Binnenwaaien bij…Thijs van Oirschot van Zonneweide Haghorst
Binnenwaaien bij…Thijs van Oirschot van Zonneweide Haghorst
Meewind waait met steeds 5 dezelfde vragen binnen bij de ondernemers achter de projecten waarin we investeren. We hebben het over uitdagingen, toekomstplannen, grote dromen. En de rol van Meewind in het realiseren daarvan. Deze maand: Thijs van Oirschot van Zonneweide Haghorst
“Na 8 jaar werken is de zonneweide live. Ik rijd er elke dag met plezier langs!”
Geen energietransitie zonder Zonneweide Haghorst. Waarom niet?
“Acht jaar geleden had ik het met mijn ouders over het plaatsen van zonnepanelen op hun melkvee- en akkerbouwbedrijf in Haghorst, ten zuidoosten van Tilburg. Ons dak lag ongunstig en ik dacht ‘waarom leggen we die panelen niet op het land?’. In die tijd kende Nederland nog geen zonneparken. Gemeente Hilvarenbeek, waar Haghorst onder valt, had dan ook nog geen beleid klaarliggen voor zonneweides, maar moest wel aan provinciale en landelijke CO2- doelstellingen gaan voldoen. Doelstellingen die een grootschalige aanpak vereisten. Met alleen zonnepanelen op daken gingen we het niet redden. De eerste reactie op mijn plan om 25 hectare vol te leggen met panelen was dan ook enthousiast. Inmiddels voorziet Zonnepark Haghorst ruim 8000 huishoudens van stroom en zijn er diverse contracten afgesloten voor verkoop van stroom over de komende 10 jaar. Het halen van de opgelegde doelstellingen is ineens dichtbij voor de gemeente Hilvarenbeek. Dat had een stuk langer geduurd zonder deze zonneweide!”
Koplopers vangen veel wind. Hoe blijven jullie vooruit gaan?
“Je hebt een aantal dingen nodig bij een project zoals dit. Om te beginnen een bouwbedrijf dat met je meedenkt. In ons geval ging het over een lage opstelling van de panelen. Ik wilde per se dat de horizon zichtbaar bleef. Dat bleek te kunnen, maar het was wel een flinke technische puzzel. En praktisch ook een uitdaging: ze hebben op de grond moeten liggen om alle boutjes aan te draaien! Belangrijk ook dat omwonenden betrokken zijn en achter de plannen staan. Tuurlijk, niet iedereen stond meteen te springen. Niet gek: wij waren de eerste in deze gemeente met een dergelijk initiatief. Veel inwoners hadden überhaupt nog nooit gehoord van een zonneweide. Maar het is ons gelukt mensen het belang van onze weide te laten doordringen. En dat niet alleen: veel mensen hebben geïnvesteerd in onze weide. Ik heb daar veel energie in gestoken: regelmatig informatieve bijeenkomsten georganiseerd en de omgeving laten meepraten en -beslissen over het ontwerp van het park.“
Hoe geeft Meewind Zonneweide Haghorst de wind mee?
“Tot en met de vergunningsfase van het project heb ik de kar zelf getrokken. Daarna heb ik ervoor gekozen meer expertise in huis te halen door twee aandeelhouders te laten toetreden. Een van die aandeelhouders is Meewind. Deze samenwerking is heel belangrijk geweest. Dankzij Meewind en hun participanten konden we onze eerste grote investering voorfinancieren: de kabel waarmee we op het energienet zijn aangesloten. Meewind maakte het ook mogelijk voor bewoners uit de buurt om zelf via hun fondsen te investeren in het park bij hen om de hoek. Ook fijn: banken kennen Meewind als een stevige partner en betrouwbare partij . Dat straalt af en maakt dat je makkelijker ergens binnenkomt.”
Een uitstoot-vrije wereld. Ja graag! Wat is de volgende zet van Zonneweide Haghorst?
“We zijn sinds een paar maanden live. De eerste focus is het zonnepark zo goed mogelijk laten draaien. Volgende stap is nadenken over hoe we onze kabel nog beter kunnen benutten. Bijvoorbeeld door er een nieuw windpark uit de omgeving op aan te sluiten. Met alleen zon belast je de kabel maar gedeeltelijk gedurende een dag. Daarnaast kijken we naar energieopslag. Daar hebben we bij de bouw van de zonneweide al rekening mee gehouden: alle faciliteiten om op termijn een batterij aan te sluiten liggen er al.”
Ogen dicht. 10 jaar vooruit. Wat is het wapenfeit van Zonneweide Haghorst?
“Over 10 jaar hebben we een belangrijke rol gespeeld in het vergroenen van de gemeente Hilvarenbeek en veel energie geleverd. Ik denk dat zonneweide Haghorst het startpunt is van iets nog veel groters hier in de omgeving. De zonneweide ligt in de zogenaamde energiehub Kattenberg. Ik hoop dat Kattenberg in 2034 een voorbeeld is voor nog te ontwikkelen energiehubs. Ik ben trouwens ook initiatiefnemer van een aantal andere projecten in Kattenberg. Ik verwacht hier veel van. Alle kennis die ik heb opgedaan tijdens de ontwikkeling van de zonneweide neem ik daarin mee. Van mij zijn ze nog niet af!”
Zonneweide Haghorst helpen de stap zetten van energie leveren naar energie opslaan?
Beleg in het Groenfonds Regionaal Duurzaam en maak batterij-opslag mede mogelijk.
Vertel me meer →