Binnenwaaien bij… Pelle Schlichting van Leap24
Binnenwaaien bij… Pelle Schlichting van Leap24
Meewind waait met steeds 5 dezelfde vragen binnen bij de ondernemers achter de projecten waarin we investeren. We hebben het over uitdagingen, toekomstplannen, grote dromen. En de rol van Meewind in het realiseren daarvan. Pelle Schlichting, oprichter van Leap24, trapt af.
“Iedereen zei dat het niet kon, maar we hebben het wel gedaan!”
Geen energietransitie zonder Leap24. Waarom niet?
“Leap24 heeft een duidelijke missie: de zero-emissiezones die vanaf 2025 ingevoerd worden, laten slagen. Die zones zijn cruciaal in het terugdringen van onze CO2 uitstoot. Op dit moment zijn er in ons land 29 gemeenten mee bezig. Het succes ervan staat of valt met beschikbaarheid van laadlocaties. En die leggen wij aan, voor alle vormen van stadsvervoer. Bevoorrading van winkels, maar ook taxi’s, aanvullend OV, bouwverkeer. Bestuurders die vaker niet dan wel toegang tot een eigen laadpaal hebben. Voor ondernemers is ons netwerk van laadstations een noodzaak.”
Koplopers vangen veel wind. Hoe blijven jullie vooruit gaan?
“Wij doen veel voor het eerst. 22 locaties hebben we nu en elke keer leren we iets nieuws. De leercurve is groot! Ons interne motto is ‘wij krijgen dingen gedaan’. We hebben een kleine organisatie, zijn flexibel. En we denken in oplossingen. Dus als we een gemeente moeten overtuigen van de noodzaak van een Leap24-station, dan doen we dat. Linksom of rechtsom. Hoe lang het ook duurt. Als we er maar komen.”
“Recentelijk vonden we een prachtlocatie in Leeuwarden, maar zonder serieuze netaansluiting. Onze oplossing? Een krachtig batterijpakket installeren. Een primeur voor ons en was een groot succes! Met die kleine netaansluiting laadden we die batterijen continu op en met vier snellaadpunten eraan vast, konden we toch gewoon open. Die grote aansluiting hebben we daar nu en het batterijpakket is naar Roermond verhuisd. Ook weer een toplocatie met nu nog kleine aansluiting.”
Hoe ziet Leap24 de rol van particulieren in de energietransitie?
“Meewind helpt kleinschalige projecten en initiatieven opschalen. Van start-up naar scale-up. Leap24 groeide daardoor in een jaar tijd van een paar locaties naar een landelijk netwerk. En het gaf ons de kans de sprong naar Duitsland en Groot-Brittanië te maken. Zonder Meewind had dat veel langer geduurd. Enorm belangrijk dus dat particulieren blijven beleggen bij Meewind. Je draagt echt bij aan het versnellen van projecten zoals het onze. Voor mij is Leap24 het 2e bedrijf waarmee ik samenwerk met Meewind (Pelle was eigenaar en oprichter van OrangeGas, red.). En ik kan me geen betere partner bedenken.”
Een uitstoot-vrije wereld. Ja graag! Wat is de volgende zet van Leap 24?
“Komend jaar richten we onze blik nog meer op het buitenland. En dan specifiek op Londen. Die stad heeft de grootste lage-emissiezone van de wereld. Ultra Low Emission Zone (ULEZ) heet het daar. Er wonen 11 miljoen mensen binnen dat gebied. Dat maakt ons project in Londen bijna net zo groot als ons project hier in Nederland. We ontwikkelen daar nu 5 laadstations. En eind van het jaar willen we een relevante speler in de Londense markt van snelladen zijn. In Nederland zelf gaan we voor marktleider.”
Ogen dicht. 10 jaar vooruit. Wat is Leap 24’s wapenfeit?
“Mag ik ook 6 jaar vooruit? Naar 2030. De emissievrije stad leek ooit een onmogelijke opgave, maar is tegen die tijd werkelijkheid. Leap24 heeft dan 1000 laadlocaties verspreid over Nederland, Duitsland en Groot-Brittanië. En is dan dé partij die bekend is bij iedereen in de stadslogistiek. Vanaf 2030 moeten we onze kinderen en kleinkinderen uitleggen waarom er ooit dieselvoertuigen in de stad reden, omdat ze het zich simpelweg niet kunnen voorstellen. Leap24 speelde een onmisbare rol in die transitie. Iedereen zei dat het niet kon, maar we hebben het dan wel gewoon gedaan. Zonder Leap24 geen zero-emissiezones!”
Leap24 helpen verder te groeien?
Beleg in het Energie Transitiefonds en maak de emissievrije stad mede-mogelijk.
Vertel me meer →