
Energietransitie onmogelijk zonder batterij-opslag
Energietransitie onmogelijk zonder batterij-opslag
Het was haast niet te missen afgelopen weken in de media: de hoeveelheid opgewekte zon- en windenergie schiet op momenten de capaciteit van ons elektriciteitsnet voorbij. Hernieuwbare stroom is een succes, maar kent ook een kwetsbaarheid. Er is niet altijd voldoende vraag of flexibiliteit op het net voor zoveel groene energie. En zo staat de energietransitie onder druk.
Nu al wordt de helft van al onze energie opgewekt uit zon en wind, zo becijferde het CBS onlangs. Dit gaat en moet groeien om klimaatdoelstellingen te behalen. Hoe vangen we nóg meer groene energie-opwek op? Door een flinke inhaalslag te maken op ons energienet, dat simpelweg niet uitgebreid genoeg is. Door zonneparken soms uit te zetten (liever niet), door vraag te sturen (‘s avonds autoladen op windenergie, wasmachine aan bij piek in aanbod zonne-energie) maar ook: opslaan van overschot aan energie. Zo is grootschalige batterij-opslag een van dé onmisbare schakels in de energietransitie. Er is een investering op handen: reden om alvast kort stil te staan bij de urgentie van opslag in de energietransitie. Lees mee!
Fossiele energie neemt af, stroom uit wind en zon neemt aanzienlijk toe. Bron: CBS
Op naar een energiesysteem dat flexibel, stabiel, schaalbaar, regelbaar én onafhankelijk is
Een kwetsbaarheid van een energiesysteem dat draait op hernieuwbare stroom is dat niet alleen vraag fluctueert, maar ook aanbod. Op zonnige dagen is er overdag regelmatig een teveel aan stroom. De kans op stroomstoringen neemt dan toe. Plus, de elektriciteitsprijs zakt op zulke momenten onder de 0. Naar de energie die jij thuis opwekt met zonnepanelen, is op die piekmomenten geen vraag. Dan moet je er soms zelfs voor betalen om het kwijt te kunnen. Op andere, windstille of bewolkte dagen, is er juist een tekort. Deze disbalans wordt in het huidige systeem, naast het sturen op vraag, ook opgevangen door het uitzetten van zon- en windparken en het op- en afschakelen van gascentrales. Dat is zonde.
Een belangrijk deel van de oplossing ligt in het bufferen van energie in batterijsystemen. Zie het als een uitbreiding van de flexibiliteit van het net. Zo draagt opslag bij aan betrouwbaarheid en stabiliteit van het net. En aan schaalbaarheid van hernieuwbare bronnen: het neutraliseert de onvoorspelbaarheid van natuurkrachten. Dit maakt het systeem beter regelbaar. Op kunnen schalen wanneer het nodig is én terugleveren wanneer het nodig is.
Een andere reden om in te willen zetten op batterij-opslag: energie-onafhankelijkheid. De huidige geopolitieke situatie laat zien hoe kwetsbaar je bent, als je geen controle hebt over de oorsprong van je eigen energie. Reden te meer voor Nederland om vol in te zetten op het vergroten van capaciteit om al die energie die we al zelf opwekken, maximaal te kunnen benutten.
Opslag opschalen
Het gaat al hard met batterij-opslag in Nederland; je ziet het terug in de grafiek. Bemoedigend! We zien de groeimarkt terug bij kleinere thuisbatterijen, maar vooral grootschalige energieopslagsystemen.
We zien belangrijke investeringskansen voor onze fondsen in de grootschalige opslag-projecten voor hernieuwbare elektriciteit. De elektriciteitsmarkt is het verst ontwikkeld en laat de grootste behoefte aan flexibiliteit zien door het variabele aanbod van duurzame energie. Ook de techniek voor elektrische opslag is ver doorontwikkeld en volwassen.
Kostprijs daalt gestaag
De business case voor batterijen wordt aantrekkelijker naarmate de technologie verbetert en kosten dalen. Dat laatste is nodig: de huidige batterijcellen zijn relatief kostbaar en netwerkkosten zijn hoog. Dit laatste moet de komende jaren verder verbeteren om batterijen op grote schaal in te kunnen zetten in ons energiesysteem. Energieleveranciers, netbeheerders, investeerders, overheid en de ACM: er zijn veel partijen mee gemoeid om dit voor elkaar te krijgen. We zien veel bereidheid.
Interessante investeringskans?
In het kort: absoluut. De techniek is bewezen, de kosten zijn dalende, de noodzaak is groot en de marktpotentie staat vast. Onze Investment Managers zijn vol in gesprek, naar verwachting wordt binnenkort de laatste hand gelegd aan een transactie!
Doe vast mee
Dat kan via ons Energie Transitiefonds. Lees vast meer over de projecten waarin we nu via dat fonds investeren op de Energie Transitiefonds-pagina!