Investeerder Meewind wil fors belang in Greenchoice
Met een nieuw investeringsfonds wil fondsbeheerder Meewind de vleugels uitslaan en onder meer een minderheidsbelang nemen in energieleverancier Greenchoice. De laatste partij kondigt deze dinsdag juist zelf aan dat het een belang van 20% heeft genomen in de Energie Transitie Groep (ETG), moederbedrijf van onder meer Huismerk Energie.
Meewind wil een rol spelen in het positioneren van Greenchoice als de grote, duurzame energieleverancier in Nederland, zo legt woordvoerder Johan Swager van Meewind uit. De overname van ETG door Greenchoice past in dit plaatje. “Eerder heeft Greenchoice Qurrent overgenomen”, zegt Swager, “en nu neemt het een belang in ETG; ik zie dat als het begin van de overname van Huismerk Energie, een lokale groene leverancier.”
Greenchoice zelf motiveert de investering als het werken aan schaalgrootte “om ons ook op lange termijn succesvol in te kunnen blijven zetten”. De keuze voor Huismerk is gebaseerd op overeenkomsten. Beide bedrijven, stelt Greenchoice, houden zich bezig met opwek én levering van groene energie. Ook werken beide samen met lokale coöperaties en betrekken zo consumenten bij de opwek van hun eigen groene stroom.
‘Consolidatie onder groene leveranciers’
Er heeft consolidatie plaats onder de groene energieleveranciers, zegt Swager van Meewind. De vele kleine bedrijven die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen zullen niet allemaal overleven. Een leverancier zal minimaal tweehonderdduizend klanten moeten hebben, denkt Swager. De vraag is dan wie er overblijven. “Vroeger was Eneco kampioen duurzaam, maar dat bedrijf zit nu in een impasse door de perikelen rond de verkoop. Greenchoice neemt een positie in door kleinere leveranciers over te nemen. Wij ondersteunen dit.”
Greenchoice heeft momenteel twee eigenaren: Eneco (30%) en het bedrijf Energie Concurrent dat merendeels in handen is van de oorspronkelijke oprichters van Greenchoice: Michiel Rexwinkel, Rob van Rees en John Appeldoorn. Meewind koopt aandelen op van de eigenaren van Energie Concurrent, zegt Swager. “Wij hebben intensief contact met alle aandeelhouders en kopen beetje bij beetje aandelen op”, zegt Swager. “Dat is een tijdrovend proces.” De directie van Greenchoice is volgens hem op de hoogte en steunt het proces.
Gevraagd om een reactie zegt woordvoerder Martin de Beer van Greenchoice dat het bedrijf “op de hoogte is” en er verder “neutraal” in staat.
Vierde Meewindfonds
Voor deze en andere investeringen opende Meewind afgelopen maandag een nieuw investeringsfonds luisterend naar de naam Energie Transitiefonds. Met dit nieuwe fonds wil het in een breder scala aan bedrijven investeren dan mogelijk was met eerdere fondsen. Het eerste fonds was gericht op wind op zee, en werd later uitgesplitst in twee fondsen: Zeewind Bestaande Parken en Zeewind Nieuwe Parken.
Daarna kwam er het Groenfonds Regionaal Duurzaam met een zeer beperkt investeringsdoel. “Om investeerders te kunnen laten profiteren van een groen belastingvoordeel mag dit fonds alleen investeren in een beperkt aantal projecten op een lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland”, zegt Johan Swager. “Projecten in het buitenland vallen er niet onder, en bijvoorbeeld ook investeringen in opslagsystemen niet.”
Zodoende richt Meewind een vierde fonds op met een bredere taakstelling: investeringen in ondernemingen voor productie, distributie, exploitatie en opslag van duurzame energie. Het nieuwe fonds moet, net als de eerdere fondsen een volume van zo’n €50 mln krijgen, aldus Swager.
Naast Greenchoice zal het fonds ook investeren in OrangeGas voor “grootschalige uitrol” van groengastankstations in Nederland, Duitsland en Zweden. OrangeGas opende al drie jaar geleden een eerste groengasvulpunt langs de snelweg A4, maar moet nu een schaalsprong maken. Meewind investeert al in projecten van OrangeGas via het Groenfonds Regionaal Duurzaam.
Bron: Energeia: Investeerder Meewind wil fors belang in Greenchoice