Onze impact
In 2023: totaal 1.011.179 ton CO2 vermeden*
Meewind streeft naar een samenleving met CO2-nuluitstoot voor een schone en duurzame toekomst. Daartoe is onder andere een ingrijpende (energie)transitie noodzakelijk. Hiervoor is geld nodig, en draagvlak. Meewind heeft hierin een hefboomfunctie en voortrekkersrol. We brengen financiële middelen bijeen en geven particulieren de kans om zélf concreet bij te dragen via onze fondsen.
Samen boeken we resultaten; we zijn er trots op. Je vindt ze hieronder. Kerncijfers rond de CO2 die we met onze investeringen besparen, onze duurzaamheidsstatements en ons integrale Impact Rapport 2023. Kijk je mee?
* Totale vermeden uitstoot door alle projecten en bedrijven waar Meewind in investeert.
Impact kerncijfers 2023
Financieel & Maatschappelijk
Meewind zet zich in opdat particulieren zélf hun vermogen hard en duurzaam aan het werk kunnen zetten. Dat resulteerde in 2023 in de volgende cijfers:
12.400
aantal particuliere beleggers
€310 miljoen
geplaatst
kapitaal
3,4 miljard
kapitaalomvang projecten
Hoeveel is een ton CO2 eigenlijk?
* Nieuwe bosaanplant. Bron: Staatsbosbeheer. ** Auto op benzine. *** Vliegvakantie naar de Canarische eilanden incl. hotel voor twee personen.
Impact kerncijfers 2023
Energiebesparing
Meewind investeert in een brede portefeuille en verschillende technologieën, bronnen en toepassingen rond groene, slimme energie-oplossingen. Een beknopt overzicht van de resultaten in 2023:
2.766.162 MWh
hernieuwbare
elektriciteit opgewekt
757.703 m3
groen gas
geproduceerd
1.193.806 MWh
aardwarmte voor
glastuinbouw geleverd
5.313 klanten
van warmte voorzien via
WKO-installaties
680.227 klanten
voorzien van groene stroom via
Greenchoice en Leap24
309 locaties
tank- en laadlocaties voor
duurzame energie
Bekijk ons Impact Rapport 2023
Inclusief toelichting op onze methodologie,
ons investeringsproces en onze Theory of Change.
Achtergrond
Wettelijke kaders
Al 15 jaar maken we zo concrete impact met onze financieringen. De kaders voor de manier waarop impact het beste kan worden berekend en gerapporteerd worden steeds duidelijker, met de komst van o.a. de EU Taxonomy en Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Zo kan impact-informatie beter op waarde worden geschat en kunnen we beter sturen op resultaten. We geven je wat achtergrondinformatie rond die wet- & regelgeving.
EU Taxonomie
De EU Taxonomie vereist een analyse van economische activiteiten en hoe deze bijdragen aan één van de geformuleerde zes milieudoelstellingen. Een investering is “duurzaam” als:
- deze in aanmerking komt, ofwel: wanneer een economische activiteit wordt genoemd in de EU Taxonomie.
- wanneer deze juist is afgestemd, ofwel: wanneer er een substantiële bijdrage geleverd wordt aan één van de zes milieudoelstellingen, er geen substantiële schade toegebracht wordt aan de andere milieudoelstellingen en wordt voldaan aan de minimale vereisten rondom internationale mensenrechten.
De eisen en benodigde data per economische activiteit zijn dermate stringent dat de ondernemingen en projecten momenteel nog niet in staat zijn de juiste data aan te leveren. Daarom rapporteert Meewind voor 2023 dat alle Fondsen 0% zijn afgestemd.
De 6 milieudoelstellingen
Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
De SFDR verplicht financiële marktdeelnemers te rapporteren hoe zij duurzaamheid integreren in hun beleggingsprocessen en hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s. Elk beleggingsproduct wordt geclassificeerd op basis van duurzaamheidsintenties: Artikel 6 (grijs), Artikel 8 (lichtgroen) of Artikel 9 (donkergroen). Alle Meewindfondsen classificeren als Artikel 9 omdat alle ondernemingen en projecten binnen de fondsen bijdragen aan de duurzame beleggingsdoelstelling van het Fonds, geen significante schade toebrengen aan mens en milieu en normen volgen voor goede bestuurspraktijken.
Jaarlijks rapporteren de fondsen in lijn met de SFDR over de duurzaamheidsprestaties van dat jaar. Hiertoe verzamelen we jaarlijks data bij de portfoliobedrijven voor de impactanalyse en de beoordeling van de grootste negatieve effecten van elke investering.
