marketingcommunicatie

Kwartaalupdate

Energie Transitiefonds – Q1 2024

Ons Energie Transitiefonds kende afgelopen kwartaal wederom positieve cijfers! Zowel Greenchoice als Leap24 lieten mooie groei zien. Zo realiseerde Greenchoice meer omzet dan gebudgetteerd. En bundelde Leap24 haar krachten met Shurgard! Het bedrijf gaat 70 Shurgard-locaties aansluiten op haar snellaad-netwerk: een mooie stap. We zetten alle cijfers en ontwikkelingen over de periode 1 januari t/m 31 maart 2024 voor u op een rij.

Snel naar:


1. De cijfers op een rij

Intrinsieke waarde en omvang dividend Energie Transitiefonds

Rendementen

Kerncijfers

Beleggingen


2. Terugblik op Q1 2024

Marktontwikkelingen

Geopolitieke hebben veel invloed gehad op de energiemarkten

De energiemarkten hebben, onder invloed van de geopolitieke situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten, in de tweede helft van maart een stijging van de prijzen laten zien. In de grafieken hieronder ziet u deze ontwikkeling, waarbij de verschillende kleuren de prijs weergeven van een verkoop op termijn. Duidelijk te zien is de daling in de eerste twee maanden en de stijging in maart. Het prijsniveau per einde kwartaal 1 lag nog altijd onder waar het jaar is gestart. Deze daling drukte de waardering van de deelnemingen per 31 maart jl.

Bron: Endex via Van Helder, 22 april 2024

Bron: Aardgas TTF via Van Helder, 22 april 2024

Elektriciteitsmarkt

De elektriciteitsprijzen zijn het kwartaal geëindigd ongeveer op het niveau waar ze begonnen. In januari en februari was sprake van een daling als gevolg van de hogere temperaturen, veel wind en volle gasopslagen. Daarna zijn de prijzen weer geleidelijk gestegen, zowel op de termijnmarkten (die zien op de toekomstige prijzen) als spotmarkten (die zien op de huidige prijzen). De stijging lijkt vooral samen te hangen met de gestegen gasprijzen. Nu de zonkracht weer toeneemt, zien we op de spotmarkt wel steeds vaker tijdelijk negatieve prijzen. Deze prijsontwikkeling is relevant voor de projecten van onze fondsen waar elektriciteit wordt geproduceerd en verkocht. Na een daling van de verwachte prijzen in het eerste kwartaal, lijkt er enige stabiliteit te zijn opgetreden.

Gasmarkt

Sinds begin maart is sprake van een stijging van de prijzen op de Europese gasmarkt. Hiervoor waren verschillende redenen. Door de toegenomen vraag naar LNG in Azië is de concurrentie op de wereldmarkt toegenomen. Door hoge kolenprijzen wordt er in Azië gekozen voor gas in plaats van kolen voor het opwekken van elektriciteit. Andere factoren waren een ongepland onderhoud van één van de Noorse gasvelden in het noordelijke deel van de Noorse Zee, onderhoud van een grote LNG-exportterminal in de VS en problemen met de levering van LNG uit de VS, waardoor er minder LNG kon worden geïmporteerd. De hogere gasprijs is vooral relevant voor onze geothermieprojecten waar gasgestookte warmte het alternatief is voor duurzame warmte uit de grond.

Daling marktrente heeft niet doorgezet

Na de daling in het vierde kwartaal van 2023 is de kapitaalmarktrente sinds begin dit jaar licht gestegen. Als achterliggende oorzaak worden het risico op een hernieuwde stijging van inflatie genoemd. Een verlaging van de beleidsrente (een instrument om inflatie af te remmen) door de ECB wordt voorzien, maar laat daarom nog even op zich wachten. Een daling van de rente is over het algemeen gunstig voor de waardering van de deelnemingen.

