzame beleggingsfonds Meewind en haar ruim 6500 participanten.

Bij de financial close zijn op vrijdag 23 oktober de contracten en overeenkomsten omtrent Nobelwind afgerond met alle stakeholders en banken. Dit project is het vierde Belgische windpark in de Noordzee en het derde waarin Meewind heeft geïnvesteerd. Eerder hebben Meewind en haar participanten al bijgedragen aan de totstandkoming van Belwind en Northwind. In het project Nobelwind, dat 45 kilometer buiten de kust van Oostende wordt gebouwd, is Meewind voor 19,9% aandeelhouder.

Investering van 655 miljoen
Voor het project is circa 655 miljoen euro bijeengebracht door investeerders en financiële instellingen. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft met 250 miljoen euro de grootste bijdrage geleverd. Dit past in het beleid van de bank om te investeren in hernieuwbare energie om klimaatverandering tegen te gaan.

Andere betrokken banken zijn BNP Paribas Fortis, Rabobank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation en Mizuho Bank. De exportkredietverzekeraars van Denemarken (EFK) en Noorwegen (GIEK) spelen eveneens een rol in de financiering van het windpark op zee. Een achtergestelde lening wordt verstrekt door de aandeelhouders, waaronder Meewind, en door PMF Infrastructure Fund, TINC en DG Infra Yield.

Groene stroom voor 186.000 huishoudens
Nu de financial close is bereikt, kan het project de bouwfase ingaan. De bouw start naar verwachting in het voorjaar van 2016, om in de tweede helft van 2017 te worden afgerond. Na oplevering heeft het park een capaciteit van 165 MW, die wordt geleverd door vijftig Vestas V112-turbines van elk 3,3 MW. Het gehele park kan jaarlijks 651 GWh elektriciteit produceren, voldoende voor een duurzame energievoorziening voor 186.000 huishoudens.

Volgens planning en binnen budget
Het ervaren team dat de bouw van Nobelwind op zich neemt, heeft in 2010 de eerste fase van het Belwind-project op de Bligh Bank met succes afgerond. In 2014 is tevens het park Northwind op de Lodewijk Bank opgeleverd. Bij de bouw van het huidige park wordt gebruikgemaakt van de laatste technieken en nieuwste materialen. Dit draagt bij aan optimale omstandigheden voor een veilige oplevering, volgens planning en binnen budget.

Bouwers, leveranciers en verzekeraars
Nobelwind maakt gebruik van de diensten van offshore contractor Jan de Nul voor de bouw en plaatsing van het fundament en de windturbine-installatie. Het Deense MHI Vestas Offshore levert de vijftig V112-windturbines, terwijl een andere Deense partij – Bladt – het offshore hoogspanningsstation realiseert. Fabrikant Prysmian levert de kabels, die door DeepOcean worden aangelegd vanuit de turbines naar het offshore hoogspanningsstation. EDF Luminus, de tweede grootste speler op de Belgische energiemarkt, neemt de elektriciteit van Nobelwind af.

Profin en Marsh hebben de verzekeringspolissen opgesteld, die zijn ondertekend door Codan, Axa, Mitsui en GCube.

Grote stap in hernieuwbare energieproductie
Nobelwind, het derde windpark dat mede door Meewind is gerealiseerd, levert een substantiële bijdrage aan de hernieuwbare energievoorziening in Europa. Nobelwind, Belwind en Northwind tezamen zijn goed voor de duurzame energieproductie voor ruim een half miljoen huishoudens.

“We zijn trots dat we hier als Meewind, samen met onze participanten, een grote rol in hebben kunnen spelen”, zegt Meewind-bestuurder Willem Smelik. “In 2006 zijn we begonnen, met als doel om de overgang naar een volledig duurzame energieproductie te versnellen. Met de financial close en de realisatie van Nobelwind zetten we weer een grote stap in de goede richting.”