Japanners verwerven groot aandeel in Belwind en Northwind
Het Japanse conglomeraat Sumitomo koopt belangen in twee Belgische offshorewindparken, Belwind (39%) en Northwind (33,3%). Dat bevestigt Colruyt, de hoofdaandeelhouder van de twee parken.
De Japanse groep Sumitomo heeft een strategisch partnerschap afgesloten met Parkwind, de Colruyt-verankeringsholding boven de offshorewindparken Belwind en Northwind. Daarbij neemt Sumitomo een belang van 39 procent in Belwind en 33,3 procent in Northwind, meldt Colruyt in een persbericht. Dat komt neer op ruim de helft van de participatie die Parkwind aanhield in de twee windmolenparken.
‘Door met deze partner in zee te gaan, versterkt Parkwind zijn mogelijkheden om de productie van duurzame energie op zee uit te bouwen’, zegt Wim Biesemans, de ceo van Parkwind. Hij bevestigt daarmee een bericht in De Tijd. Sumitomo zou aan de zijde van Parkwind ook in de tweede fase van Belwind zal investeren. Mogelijk worden er ook samen projecten buiten België opgezet.
120
Colruyt investeerde 120 miljoen in Belgische zeewindparken
Via Parkwind is Colruyt de grootste investeerder in de Belgische offshorewindsector. De supermarktketen investeerde ruim 120 miljoen euro in zeewindparken en controleert 60 procent van Parkwind. De familie Colruyt en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV bezitten een minderheidsparticipatie. Dankzij de gedeeltelijke verkoop krijgt Parkwind miljoenen euro cash binnen om verder te investeren.
Volgens onze informatie zou de deal met Sumitomo een omvang van ruim 100 miljoen euro hebben. Colruyt wil echter geen verdere financiële details vrijgeven.
Kapitaalintensief
De bouw van offshorewindparken is een erg kapitaalsintensieve activiteit en kost minstens honderden miljoenen euro’s. Het is overigens ook de bedoeling dat andere partners van Parkwind – Rabo en Meewind bij Belwind en Aspiravi bij Northwind – aan boord blijven.
Sumitomo, dat in ons land actief is in activiteiten als chemie, vastgoed en tandwielkasten (Hansen Industrial Transmissions), heeft al een uitgebreide energietak. Het bezit windmolenparken op land in de Verenigde Staten en in Zuid-Afrika.
Offshore-activiteiten in Europa ontbraken daarentegen nog in het rijtje. Sumitomo is niet het enige Japanse conglomeraat dat zijn oog laat vallen op Europese windenergieprojecten. De laatste maanden waren onder meer Mitsubishi en Mizuho heel actief op dat vlak.