
Onze impact
In 2024: totaal 1.003.178 ton CO2 vermeden*
Met trots presenteren we ons Impact Rapport over 2024! Ruim een miljoen ton CO2 bespaarden we samen.* Dat is een miljoen ton uitstoot die onze lucht níet vervuilt en onze aarde níet opwarmt.
Samen boeken we resultaten; we zijn er trots op. Je vindt ze hieronder. Kerncijfers rond de CO2 die we met onze investeringen besparen, onze duurzaamheidsstatements en onze Impact Rapportages. Kijk mee.
* Totale vermeden uitstoot door alle projecten en bedrijven waar Meewind in investeert.
Impact kerncijfers 2024
Financieel & Maatschappelijk
Meewind zet zich in opdat particulieren zélf hun vermogen hard en duurzaam aan het werk kunnen zetten. Dat resulteerde in 2024 in de volgende cijfers:
12.084
particuliere beleggers
€309 miljoen
geplaatst kapitaal
3,7 miljard
kapitaalomvang projecten
Impact hoogtepunten 2024
Energiebesparing
Meewind investeert in een brede portefeuille en verschillende technologieën, bronnen en toepassingen rond groene, slimme energie-oplossingen. Een beknopt overzicht van de resultaten in 2024:

2.361.392 MWh
hernieuwbare
elektriciteit opgewekt

112 MWh
capaciteit batterijen

1.244.863 MWh
aardwarmte voor
glastuinbouw geleverd

1.577 klanten
van warmte voorzien via
WKO-installaties

707.303 klanten
voorzien van groene stroom via
Greenchoice en Leap24

390 locaties
tank- en laadlocaties voor
duurzame energie

** Nieuwe bosaanplant. Bron: Staatsbosbeheer. *** Auto op benzine. **** Vliegvakantie naar de Canarische eilanden incl. hotel voor twee personen.

Bekijk ons Impact Rapport 2024
Inclusief toelichting op onze methodologie,
ons investeringsproces en onze Theory of Change.
Energietransitie in nieuwe fase
Flexibel en Robuust
Was 2024 een goed klimaat-jaar? Nee. En ja. De 1,5 C als bovengrens voor opwarming van de aarde uit het Parijs Akkoord, is tegelijkertijd verder weg en
dichterbij dan ooit: al in 2030 bereiken we die bovengrens als we wereldwijd op het huidige tempo blijven uitstoten.1 De toenemende geopolitieke onzekerheid, conflicten (in Oekraïne en het Midden-Oosten) en het verkiezen van een klimaatverandering-ontkennende president in het Witte Huis lijken die trend niet te keren. Ook binnen onze landsgrenzen bestaat onduidelijkheid over de lange termijn klimaatstrategie. De verdere versobering van groen beleggen is tekenend.
Grote stappen vooruit
Tegelijkertijd zien we de grootste CO2-uitstoter China een andere nr. 1 positie innemen: die van snelst groeiende duurzame capaciteit.2 De doelstelling van 1200 GW groene productiecapaciteit in 2030 werd vorig jaar al behaald! 2/3 van de mondiale investeringen in energie gaat in plaats van fossiele naar duurzame projecten en infrastructuur.3 Dit zal groeien. Daarbij is bewezen dat het terugdringen van CO2-emissies verdere opwarming direct beperkt: een hoopvol inzicht!4
Het succes van wind en zon
Ondertussen is stroom uit wind en zon in Nederland een succesverhaal gebleken de afgelopen jaren. De grote groei verschuift de komende jaren van opwek naar flexibiliteit. Waar het opgesteld vermogen van windparken in 2024 met 3% groeide en zonne installaties met 11%5, verdriedubbelde de opslagcapaciteit van batterijen naar 470MWh. In 2025 wordt nog eens een verdrievoudiging verwacht (naar 1.500 MWh).6 Tot 2035 is de verwachting dat de opslagmarkt met 36% per jaar toeneemt.7 Dé groeimarkt dus. Flexibiliteit is het antwoord op het netcapaciteit vraagstuk, slim(mer) omgaan met energieverbruik het devies.
Impact veelzijdig
Het staat vast: investeren in een duurzamer energiesysteem betekent 1 op 1 investeren in een betere toekomst. Elke euro die onze beleggers bij ons inleggen, koppelen we aan directe impact. Impact die we, zoals u hierna zult zien, kunnen meten in vele miljoenen kilowattuur opgewekte groene stroom en warmte. Of in tonnen vermeden CO2-uitstoot. In euro’s aan investeringen – ook van andere partijen die onze financiering ontsluit. En in maatschappelijk bereik: naast iedereen die dankzij ons mede-eigenaar wordt van de transitie, ook bijv. de klanten van onze deelnemingen Greenchoice en Leap24. Ook impact die minder tastbaar is, zoals de randvoorwaarden waarbinnen we opereren, hebben we in dit rapport inzichtelijker willen maken. Op gebied van o.a. eerlijk loon, goede werkomstandigheden, het voorkomen van corruptie of vervuiling elders in de wereld. Iedere letter van het trio “ESG” komt aan bod.
We kijken uit naar de volgende fase van de transitie. Uw geld is daarin de groene motor – wist u dat u er 27x meer duurzame impact mee maakt dan met
andere groene keuzes? Op naar een toekomst die niet alleen schoner is, maar ook tegen een stootje kan. Meer Robuust. Beter.

