
Groenfonds-investering in nieuw batterij-project Return
Investering in nieuw batterij-project Return: 200MWh opslagcapaciteit voor de energietransitie
Vanuit ons Groenfonds Regionaal Duurzaam investeren we €8 miljoen in het nieuwe batterij-opslagsysteem Antares, van Return (voorheen SemperPower). Meer ruimte voor stroom uit wind en zon op het net! Meer flexibiliteit zónder gascentrales. En minder afhankelijk van fossiele en buitenlandse bronnen. Een flinke en onmisbare stap in de energietransitie!
Al medio volgend jaar gaat de opslagcapaciteit van Antares in gebruik. Met een vermogen van 100 megawatt en een capaciteit van 200 megawattuur, kun je de batterij-opslag vergelijken met bijna 54 miljoen AA batterijen, of de capaciteit van 400.000 elektrische fietsen. Zo is de installatie een van de grootste van Nederland.
De batterij komt langs de A12 in Zevenhuizen, Waddinxveen, dichtbij een onderstation van TenneT waar het rechtstreeks aangesloten wordt op het landelijke hoogspanningsnet. De batterij slaat energie op bij overschotten. En levert deze terug aan het net als daar een tekort ontstaat, wanneer de vraag piekt. Zo stabiliseert het dagelijkse schommelingen, creëert het extra transportcapaciteit en versterkt de batterij direct het landelijke net.
Vaste afnemers, vaste inkomsten
De inkomsten van het project zijn niet afhankelijk van schommelende elektriciteitsprijzen. De batterij wordt verhuurd aan verschillende partijen die actief zijn op de energiemarkt, netbeheerders, energieleveranciers en grootschalige afnemers (= multi-user facility). Vattenfall is de eerste commerciële afnemer die de opslagcapaciteit gaat inzetten. Dit zijn lange termijn-contracten waarbij prijzen vooraf zijn vastgelegd. Naast Meewind investeren ook ING en het Nationaal Groenfonds mee.
Vooroplopen in grootschalige energieopslag
Energie uit wind en zon is een succes. Al meer dan de helft van onze stroom ís hernieuwbaar. En dit gaat – en moet – enorm toenemen. Mooi! Maar naast de vraag naar stroom, kent ook de opwek van groene energie zelf pieken en dalen. Hoe groter het aandeel stroom uit wind en zon, hoe groter dus het gat tussen vraag en aanbod. Naast meer net-capaciteit en het sturen van vraag en aanbod, speelt flexibiliteit een cruciale rol in het opvangen van deze disbalans.
Zo helpt onze investering de energietransitie concreet te versnellen en CO2 te vermijden. Zoals Chrisbert van Kooten, onze Algemeen Directeur het verwoordt: “De energietransitie vraagt om meer dan alleen productie van duurzame energie: het gaat ook om slimme opslag en stabiele infrastructuur. Antares levert precies dat. Door hierin te investeren, dragen we via het Groenfonds Regionaal Duurzaam bij aan een toekomstbestendig energiesysteem dat niet alleen groener, maar ook betrouwbaarder is. Dankzij de samenwerking met partijen als Return, ING, het Nationaal Groenfonds en Vattenfall zetten we gezamenlijk een belangrijke stap richting een flexibel energiesysteem waar Nederland behoefte aan heeft.”
Directeur-bestuurder Jean-Paul Schaaij van het Nationaal Groenfonds: “Toegang tot financiering is van groot belang om de zo noodzakelijke opslag van duurzaam opgewekte energie sneller mogelijk te maken. Door samen te werken, zoals het Nationaal Groenfonds nu heeft gedaan met Return, Meewind – via hun Groenfonds Regionaal Duurzaam – en ING bereiken we nog meer.”
Willem-Jan Schutte, CEO Return vult aan: “We zijn trots op onze samenwerking met Meewind aan deze mijlpaal. De toewijding van Meewind aan duurzame energieoplossingen sluit naadloos aan bij onze missie om energieopslag een drijvende kracht te maken in de energietransitie. Samen leveren we niet alleen infrastructuur—maar versnellen we de overgang naar een schoner en flexibeler energiesysteem in Nederland.”
Impact via ons Groenfonds
Een deel van de opbrengst van de OG Clean Fuels-verkoop afgelopen maand maakt deze investering mede mogelijk. Hoewel het fonds voor nieuwe beleggers is gesloten (om overliquiditeit te voorkomen) zien huidige Groenfonds-beleggers hun fonds verder groeien in opbrengstpotentie, schaal en impact.
Opbrengstpotentie
Omdat de batterij wordt verhuurd aan vaste afnemers zoals Vattenfall, zijn de inkomsten voorspelbaar en niet afhankelijk van dagelijkse schommelingen op de energiemarkt: gunstig.
Opschalen
We schalen batterij-technologie verder op met deze investering; een krachtige toevoeging aan ons portfolio waarmee we bijdragen aan ons toekomstig energiesysteem. Al in 2023 hielpen we Pollux, ontwikkeld door SemperPower in Vlissingen realiseren. Een mooie indicatie van hoe hard de ontwikkelingen gaan. Was Pollux met 30 MW destijds de grootste tot dan toe; Antares biedt al een capaciteit van 100 MW. En er zijn al nóg grotere systemen in ontwikkeling.
Meerwaarde voorde toekomst
Met Antares dragen we concreet bij aan een flexibeler, schoner en betrouwbaarder energiesysteem voor de toekomst. Zó onmisbaar voor de energietransitie. Het is duidelijk: opslag moet niet alleen, maar gáát ook zeker groeien. Wij zijn er, samen met u, bij.