Spaarrente historisch laag
Vandaag, 22 maart 2017, heeft Triodos als eerste bank in Nederland aangekondigd de spaarrente te verlagen naar 0.0 procent. Per 3 april gaat deze verlaging in en bereikt de spaarrente opnieuw een historisch dieptepunt. Het is al een tijdje een trend voor banken om de spaarrente naar beneden bij te stellen. Dat komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank: Die heeft de rentetarieven de afgelopen jaren flink doen kelderen om de economische groei in Europa te bevorderen.
Gemiddeld spaargeld
Ondanks de dalende spaarrente wordt in Nederland steeds meer geld gespaard. In 2004 had het gemiddelde gezin nog 28.000 euro op de spaarrekening staan. Vijf jaar later was dit al gestegen naar 33.000 euro per huishouden en in 2011 lag dit gemiddelde op 41.000 euro.
Mogelijk kan de oorzaak van deze trend gevonden worden in de financiële crisis van 2008 en de jaren daarna. Door deze crisis zijn consumenten voorzichtiger geworden en kiezen zij bijvoorbeeld vaker voor sparen dan voor beleggen.
De hoogte van het totale saldo op de spaarrekening verschilt sterk tussen huizenbezitters en huurders: Mensen met een koopwoning sparen meer dan mensen met een huurwoning en mensen zonder kinderen sparen meer dan gezinnen met kinderen. Het spaargeld van stellen zonder kinderen met een koopwoning is daarom het hoogst, namelijk meer dan 35.000 euro. Dat verschilt veel van stellen zonder kinderen met een huurwoning. Zij hebben namelijk gemiddeld 16.600 euro. Het minst sparen alleenstaanden met een huurwoning, gemiddeld 5.000 euro. Een gezin met kinderen in een koopwoning heeft gemiddeld spaarsaldo van 27.750 euro.
Crisis voorbij? En nu?
De meningen lopen uiteen of we al uit de crisis zijn. Het consumentenvertrouwen neemt wel maandelijks toe volgens het CBS, dus dat is een goed teken. Wellicht dat dat vertrouwen in combinatie de historisch lage spaarrente van 0% de deuren weer opent voor beleggen, zoals bijvoorbeeld in duurzame energieprojecten. En mogelijk met een korting op de vermogensbelasting.