Groenfonds Regionaal Duurzaam groeit door

Meewind versnelt waar de overheid vertraagt

Per 30 september gaat ons Groenfonds Regionaal Duurzaam verder als impactfonds Regionaal Duurzaam Fonds. Met een aangescherpte strategie met meer perspectief voor onze beleggers en de energietransitie – en zonder groenstatus. Het is een stap vooruit daar waar de overheid vertraagt, voor méér impact.

Hieronder leest u precies wat er verandert en waarom. Belangrijk dat u hier goed kennis van neemt. Leest u mee?

PS: U kunt per direct weer storten in het fonds – tegen 1% aankoopkosten (i.p.v. 3%). U kunt dus weer meedoen!

Bijstorten tegen 1%

De wijzigingen kort op een rij:

Bredere investeringsstrategie: meer kansen
Het fonds zal voortaan ook financiering verstrekken aan regionale projecten die op een andere manier bijdragen aan CO2-reductie. Het fonds gaat zich ook richten op leveringszekerheid, bijvoorbeeld in de vorm van grootschalige batterijen. Op circulariteit, qua hergebruik van producten en materialen. En op het verduurzamen van de bouw en de bebouwde omgeving, onder meer via energie-efficiëntie.

Groenstatus vervalt: ruimte om te groeien
Meewind kiest er tegelijkertijd voor om de groenstatus van het fonds te laten vallen, omdat deze inmiddels de groei en impact van het fonds beperkt. De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen.

Zonder groenstatus vervalt het resterende eenmalige beperkte belastingvoordeel voor beleggers per 1 januari 2026. Dit voordeel is door de overheid al fors verlaagd en verdwijnt in 2027 volledig. Tegelijkertijd ontstaan er mogelijkheden voor leningen tegen een hogere rente.


Onveranderd duurzaam investeren
Verder verandert er niets voor u: uw participaties blijven actief. Het risicoprofiel (middelgroot-laag) van het fonds blijft ongewijzigd en ook de jaarlijkse dividenduitkering blijft overeind. Uw belegging blijft impact maken en bijdragen aan de energietransitie.

Extra dividend en uitgifte nieuwe participaties per 1 augustus
Vanwege de aanpassing wordt er eind september een extra dividend uitgekeerd. U ontvangt hier bericht over in september. U kunt per direct ook weer participaties kopen in het fonds; de eerstvolgende uitgifte is dan 1 augustus.

Chrisbert van Kooten

Algemeen Directeur Meewind

De eerste investering nieuwe stijl is al een feit

De eerste nieuwe investering is al een feit. Vanuit het fonds verstrekten we afgelopen maand een lening van €8 miljoen in de nieuwste batterij van Return (voorheen Semper).

200MWh meer opslagcapaciteit voor de energietransitie. De rente op deze lening verhoogt het gemiddeld rendement van het fonds.

Waarom deze aanpassing?

De energietransitie in Nederland bereikt een volgende fase. Schone energiebronnen zoals zon en wind zijn sterk gegroeid, waardoor uitdagingen ontstaan rond opslag, distributie en innovatief gebruik van duurzame energie. Dit biedt nieuwe investeringskansen, in grootschalige batterijen, CO2-neutraal bouwen en ook (her)gebruik van materialen is een aandachtspunt.

Als Groenfonds kunnen we op dit moment onvoldoende inspelen op deze kansen. Minimaal 70% van het fonds moet uit officieel goedgekeurde ‘groene’ projecten bestaan. De aanwas van aantrekkelijke groenprojecten is schaars: de regels zijn streng. De criteria zijn in 2022 verder aangescherpt, hierdoor kwalificeren nóg minder projecten. Dit staat impact door groei in de weg.

Sinds de oprichting investeerde het Groenfonds ruim € 100 miljoen in duurzame projecten met een officiële groenverklaring, projecten die een financieel steuntje in de rug nodig hadden. Deze regeling was ooit bedoeld om leningen tegen lage rentes te verstrekken aan energieprojecten, waarbij het lagere rendement voor beleggers werd gecompenseerd door belastingvoordeel.

Veel kansen om transitie te versnellen zonder groenstatus

Door de groenstatus van het fonds los te laten, wordt het aantal potentiële investeringen direct veel groter. We verwachten met deze aangescherpte strategie weer frequenter te kunnen gaan investeren. Zoals in de eerste jaren in het fonds: meerdere projecten per jaar. En omdat deze nieuwe projecten niet langer binnen de groenregeling-criteria hoeven te passen, denken we ook gunstiger financiële voorwaarden te kunnen realiseren zonder in te leveren op impact. Maatschappelijk en financieel rendement combineren blijft immers ons streven.