1 Bron: De Correspondent, 2024 | 2 Bron: Reuters, 2025 | 3 EIA, World Energy Outlook, 2024 | 4 Bron: CarbonBrief, 2021 | 5 Bron: CBS, 2025 | 6 Bron: European Battery Outlook, 2025 | 7 Bron: Netbeheer Nederland Scenarios 2025; bewerking Meewind
Impact van onze fondsen
2024
Meewind beheert in totaal 4 fondsen, in 2024 met een geplaatst kapitaal van €309 miljoen. Vergeleken met vorig jaar is de impact vrijwel gelijk gebleven. Waar de groene elektriciteitsproductie afnam, groeide de opwek van duurzame warmte, het aantal groene tank- en laadlocaties en de totale capaciteit van batterijen binnen ons portfolio. Onze voetafdruk steeg iets vergeleken met vorig jaar: 4.853 ton, 2.525 ton en 150.715 ton CO2 in respectievelijk Scope 1, 2 en 3.
Ieder van onze fondsen heeft eigen kenmerken en investeert in bedrijven en/of projecten die passen bij de ambities van het fonds. Een korte samenvatting van de totale impact per fonds vind je hieronder:

Energie
Transitiefonds
162.998 ton CO2 vermeden
Onder andere:
Groene stroom voor 707.303 klanten
40 laadstations

Groenfonds
Regionaal Duurzaam
584.684 ton CO2 vermeden
Onder andere:
Batterij-capaciteit van 98 MWh
1.244.863 MWh aardwarmte voor tuinbouw

Zeewind Bestaande Parken
159.500 ton CO2 vermeden
Focus: elektriciteitsproductie (MWh)
Totale opwek: 955.089 MWh
Aandeel fonds: 21.358 MWh