Vooruitzicht ontwikkeling inflatie gestabiliseerd

De inflatie in maart gemeten door het CBS bedroeg 3,1% ten opzichte van de consumentengoederen en -diensten een jaar eerder. De verwachting voor heel 2024 is ongewijzigd en daalt volgens het CPB naar verwachting naar 2,9% in 2024. Dit stemt overeen met de najaarsraming van DNB 2023. Daling cq. stabilisering van inflatie is over het algemeen gunstig voor projecten en bedrijven omdat inflatie wordt doorberekend in jaarlijkse operationele kosten.

Overige marktontwikkelingen

Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan

U heeft het vast gelezen: de salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Het kabinet was van plan de regeling stap voor stap af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft dit voorstel verworpen. Daarmee is overigens het onderwerp niet van de agenda. De aankondiging vorig jaar van Vandebron dat terugleveringskosten voor opgewekte stroom aan de paneeleigenaar in rekening worden gebracht, is door meerdere leveringsbedrijven in enige vorm gevolgd; zo ook onze deelneming Greenchoice (Energie Transitiefonds en Groenfonds Regionaal Duurzaam). Deze ontwikkelingen zijn dus niet alleen relevant voor u als energieverbruiker en, in veel gevallen, ook -producent, maar ook als participant in deze fondsen. Installateurs (waaronder Kieszon) hebben ondertussen gemerkt dat de particulier haar terughoudendheid weer heeft laten varen en hebben een sterke toename van het aantal installaties gezien.

Tender voor grootste windparken op de Nederlandse Noordzee

Op 28 maart sloot de tender voor IJmuiden Ver (kavels Alpha en Beta), de grootste windparken op de Nederlandse Noordzee tot nu. Er zijn naar verluid meerdere biedingen ingediend en dat is goed nieuws in het licht van de negatieve berichten uit andere landen het afgelopen jaar. Op 60 kilometer voor de westkust van Nederland zullen twee windparken worden gerealiseerd met ieder een capaciteit van minimaal 2 gigawatt (goed voor 14% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland).

Burgerparticipatie was, in tegenstelling tot België, helaas geen voorwaarde voor deze biedingen. Niettemin volgen we deze tender aandachtig vanuit de ambitie van Meewind om onze participanten ook in Nederland te laten deelnemen in wind-op-zee. Zo waren we onder andere present bij een groot evenement georganiseerd over deze projecten door het consortium Noordzeker (ABP, APG een SSE Renewables). Een breed bezocht evenement waarin het onderwerp wind-op-zee vanuit diverse relevante perspectieven werd belicht en er veel aandacht was voor biodiversiteit.


3. Update Energie Transitiefonds Q1 2024

De intrinsieke waarde van een participatie in het Energie Transitiefonds is afgelopen kwartaal gestegen van €1.441,63 (31 december 2023) naar €1.448,98 (31 maart 2024). Dit is een stijging van 0,51%.*

Deze groei komt voort uit zowel de positieve resultaten van Greenchoice als Leap24. Plus de optimistische toekomstverwachtingen van beide bedrijven.

* De genoemde procentuele verandering betreft de afgelopen 3 maanden. In het verleden behaalde resultaten voorspellen geen toekomstige rendementen.

Dividendverwachting

In juli 2023 keerde Greenchoice dividend uit aan haar aandeelhouders over het jaar 2022. Een resterend deel is afgelopen kwartaal uitgekeerd. Zoals u gewend bent, wordt dit bedrag geherinvesteerd.

Let op: dit is een reclame-uiting.

Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder krediet-, liquiditeits- en duurzaamheidsrisico.

Met beleggen maakt u kosten en u kunt uw inleg (deels) verliezen. Raadpleeg het Essentiële-
informatiedocument en het Prospectus voordat u een beleggingsbeslissing neemt. 

Bekijk deze hier.

 


4. Projecten uitgelicht

Greenchoice

Nieuwe stap in de energietransitie: groene stroom overdag goedkoper dan ’s nachts

Greenchoice zet weer een stap in het aanmoedigen van duurzame keuzes en het vergroten van ruimte op het elektriciteitsnet! Dit keer door stroom gedurende de dag goedkoper te maken dan in de nachtelijke uren. Met deze tariefverlaging overdag op doordeweekse dagen wil Greenchoice klanten met én zonder zonnepanelen aansporen groene stroom te gebruiken wanneer het in overvloed beschikbaar is, namelijk wanneer de zon schijnt.