Onze SFDR Statements
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vereist dat financiëlemarktdeelnemers vanaf 1 januari 2023 informatie verstrekken aan beleggers met betrekking tot de integratie van duurzaamheidsrisico’s, de overweging van ongunstige duurzaamheidseffecten en de eventuele bevordering van ecologische of sociale kenmerken en duurzame investeringen.
Deze verklaring beschrijft hoe Meewind bovengenoemde factoren integreert in haar beleggingsprocessen en bedrijfsvoering. Hieronder vind je de verwijzingen naar onze statements:
- SFDR statement Meewind
- SFDR statement Energie Transitiefonds
- SFDR statement Groenfonds Regionaal Duurzaam
- SFDR statement Zeewindfondsen
Meewind en duurzaamheid
Seawind Capital Partners B.V. (hierna: Meewind) is een pionier op het gebied van hernieuwbare en duurzame energie. Met haar investeringen en fondsen heeft zij als doel de energietransitie te versnellen en zo een positieve bijdrage te leveren aan haar omgeving, de gemeenschap en het milieu.
Onze visie en strategie op duurzaamheid wordt nader toegelicht in het Meewind Duurzaamheidsbeleid.
Duurzaamheidsrisico’s [SFDR Artikel 3]
Het duurzaamheidsrisico is het risico dat een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance gebied (ook wel ESG-risico’s genoemd), indien ze zich voordoet, een mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken. Meewind hanteert een vijftal type duurzaamheidsrisico’s: fysieke klimaatrisico’s, transitierisico’s, milieurisico’s, sociale risico’s en governance risico’s.
Meewind neemt duurzaamheidsrisico’s, net als andersoortige risico’s, mee in het gehele proces en besluitvorming van beleggingen. In dit proces, zoals is vastgelegd in de Meewind Risk Management Policy, wordt bij elke nieuwe belegging een analyse uitgevoerd van (potentiële) duurzaamheidsrisico’s.
Wanneer relevante risico’s worden geïdentificeerd wordt inzichtelijk gemaakt wat de mogelijke
beheersmaatregelen zijn. De uitkomsten van deze analyse worden opgenomen in het
beleggingsbesluit. Daarnaast monitort en bewaakt Meewind de duurzaamheidsrisico’s gedurende de looptijd van de financiering met een systeem van risicobeheersmaatregelen en periodieke beoordelingen van risico’s binnen de beleggingsportefeuilles.
Overweging van de Principal Adverse Impacts (PAI’s) [SFDR Artikel 4]
Meewind houdt geen rekening met de belangrijkste negatieve impact (PAI) op entiteitsniveau voor Meewind als beheerder (SFDR artikel 4). Meewind kan er voor kiezen op fondsniveau om de PAI wel te overwegen in overeenstemming met artikel 7 van de SFDR.
Meewind kan als vermogensbeheerder niet voldoen aan de stringente eisen van de SFDR rondom de volledigheid en beschikbaarheid op elke van de PAI-indicatoren aangezien beleggingen zelf niet verplicht zijn deze data te publiceren. Dit standpunt zal periodiek worden herzien in overeenstemming met marktpraktijken, beschikbaarheid van informatie en ontwikkelingen in de regelgeving. Wanneer alle beleggingen de gevraagde informatie publiceren zal Meewind dit standpunt aanpassen.
Beloningsbeleid [SFDR Artikel 5]
Het beloningsbeleid van Meewind moedigt niet aan tot het nemen van extra risico’s waaronder
duurzaamheidsrisico’s. Er is geen variabele beloning aanwezig die dergelijke risico’s zou kunnen stimuleren. Elke beloning binnen Meewind staat in dienst van de missie welke gericht is op duurzaam beleggen en duurzaamheidsrisico’s zijn geïntegreerd in het gehele beleggingsproces en worden periodiek opnieuw beoordeeld. Meer toelichting is beschikbaar in het volledige Meewind beloningsbeleid.
Ons Duurzaamheidsbeleid
In ons Duurzaamheidsbeleid lees je meer over hoe wij de principes rond verantwoord beleggen integraal onderdeel maken van de analyse en het beheer van onze beleggingen. Over de kritische prestatie indicatoren, duurzaamheidsrisico’s en hoe wij duurzaamheid verankeren binnen onze eigen organisatie.
Meewind is van mening dat de integratie van de principes rondom verantwoord beleggen vereisen dat ze een integraal onderdeel worden van de analyse en het beheer van onze beleggingen.