Zeewind Nieuwe Parken
95.996 ton CO2 vermeden
Focus: elektriciteitsproductie (MWh)
Totale opwek: 574.828 MWh
Aandeel fonds: 19.107 MWh
Achtergrond
Wettelijke kaders
Al 15 jaar maken we zo concrete impact met onze financieringen. De kaders voor de manier waarop impact het beste kan worden berekend en gerapporteerd worden steeds duidelijker, met de komst van o.a. de EU Taxonomy en Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Zo kan impact-informatie beter op waarde worden geschat en kunnen we beter sturen op resultaten. We geven je wat achtergrondinformatie rond die wet- & regelgeving.
EU Taxonomie
De EU Taxonomie vereist een analyse van economische activiteiten en hoe deze bijdragen aan één van de geformuleerde zes milieudoelstellingen. Een investering is “duurzaam” als:
- deze in aanmerking komt, ofwel: wanneer een economische activiteit wordt genoemd in de EU Taxonomie.
- wanneer deze juist is afgestemd, ofwel: wanneer er een substantiële bijdrage geleverd wordt aan één van de zes milieudoelstellingen, er geen substantiële schade toegebracht wordt aan de andere milieudoelstellingen en wordt voldaan aan de minimale vereisten rondom internationale mensenrechten.
De eisen en benodigde data per economische activiteit zijn dermate stringent dat de ondernemingen en projecten momenteel nog niet in staat zijn de juiste data aan te leveren. Daarom rapporteert Meewind voor 2024 dat alle Fondsen 0% zijn afgestemd.
De 6 milieudoelstellingen
Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
De SFDR verplicht financiële marktdeelnemers te rapporteren hoe zij duurzaamheid integreren in hun beleggingsprocessen en hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s. Elk beleggingsproduct wordt geclassificeerd op basis van duurzaamheidsintenties: Artikel 6 (grijs), Artikel 8 (lichtgroen) of Artikel 9 (donkergroen). Alle Meewindfondsen classificeren als Artikel 9 omdat alle ondernemingen en projecten binnen de fondsen bijdragen aan de duurzame beleggingsdoelstelling van het Fonds, geen significante schade toebrengen aan mens en milieu en normen volgen voor goede bestuurspraktijken.
Jaarlijks rapporteren de fondsen in lijn met de SFDR over de duurzaamheidsprestaties van dat jaar. Hiertoe verzamelen we jaarlijks data bij de portfoliobedrijven voor de impactanalyse en de beoordeling van de grootste negatieve effecten van elke investering.
Onze SFDR Statements
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vereist dat financiëlemarktdeelnemers vanaf 1 januari 2023 informatie verstrekken aan beleggers met betrekking tot de integratie van duurzaamheidsrisico’s, de overweging van ongunstige duurzaamheidseffecten en de eventuele bevordering van ecologische of sociale kenmerken en duurzame investeringen.
Deze verklaring beschrijft hoe Meewind bovengenoemde factoren integreert in haar beleggingsprocessen en bedrijfsvoering. Hieronder vind je de verwijzingen naar onze statements:
- SFDR statement Meewind
- SFDR statement Energie Transitiefonds
- SFDR statement Groenfonds Regionaal Duurzaam
- SFDR statement Zeewindfondsen
Meewind en duurzaamheid
Seawind Capital Partners B.V. (hierna: Meewind) is een pionier op het gebied van hernieuwbare en duurzame energie. Met haar investeringen en fondsen heeft zij als doel de energietransitie te versnellen en zo een positieve bijdrage te leveren aan haar omgeving, de gemeenschap en het milieu.
Onze visie en strategie op duurzaamheid wordt nader toegelicht in het Meewind Duurzaamheidsbeleid.
Duurzaamheidsrisico’s [SFDR Artikel 3]
Het duurzaamheidsrisico is het risico dat een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance gebied (ook wel ESG-risico’s genoemd), indien ze zich voordoet, een mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken. Meewind hanteert een vijftal type duurzaamheidsrisico’s: fysieke klimaatrisico’s, transitierisico’s, milieurisico’s, sociale risico’s en governance risico’s.
Meewind neemt duurzaamheidsrisico’s, net als andersoortige risico’s, mee in het gehele proces en besluitvorming van beleggingen. In dit proces, zoals is vastgelegd in de Meewind Risk Management Policy, wordt bij elke nieuwe belegging een analyse uitgevoerd van (potentiële) duurzaamheidsrisico’s.
Wanneer relevante risico’s worden geïdentificeerd wordt inzichtelijk gemaakt wat de mogelijke
beheersmaatregelen zijn. De uitkomsten van deze analyse worden opgenomen in het
beleggingsbesluit. Daarnaast monitort en bewaakt Meewind de duurzaamheidsrisico’s gedurende de looptijd van de financiering met een systeem van risicobeheersmaatregelen en periodieke beoordelingen van risico’s binnen de beleggingsportefeuilles.
Overweging van de Principal Adverse Impacts (PAI’s) [SFDR Artikel 4]
Meewind houdt geen rekening met de belangrijkste negatieve impact (PAI) op entiteitsniveau voor Meewind als beheerder (SFDR artikel 4). Meewind kan er voor kiezen op fondsniveau om de PAI wel te overwegen in overeenstemming met artikel 7 van de SFDR.
Meewind kan als vermogensbeheerder niet voldoen aan de stringente eisen van de SFDR rondom de volledigheid en beschikbaarheid op elke van de PAI-indicatoren aangezien beleggingen zelf niet verplicht zijn deze data te publiceren. Dit standpunt zal periodiek worden herzien in overeenstemming met marktpraktijken, beschikbaarheid van informatie en ontwikkelingen in de regelgeving. Wanneer alle beleggingen de gevraagde informatie publiceren zal Meewind dit standpunt aanpassen.
Beloningsbeleid [SFDR Artikel 5]
Het beloningsbeleid van Meewind moedigt niet aan tot het nemen van extra risico’s waaronder
duurzaamheidsrisico’s. Er is geen variabele beloning aanwezig die dergelijke risico’s zou kunnen stimuleren. Elke beloning binnen Meewind staat in dienst van de missie welke gericht is op duurzaam beleggen en duurzaamheidsrisico’s zijn geïntegreerd in het gehele beleggingsproces en worden periodiek opnieuw beoordeeld. Meer toelichting is beschikbaar in het volledige Meewind beloningsbeleid.
Ons Duurzaamheidsbeleid
In ons Duurzaamheidsbeleid lees je meer over hoe wij de principes rond verantwoord beleggen integraal onderdeel maken van de analyse en het beheer van onze beleggingen. Over de kritische prestatie indicatoren, duurzaamheidsrisico’s en hoe wij duurzaamheid verankeren binnen onze eigen organisatie.
Meewind is van mening dat de integratie van de principes rondom verantwoord beleggen vereisen dat ze een integraal onderdeel worden van de analyse en het beheer van onze beleggingen.
Bekijk het Duurzaamheidsbeleid →
Social Development Goals (SDG’s)
Onder de SDG’s vallen 17 doelen om tegen 2030 een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen. Samen vormen de doelen een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn in 2015 aangenomen door alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties. en vormen een wereldwijde agenda waarin iedereen een rol speelt.
Bijdrage Meewind
Primair draagt Meewind in haar streven naar een CO2-vrije samenleving concreet bij aan deze 3 SDG’s:
- Betaalbare en duurzame energie (7)
- Industrie, innovatie en infrastructuur (9)
- Duurzame steden en gemeenschappen (11)
Secundair dragen de inspanningen van Meewind ook bij aan deze 2 SDG’s:
- Verantwoorde consumptie en productie (12)
- Klimaatactie (13)
Environmental, Social en Governance
Meewind streeft in lijn met de Environmental, Social en Governance (ESG) -kaders naar transparantie ten aanzien van impact. Dus ook over de CO2-emissies die, onvermijdelijk, vrijkomen als gevolg van onze investeringen. Voor 2024 hebben we voor onze portefeuille de CO2-emissies in beeld gebracht conform wet- en regelgeving. Een complexe opdracht met waardevolle inzichten. Hieronder vind je een overzicht van de scopes die in beeld zijn gebracht in ons integraal Impact Rapport 2024:

