Crisis biedt ook duurzame kansen

20 april 2020

De coronacrisis heeft wereldwijd een enorme impact. “We leven mee met iedereen die wordt geraakt door deze crisis. Tegelijkertijd biedt de nieuwe situatie ook duurzame kansen”, stelt Meewind-bestuurder Willem Smelik in deze column.

Het Chinese woord voor crisis bestaat uit twee tekens: dat voor gevaar en voor kans. Het gevaar is inmiddels pijnlijk zichtbaar. Het virus heeft wereldwijd al meer dan 100.000 mensenlevens gekost, ons zorgsysteem staat onder grote druk en de economische schade als gevolg van de lockdown is enorm. We leven mee met iedereen die wordt geraakt door deze crisis. Tegelijkertijd biedt de nieuwe situatie ook duurzame kansen.

Sommige maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen hebben onbedoelde positieve klimaateffecten. We werken veelal thuis via beeldbellen, waardoor de files zijn opgelost. We stappen niet op het vliegtuig voor een weekendje Barcelona. En #supportyourlocal is trending, waarbij we steeds meer kiezen voor lokale producten. Bijvoorbeeld voor seizoensgroenten en -fruit van de boer om de hoek, in plaats van peultjes uit Zimbabwe of mango’s uit India.

Na de crisis zal een deel van de mensen ongetwijfeld terugvallen in hun oude gedrag. Maar voor een grote groep zal de gedragsverandering blijvend zijn. Hé, dat videobellen werkte prima. Dus waarom zou ik in de auto stappen naar Brussel voor die meeting? En zijn die drie citytrips per jaar met het vliegtuig wel nodig?

Nieuwe helden
De huidige tijd leert ons ook wat écht onmisbaar is. De verpleegkundige, de arts, de vuilnisman, de vakkenvuller, de schoonmaker en de ambulancemedewerker: dat zijn onze nieuwe helden. Hun werk is van vitaal belang. Ook energie valt onder de primaire levensbehoeften. Hoe groot de crisis ook is, of je op kantoor werkt of thuis aan de keukentafel; we hebben altijd stroom nodig. Het duurzamer, hoe beter.

Stabiele investering
Hier doet zich de kans voor dat geld, dat eerder in niet-duurzame energie zat, mogelijk nu wel in duurzaamheid geïnvesteerd wordt. Investeren in duurzame energie is een interessante – en stabiele – optie voor beleggers, juist nu de financiële markten onder druk staan. Beleggers kiezen wellicht eerder voor een duurzaam beleggingsfonds dat niet-beursgenoteerd is (zoals Meewind), waarbij de fluctuerende koersen geen directe invloed hebben op het rendement.

Natuurlijk, ook een investering in duurzaamheid biedt geen zekerheid op een goed rendement. Wanneer duurzame projecten of bedrijven beursgenoteerd zijn, hebben zij net zoveel last van een dalende beurs als elk ander beursgenoteerd bedrijf. Maar er zijn ook tal van duurzame investeringen die ‘crisisproof’ zijn. Zolang de zon schijnt, leveren die zonnepanelen op je eigen dak rendement op. Ook in tijden van crisis. Dat geldt ook voor investeringen in een zonneveld of een windmolen in de buurt. Mensen die bijvoorbeeld duizend euro in een lokaal energieproject hebben gestopt hebben nu geen afwaardering van 30% hoeven te doen.

Meerdere fondsen
Als Meewind investeren we in uiteenlopende duurzame markten, om zo de energietransitie te versnellen. We investeren in geothermie voor de tuinbouw om de lokale tuinbouwproductie mogelijk te maken en te verduurzamen. We investeren in biogas om mest en organisch afval om te zetten in een duurzame vorm van aardgas. We investeren in lokale projecten om wind- en zonne-energie dicht bij de gebruiker op te wekken en zo het elektriciteitsnet te ontlasten. We investeren in windparken op zee om op grote schaal duurzame stroom te produceren; uit het zicht en daar waar de meeste wind is. Ook investeren we in een duurzaam energiebedrijf, om groene stroom voor heel Nederland bereikbaar en aantrekkelijk te maken.

Onze projecten zijn ondergebracht in vier verschillende fondsen; voor elke duurzame belegger wat wils. Een kleine troost, mocht het rendement van je duurzame belegging even wat tegenvallen: je kan met een schoon geweten gaan slapen, want je investering draagt in ieder geval bij aan een positieve duurzame impact op de wereld.

Willem Smelik,

Founder en bestuurder van Meewind