Nieuwsbericht, 20 februari 2019
Investeer in de kracht van de consument
Investeer in de kracht van de consument

“Een sterke, echt groene energiemaatschappij is van essentieel belang voor Nederland”, stelt Meewind-bestuurder Willem Smelik. Vanuit die gedachte heeft Meewind met het nieuw opgerichte Energie Transitiefonds een belang genomen in Greenchoice. “Wij sluiten ons aan bij een groene energieleverancier die druk bezig is Nederland te verduurzamen.”

“Greenchoice is de grootste écht groene energieleverancier van Nederland, met ruim 550.000 klanten. Ze hebben de ambitie en potentie om verder te groeien. Daar willen wij aan bijdragen”, aldus Meewind-bestuurder Willem Smelik. Met het Energie Transitiefonds, opgericht in december 2018, heeft Meewind een belang van 12,5% genomen in Greenchoice. Het streven is om dit uit te breiden naar 30%.

“Duurzaamheid is de toekomst. Daarom investeren wij in een duurzaam bedrijf, met een groot bereik en draagvlak. Want willen we de energietransitie versnellen? Dan kunnen we niet wachten op de overheid, op de industrie. Met onze investering in Greenchoice willen we juist de kracht van de consument vergroten. We willen meer mensen de kans geven zich aan te sluiten bij de duurzame beweging.”

Productie op eigen bodem
Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er veel nieuwe – kleine – leveranciers bijgekomen. De meeste energieleveranciers richten zich puur op de verkoop van groene stroom. Dit is veelal grijze stroom, die ‘groen’ wordt gemaakt met in het buitenland ingekochte certificaten. Bij Greenchoice is 95% van de elektriciteit ‘afgedekt’ met Nederlandse certificaten, waarbij de bron van tenminste 90% direct herleidbaar is. Volgend jaar, in 2020, zal 100% van de geleverde elektriciteit duurzaam in Nederland worden geproduceerd.

“Greenchoice wil daarnaast meer impact maken, door zich óók in toenemende mate te richten op de eigen productie van groene energie”, aldus Smelik. “Met onze investering ondersteunen we Greenchoice om haar eigen duurzame productie te vergroten. Gewoon hier, in Nederland. Zo kunnen nog meer huishoudens worden voorzien van groene energie. Energie die duurzaam en dichtbij is opgewekt.”

Greenchoice helpt haar klanten ook bij het besparen of zelf opwekken van energie. Bijvoorbeeld thuis door middel van een warmtepomp of zonnepanelen. Een andere mogelijkheid is dat klanten zich aansluiten bij een lokale energiecoöperatie. “Dankzij de investering van Energie Transitiefonds kan Greenchoice meer projecten uitrollen op het gebied van energieproductie en -besparing.”

Interessant rendement
De grote vraag: what’s in it voor de belegger in Energie Transitiefonds? “Ten eerste draag je bij aan de energietransitie”, stelt Smelik. “Maar naast een maatschappelijk rendement levert de investering in het fonds ook een financieel rendement op. Het verwachte rendement van het fonds is 6 à 7%. Door onze samenwerking met Greenchoice hebben we rechtstreeks toegang tot duurzame energieprojecten. Dat maakt het mogelijk om serieel en op grotere schaal te investeren. Slim en efficiënt investeren, dat betekent meer stabiliteit. Zo kunnen we onze participanten een interessant rendement bieden, met zo min mogelijk risico.”

Nieuw fonds, nieuwe focus
Met haar eerdere fondsen – de Zeewind-fondsen en Regionaal Duurzaam – focus Meewind op nieuwe duurzame energieproductie. “Met Energie Transitiefonds kiezen we ervoor te beleggen in een gevestigde partij, met een bewezen trackrecord”, licht Smelik toe. “Als partners kunnen Meewind en Greenchoice de ontwikkeling, bouw en exploitatie van duurzame energieproductie, -opslag en -besparing versnellen.”

Partner sinds 2007
Met Greenchoice kiest Meewind bewust voor een bekende en vertrouwde partij. “Sinds onze oprichting in 2007 is Greenchoice al partner. Gezamenlijk hebben we meerdere projecten in warmtekoude-opslag gerealiseerd. En onlangs hebben Meewind, Greenchoice en Windunie de aanbesteding van windpark Streepland gewonnen”, aldus Smelik. “We werken samen vanuit dezelfde missie: een 100% duurzame energievoorziening in Nederland.”

Om de energietransitie te versnellen zijn daadkrachtige partijen nodig. “Een sterke, echt groene energiemaatschappij is van essentieel belang voor Nederland. Niet alleen vanwege de productie en verkoop van groene energie op grote schaal. Een partij als Greenchoice kan ook een belangrijke rol spelen binnen het duurzame domein. Helemaal in het huidige politieke klimaat heeft Nederland een krachtige groene speler nodig die consumenten op individueel niveau bedient. Daar dragen wij met Energie Transitiefonds graag aan bij.”

 

 

Seawind Capital Partners B.V. is als beheerder van Meewind Paraplufonds Duurzame Energieprojecten, Groenfonds Regionaal Duurzaam en het Energie Transitiefonds opgenomen in het register van de AFM. Er zijn risico's verbonden aan beleggen, de belangrijkste zijn opgenomen in de essentiële beleggersinformatie.


© Meewind 2022
Website Security Test