Scope 2
Indirect
Alle indirecte uitstoot
gerelateerd aan het inkopen
van energie van derden.

Scope 1
Direct
Alle CO2 die het
project direct zelf uitstoot
bij eigen activiteiten.

Scope 3
Indirect
Alle directe en indirecte
uitstoot van andere partijen
die worden ingeschakeld.
Aanpak Meewind
Investeringsfocus
Meewind richt zich op 4 principes om samen een duurzaam energiesysteem te bereiken:

Vergroot aandeel
duurzame energie
Duurzame energie
productie of levering

Reduceer verbruik
en intensiteit
Producten en diensten
die energieverbruik terugdringen

Reduceer
directe CO2-uitstoot
Oplossingen om
uitstoot terug te dringen

Creëer
betrokkenheid
Betrek mensen bij de transitie
naar een duurzaam systeem
En concentreert zich daarbij op deze 3 thema’s:
Opwek
- Geothermie
- WKO installaties
- Groen gas
- Groene waterstof
- Zon op land / dak
- Wind op zee / land
Toepassing & Distributie
- Energielevering
- Infrastructuur
- Duurzame Mobiliteit
Leveringzekerheid
- Energie-opslag
Welke impact maak je met beleggen bij Meewind?
Geld. De groene motor. Je portemonnee als duurzaam instrument met Meewind.
Beleg je bij Meewind, dan laat je je geld hard en duurzaam werken. Welke impact je daarmee maakt, hangt af van het fonds waarin je belegt en de prestaties van de projecten en bedrijven waarin het fonds investeert. Welk artikel 9-fonds je ook kiest, bij Meewind beleg je altijd in slimme, groene energie-oplossingen.
Maak 27x meer duurzame impact met je geld dan andere duurzame keuzes
Denk je aan goed doen voor het klimaat, dan denk je niet als eerste aan je portemonnee. Maar uit onderzoek1 blijkt: je bespaart 27x meer CO2 met je geld dan met andere groene keuzes. Laat dus óók je geld werken voor de energietransitie.
1 Nordea becijferde dit met het doel om stof tot nadenken te geven. Meer lees je hier.