Meewind opent nieuw fonds voor duurzame energie in uw wijk

Meewind opent nieuw fonds voor duurzame energie in uw wijk

27 november 2012

* Paraplufonds Meewind (sinds 2006 actief met duurzame energie-fondsen) start met een nieuw subfonds: Meewind Regionaal Duurzaam.

* Meewind sluit aan bij de trend naar duurzame, kleinschalige en onafhankelijke energie-opwekking.

* Meewind Regionaal Duurzaam richt zich op decentrale energie-opwekking (vooralsnog op 6 locaties in Nederland) waarbij groene energie wordt opgewekt direct bij de afnemers van die energie.

* De technologie (warmte-koude opslag in de bodem, gecombineerd met zonnecollectoren) is efficiënt en duurzaam en laag in CO2-uitstoot.

* De emissie-datum van Meewind Regionaal Duurzaam is op 15 december a.s. De eerste duizend geïnteresseerden hebben zich inmiddels gemeld.

Trends: groen, decentraal, kleinschalig, onafhankelijk

MEEWIND-directeuren vader en zoon Willem en Jaap Smelik zijn optimistisch over dit nieuwe MEEWIND-fonds. Willem Smelik: ‘Wij gaan door met investeren in interessante groene-stroom ontwikkelingen, want de vraag naar groene stroom groeit voortdurend en klimaatveranderingen worden steeds zichtbaarder. Windparken op zee zijn uitstekend, maar windmolens op land wekken soms weerstand op. De trend is duidelijk: we zien steeds meer decentrale energie-projecten in de regio, dicht bij de gebruikers. Tegelijkertijd zien we de behoefte om onafhankelijk te zijn van grote energieleveranciers.

Op al deze ontwikkelingen springen wij in met ons nieuwe fonds Meewind Regionaal Duurzaam.’

Rendement van 5%, plus 50% CO2-verlaging

Mede-directeur Jaap Smelik: ‘Er zijn al een paar duizend participanten voor onze windparken op zee; we zijn er zeker van dat ook deze decentrale energie-opwekking weer veel participanten zal trekken. De technologie van warmte-koude opslag in de bodem, in combinatie met zonnecollectoren, biedt heel veel voordelen, óók voor de investeerders. We rekenen op een rendement van 5%, en een vermindering van minstens CO2-uitstoot van 50%, vergeleken met andere warmte-koude installaties.’

Techniek: thermosfles plus zonnepanelen

De techniek van de Regionaal Duurzaam-projecten is gebaseerd op warmte-koude opslag in de bodem, gecombineerd met zonnecollectoren. De bodem wordt gebruikt als een reusachtige, natuurlijke thermosfles. Als het buiten warm is, wordt de overtollige warmte opgeslagen in de bodem voor koudere tijden. Zonnecollectoren op het dak zorgen voor warm kraanwater. De projecten van Meewind Regionaal Duurzaam worden ontwikkeld, beheerd en gemonitord door ZON Energie. Een voorbeeld zijn drie woontorens van project De Sculpturen in Breda.

Al zes jaar ervaring met windparken op zee

Paraplufonds MEEWIND investeert al sinds 2006 gelden van participanten (particulieren, gemeenten, bedrijven) in duurzame energie-opwekking. Het ‘Meewind-windpark’ voor de Belgische kust draait inmiddels volop en levert groene stroom aan 185.000 huishoudens. De intrinsieke waarde en het rendement van de MEEWIND-participaties stijgen gestaag