Belangrijk om te weten:

Belastingvoordeel vervalt

Een consequentie van het loslaten van de groenstatus is dat het belastingvoordeel voor beleggers – waar u nog eenmalig over 2026 voor in aanmerking zou komen – vervalt. Hierin lopen we vooruit op een ontwikkeling die zich al voltrekt: dit jaar verlaagde de overheid, voor alle groenfondsen en banken, het belastingvoordeel al fors en per 1 januari 2027 verdwijnt de regeling volledig.

Aan uw participaties verandert verder niets

We maken met het fonds een stap voorwaarts: meer projecten, meer groene energie, meer duurzaamheid, meer vooruitgang. Zo maakt u straks met uw belegging méér impact, een gezond rendement en dat binnen dezelfde risicoclassificatie.

Geactualiseerde prospectus

De aangepaste focus wordt verwerkt in een nieuw prospectus dat u via deze link kunt vinden per 30 september.

Vanwege deze aanpassing kunnen beleggers tot 1 oktober 2025 kosteloos uitstappen of overstappen naar het Energietransitie Fonds van Meewind.

De volgende stappen?

Omdat de fiscale status van het fonds wijzigt wordt er nog medio september een interim-dividend uitgekeerd aan alle beleggers. Hier ontvangt u in september automatisch bericht over.

In de tweede helft van 2025 verwachten we ook nieuwe investeringen te doen. Ons Investment Team werkt hard aan verschillende projecten. Overigens is het Regionaal Duurzaam Fonds niet het enige fonds waarbij we het aanbod voor bestaande en nieuwe beleggers verbeteren. Ook de andere fondsen van Meewind gaan een stap vooruit maken, met zelfs een nieuw fonds in het verschiet. Hierover hoort u meer in onze nieuwsbrief.


Vraag en antwoord

Deze verandering komt voort uit het besluit van Meewind om de groenstatus van het fonds los te laten. Hierdoor is het geen officieel Groenfonds meer in de fiscale zin van het woord. De groenstatus wordt losgelaten omdat deze inmiddels de groei en impact van het fonds beperkt.

De beschikbaarheid van projecten die voldoen aan de officiële ‘groenverklaring’ is de afgelopen jaren sterk afgenomen door aangescherpte regelgeving van de overheid. Hierdoor konden we minder vaak investeren, minder impact maken en minder kans op gezond financieel rendement. Door de groenstatus los te laten, ontstaat er meer ruimte om te investeren in een bredere groep duurzame projecten en daarmee meer impact te maken.

Tegelijkertijd heeft de overheid het fiscale voordeel op groen beleggen verder versoberd. Dit voordeel verdwijnt per 1 januari 2027 volledig. Het resterende belastingvoordeel weegt niet meer op tegen de kansen om te investeren in nieuwe projecten tegen marktconforme voorwaarden.

Nee, uw belegging blijft net zo duurzaam als voorheen. Meewind blijft onverminderd investeren in projecten die bijdragen aan de energietransitie. Ook zonder groenverklaring hanteren wij strenge duurzaamheidscriteria en beoordelen we alle projecten zorgvuldig op duurzaamheid én rendement. U blijft dus beleggen in een donkergroen, duurzaam fonds dat onder de SFDR kwalificeert als Artikel 9-fonds.

Doordat we breder kunnen investeren, verwachten we frequenter te investeren in projecten met een marktconform rendement. Dit biedt kansen op een hoger gemiddeld rendement. Het eerste voorbeeld hiervan is de lening aan het project Antares, eerder dit jaar verstrekt vanuit het fonds.

Het belastingvoordeel voor groen beleggen is de afgelopen jaren door de overheid sterk afgebouwd. Voor 2026 is nog een beperkt voordeel van toepassing, dat per 2027 volledig verdwijnt. Niet alleen bij het Groenfonds van Meewind, maar bij alle Groenfondsen en Groenbanken in Nederland. De exacte impact verschilt per persoonlijke situatie, hier leest u meer over op de site van de belastingdienst. Door een bredere investeringsstrategie verwacht Meewind dat het rendement van het fonds geleidelijk kan stijgen.

Er verandert niets aan uw bestaande participaties. Uw beleggingen blijven gewoon doorlopen, onder de nieuwe naam en met een bredere investeringsstrategie. U hoeft geen actie te ondernemen.

Zonder groenstatus verwachten we vaker te investeren, met meerdere nieuwe projecten per jaar — vergelijkbaar met de eerste jaren van het fonds. Dit betekent betere spreiding van investeringen en een grotere impact.

Het extra dividend in september 2025 is bedoeld om de overgang naar de nieuwe fondsstructuur netjes af te ronden. Dit dividend komt voort uit inkomsten die zijn opgebouwd vóór de wijziging. U ontvangt hierover automatisch bericht; u hoeft hiervoor niets te doen.

Nee, het uitgangspunt blijft een jaarlijkse dividenduitkering. Het extra dividend in september 2025 is een eenmalige uitkering in verband met de aanpassing van het fonds.

WhatsApp Chat