Bekijk het Duurzaamheidsbeleid →
Social Development Goals (SDG’s)
Onder de SDG’s vallen 17 doelen om tegen 2030 een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen. Samen vormen de doelen een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De SDG’s zijn in 2015 aangenomen door alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties. en vormen een wereldwijde agenda waarin iedereen een rol speelt.
Bijdrage Meewind
Primair draagt Meewind in haar streven naar een CO2-vrije samenleving concreet bij aan deze 3 SDG’s:
- Betaalbare en duurzame energie (7)
- Industrie, innovatie en infrastructuur (9)
- Duurzame steden en gemeenschappen (11)
Secundair dragen de inspanningen van Meewind ook bij aan deze 2 SDG’s:
- Verantwoorde consumptie en productie (12)
- Klimaatactie (13)
Aanpak Meewind
Investeringsfocus
Meewind richt zich op 4 principes om samen een duurzaam energiesysteem te bereiken:
Vergroot gebruik
duurzame energie
Duurzame energie
productie of levering
Reduceer verbruik
en intensiteit
Producten en diensten
die energieverbruik terugdringen
Reduceer
directe CO2-uitstoot
Oplossingen om
uitstoot terug te dringen
Creëer
betrokkenheid
Betrek mensen bij de transitie
naar een duurzaam systeem
En concentreert zich daarbij op deze 3 thema’s:
Opwek
- Geothermie
- WKO installaties
- Groen gas
- Groene waterstof
- Zon op land / dak
- Wind op zee / land
Toepassing & Distributie
- Energielevering
- Infrastructuur
- Duurzame Mobiliteit
Leveringzekerheid
- Energie-opslag
Impact van onze fondsen
2023
Meewind beheert in totaal 4 fondsen, in 2023 met een geplaatst kapitaal van €310 miljoen. Ieder van onze fondsen heeft eigen kenmerken en investeert in bedrijven en/of projecten die passen bij de ambities van het fonds. Een korte samenvatting per fonds vind je hieronder:
Environmental, Social en Governance
Meewind streeft in lijn met de Environmental, Social en Governance (ESG) -kaders naar transparantie ten aanzien van impact. Dus ook over de CO2-emissies die, onvermijdelijk, vrijkomen als gevolg van onze investeringen. Voor 2023 hebben we voor onze portefeuille de CO2-emissies in beeld gebracht conform wet- en regelgeving. Een complexe opdracht met waardevolle inzichten. Hieronder vind je een overzicht van de scopes die in beeld zijn gebracht in ons integraal Impact Rapport 2023:
Scope 2
Indirect
Alle indirecte uitstoot
gerelateerd aan het inkopen
van energie van derden.
Scope 1
Direct
Alle CO2 die het
project direct zelf uitstoot
bij eigen activiteiten.
Scope 3
Indirect
Alle directe en indirecte
uitstoot van andere partijen
die worden ingeschakeld.
Windpark al na 4-6 maanden CO2-positief
Een windpark staat er niet zomaar: bij de productie van de bouwmaterialen, het bouwproces, het uitbaten en afbreken stoten we broeikasgas uit. Hoe verhoudt zich dat tot wat het qua hernieuwbare energie oplevert? Oftewel, wat is de CO2-voetafdruk van een windpark?
De conclusie voor Goede Buren Windpark Streepland waarin wij met ons Groenfonds investeren: al na 6 maanden draaien verdiende het zich terug!
Welke impact maak je met beleggen bij Meewind?
Beleg je bij Meewind, dan laat je je geld hard en duurzaam werken. Welke impact je daarmee maakt, hangt af van het fonds waarin je belegt en de prestaties van de projecten en bedrijven waarin het fonds investeert. Welk fonds je ook kiest, bij Meewind beleg je altijd in slimme, groene energie-oplossingen.
Beperk je eigen CO2-voetafdruk
Zo is beleggen bij Meewind een impactvolle manier om je eigen CO2-voetafdruk te beperken. En sluit je geld groen inzetten naadloos aan bij andere duurzame keuzes als energie besparen, afval scheiden, verantwoord consumeren, een keertje de trein pakken in plaats het vliegtuig etc.
Doe ook mee en maak impact
Dat kan. Hieronder zie je welke van onze fondsen momenteel open zijn, wat het actuele historische rendement is en om welk risicoprofiel het gaat. Mooi als je meedoet. Voor jezelf én de aarde.
* Het historisch rendement is het gemiddelde jaarrendement over de afgelopen 10 jaar of sinds start van het fonds als dit korter is dan 10 jaar. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toekomstige resultaten zijn onderworpen aan belastingen die afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie; deze kunnen in de toekomst veranderen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.