Gedragsverandering stimuleren

De insteek is helder, namelijk consumenten bewegen hun gedrag aan te passen. Want dat is wat groene stroom van ons vraagt: energie gebruiken wanneer het beschikbaar is. Dat geldt niet alleen voor zonnepaneelhouders, maar voor ons allemaal. Het beoogde effect van de gedragsverandering: minder netcongestie; meer ruimte voor groene stroom-productie.

Terugleveren aan het net: andere kostenverdeling

Naast de tariefaanpassing voert Greenchoice 2 aanpassingen door rond het terugleveren van stroom aan het net. Ten eerste wordt de terugleververgoeding beter in lijn gebracht met de marktwaarde voor energie. Ten tweede worden de kosten voor het opwekken van energie evenwichtiger verdeeld.

Concreet betekent dat dat de vergoeding die huishoudens en kleinzakelijke klanten ontvangen wanneer zij meer stroom terugleveren aan het net dan zij afnemen, omlaag gaat. En dat een deel van de kosten die gepaard gaan met het terugleveren van energie, wordt bij zonnepaneelhouders in rekening gebracht via het vastrecht.

Greenchoice benadrukt dat de terugverdientijd van zonnepanelen ondanks de aanpassingen aantrekkelijk blijft: klanten die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, zullen hier geen spijt van krijgen. Ook zonne-energie blijft essentieel in de transitie van fossiele naar groene energievormen.

HIER opgewekt

Op 19 maart vond de 12e editie van ‘HIER opgewekt’ plaats: het grootste evenement over collectief energie besparen, opwekken en duurzame warmte in Nederland.

Greenchoice was hoofdsponsor van het evenement, georganiseerd door Klimaatbureau HIER. Leuk om even op terug te kijken: https://www.hier.nu/hieropgewekt.


Leap24 blijft verder groeien

Weer 4 snellaadstations in 3 maanden tijd

Leap24 opende in de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw vier locaties: in Deventer, Leeuwarden, Vlissingen en Enschede. Dit brengt het totaal aan snellaatstations van 19 naar 23. En het aantal laadpalen waar taxi’s, bedrijfsbusjes en e-trucks kunnen inpluggen van 103 naar 117.

52% meer stroom geleverd; opnieuw piek op locaties Badhoevendorp en Leeuwarden

De laadlocaties van Leap24 werden ook afgelopen kwartaal weer goed gevonden door diverse afnemers. Opnieuw lieten de locaties in Badhoevendorp en Leeuwarden qua gebruik een piek zien. Over alle locaties genomen, werd er 52% meer energie geleverd.

Binnenkort: laden met Leap24 bij Shurgard!

Shurgard Self–Storage en Leap24 hebben de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van openbare snellaadstations op Nederlandse én Britse Shurgard-locaties.

Leap24 neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van snellaadstations op Shurgard-vestigingen. Zo zullen zo’n 70 Shurgards in Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden geëlektrificeerd.

Binnenwaaien bij …

Meewind waait binnen bij de ondernemers achter de projecten waarin we investeren. Met steeds 5 dezelfde vragen op zak. Deze keer: Pelle Schlichting van Leap24. We praten over hoe Leap24 dingen gedaan krijgt door gewoon te doen, waarom ze onmisbaar zijn voor het slagen van zero-emissie zones en over hoe Meewind hen hielp de grens over te springen.

“Iedereen zei dat het niet kon, maar we hebben het wel gedaan!”

– CEO van Leap24 Pelle Schlichting

Waai binnen bij Pelle Schlichting: lees het interview!

Groeiverwachtingen Leap24 voor Q2 2024

Het komende kwartaal verwacht Leap24 door te groeien van 23 naar 32 operationele locaties. Op dit moment zijn er onder andere werkzaamheden in Gouda, Stadskanaal, Groningen, Zuidbroek en Winschoten. Ook het Verenigd Koninkrijk zijn de civiele werkzaamheden verder gevorderd op de eerste locaties. Hetzelfde geldt voor Duitsland: daar wordt nog gewacht op de netaansluiting!


