Nieuwsbericht, 24 september 2013
Zeeleven bloeit op rond windpark Belwind
Zeeleven bloeit op rond windpark Belwind

Het zeeleven bloeit binnenkort op rond windpark Belwind. Onlangs zijn bij dit windpark in de Noordzee de eerste kunstmatige riffen geplaatst. Deze moeten zorgen voor een toename van vis – en daarmee ook voor meer zeehonden.

“Je hoort weleens negatieve geluiden over windparken op zee. Deze zouden nadelige gevolgen hebben voor de flora en fauna. Het tegendeel is echter waar”, stelt Willem Smelik van beleggingsfonds Meewind, dat met haar participanten mede-eigenaar is van Belwind. “Het windpark is afgesloten voor scheepvaart en visserij. Daardoor vormt het een ideaal rustgebied voor vissen, zoogdieren en planten.”

Broedplaats

De kunstmatige riffen betekenen een extra impuls voor het zeeleven in de Noordzee. De zogenaamde ‘reef balls’ zijn op de zeebodem geplaatst, waar ze een veilige schuil- en broedplaats vormen voor vissen en andere zeedieren. Als de vispopulatie stijgt zal dit bovendien meer zeehonden naar het gebied lokken.

Actieplan Zeehond

De plaatsing van de betonnen riffen is een primeur voor de Noordzee. “Het is onderdeel van Actieplan Zeehond”, licht Smelik toe. “Dit plan heeft als doel de biodiversiteit in de Noordzee te vergroten. Uiteraard leveren we daar met Belwind en Meewind graag een bijdrage aan.”

Het Actieplan Zeehond voorziet later ook in rustplatforms in zee voor zeehonden. Via webcams zullen de dieren te volgen zij voor het publiek.

Dit artikel is op 24 september 2013 gepubliceerd op Duurzaamnieuws.nl.

Seawind Capital Partners B.V. is als beheerder van Meewind Paraplufonds Duurzame Energieprojecten, Groenfonds Regionaal Duurzaam en het Energie Transitiefonds opgenomen in het register van de AFM. Er zijn risico's verbonden aan beleggen, de belangrijkste zijn opgenomen in de essentiële beleggersinformatie.


© Meewind 2022
Website Security Test