
Groen Gas Almere: bewezen 100% duurzaam
Groen Gas Almere is half september officieel geopend. Daarbij ontving de groengascentrale – als eerste in Nederland – twee ISCC-certificaten. Wat houden deze duurzame certificaten in? En waarom is dit ook goed nieuws voor participanten van Meewind? Frank de Bruijn, directeur van Groen Gas Almere, geeft antwoord.
Wat is een ISCC-certificaat?
“ISCC staat voor International Sustainability & Carbon Certification. Wij zijn de enige groen gas productie-installatie in Nederland met een dubbel ISCC-certificaat. Wij hebben allereerst een certificaat voor onze productie van groen gas. Daarnaast hebben we een certificaat voor de CO2 die wij produceren. Hiermee bewijzen wij dat zowel het gas als de CO2 die wij maken volledig duurzaam is.”
Hoe zit het met de productie van groen gas?
“We vergisten alleen mest en co-substraten van gecertificeerde leveranciers. Daardoor weten we exact waar al onze grondstoffen vandaan komen – en dat deze geen stoffen bevatten die er niet in mogen zitten. Bovendien weten we van alle aangeleverde grondstoffen wat de carbon footprint (CO2-voetafdruk) is. Dat tellen we op, waarna we hier onze eigen footprint aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de elektriciteit die we tijdens het productieproces gebruiken. Zo kun je een totale carbon footprint per kuub gas berekenen. Volgens de ISCC-normen moet dit minimaal 60% lager zijn dan bij fossiel. Aan die norm voldoen we, en we streven naar een nog grotere reductie.”
En hoe zit het met de CO2-productie?
“Het biogas dat wij maken reinigen we. Daarbij halen we de CO2 eruit, zodat het groen gas wordt. De meeste vergisters laten die CO2 aan de lucht ontsnappen, maar dat is wel een broeikasgas. Daarom vangen wij de CO2 op, waarna die nuttig gebruikt kan worden in kassen. Zo zorgen we dat óók onze CO2 groen is. Dat bewijzen we met het ISCC-certificaat.”
Veel gedoe, zo’n certificering?
“Er komt veel bij kijken. Van een grondige audit tot een uitgebreide administratie die we moeten bijhouden. Maar zo is wél volledig inzichtelijk hoe wij ons groene gas en groene CO2 maken. Wij willen het volledig transparant, goed en duurzaam doen.”
Wat is de waarde van de certificaten voor Groen Gas Almere?
“Die dubbele certificering is een mooie extra stap in duurzaamheid. Onze klanten vinden het ook prettig dat ze gas kunnen verkopen dat écht groen is. Doordat wij 100% groen gas leveren, zijn onze klanten bereid iets meer te betalen. En zij kunnen het gas weer goed verkopen aan hun klanten.”
Ook economisch interessant dus.
“Inderdaad. Essent neemt jaarlijks vier miljoen kuub groen gas bij ons af, voor de komende twaalf jaar. Linde Gas/Ocap neemt voor twaalf jaar onze CO2 af. Dat doen zij omdat wij een betrouwbare en bewezen duurzame partij zijn.”
Waarom is deze certificering ook goed nieuws voor Meewind-participanten?
“Meewind heeft met fonds Regionaal Duurzaam 1 een aandeel van 20% in Groen Gas Almere. Ook Meewind vindt het prettig dat al onze processen 100% transparant zijn. Zo weet je als participant in fonds Regionaal Duurzaam 1 zeker dat je investering in Groen Gas Almere volledig duurzaam is.”
Wat zijn de kansen op de markt in groen gas?
“Deze markt is voor investeerders een interessante groeimarkt. Gas verdwijnt steeds meer uit het huishouden, dat is een goede ontwikkeling. Toch zullen we altijd gas nodig hebben; in de chemie, in de fijnchemie. Dan wil je wél dat dit gas groen is. Samen met Meewind en haar participanten willen we de groengasmarkt verder laten groeien, op de meest duurzame en transparante manier mogelijk.”
Initiatiefnemers van Groen Gas Almere zijn Ludan Group, Berkhof, Meewind en DE-ON.