5. Update beheerder Meewind

Participantenvergadering: alweer 3 maanden geleden

De tijd vliegt; wij ontmoetten elkaar alweer 3 maanden terug! In Amersfoort, in de voormalige Prodentfabriek praatten we u tijdens de jaarlijkse participantenvergadering bij over de ontwikkelingen van onze fondsen, bewegingen in de markt en onze visie op de toekomst.

De vergadering werd ondanks de sneeuw goed bezocht en ook online flink bekeken! De sfeer was goed, de vragen waren sterk en het was fijn elkaar te zien. Mocht u nog eens willen terugkijken, dan kan dat!

Meewind zoekt talent voor groeiambities

Vorige update introduceerden wij u verschillende nieuwe gezichten. We hopen dat volgend kwartaal weer te doen. Want onze ambities om ons team uit te breiden, onze fondsen verder uit te bouwen en meer mensen te betrekken bij écht duurzaam investeren, zijn fors. Ook met het oog op de aanvullende verantwoordelijkheden die toezichthouder AFM bij ons neerlegt, is versterking erg welkom.

Zo zoeken we een fijne klantenservice-collega om u te woord te staan. Een marketing manager die ons helpt Meewind bij weer méér mensen én ondernemers onder de aandacht te brengen. Meer dan één fondsmanager die zich gaat bezighouden om uw inleg slim te investeren bij kansrijke projecten die Nederland weer een stapje duurzamer maken. En een financial controller die onze cijfers strak op orde houdt. Mocht u iemand kennen, dan komen we graag in contact via info@meewind.nl!


Disclaimer

De in deze update verstrekte informatie is met uiterste zorg samengesteld. Toch kan Meewind (Seawind Capital Partners BV) niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor onjuistheden of onvolledigheden in deze update aanvaardt Meewind geen enkele aansprakelijkheid. In deze update staan links naar externe websites. Meewind is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites. Op de inhoud van deze update van Meewind en op het Meewind-logo rusten auteursrechten. Niets uit deze update mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Meewind.

project
Projecten
Zonneweide Haghorst
Groenfonds Regionaal Duurzaam investeert in Zonneweide Haghorst in de gemeente Hilvarenbeek. De kracht van de zon, een onuitputtelijke bron van energie, wordt hier jaarlijks omgezet in circa 37 miljoen kWh aan duurzame energie.
project
Projecten
SemperPower LSPS 3 B.V.
Met ons Groenfonds Regionaal Duurzaam investeren we €5 miljoen in de grootste batterij van Nederland, van SemperPower. Om opgeslagen hernieuwbare energie vrij te geven bij windstilte of bewolking. Voor stabiliteit in ons groene energienetwerk en meer schaalbaarheid.
project
Projecten
Goede Buren Windpark Streepland
Samen met Greenchoice en Windunie realiseerden we 3 nieuwe windmolens bij knooppunt Klaverpolder. Goed voor groene stroom voor 15.000 huishoudens voor de komende 25 jaar.
project
Projecten
Offshore windpark Nobelwind
project
Projecten
Offshore windpark Northwind
project
Projecten
Leap24
Bij een Leap24-station parkeer je op een ruime laadplaats en prik je je taxi, auto, bus of bakwagen in een laadpaal. “Als chauffeur hoef je niet op een akelige kale plek langs een drukke weg te wachten,” licht Schlichting toe.
project
Projecten
Greenchoice
Het Energie Transitiefonds investeert in Energie Concurrent, houder van 70 procent van de aandelen van duurzame energieleverancier Greenchoice. Greenchoice maakt duurzaamheid vanzelfsprekend. Voor iedereen, onafhankelijk van portemonnee of locatie, aldus hun missie. Het is met ruim 600.000 klanten de grootste groene energieleverancier van Nederland. Ze versnellen inmiddels 20 jaar de energietransitie in ons land.
project
Projecten
Aardwarmte Koekoekspolder