ABN Amro investeert in brandstoffenleverancier OrangeGas

27 december 2018

ABN Amro heeft een meerderheidsbelang genomen in OrangeGas. Dat hebben de twee bedrijven vlak voor kerst bekendgemaakt. Met de slagkracht van de nieuwe financier wil OrangeGas binnen vijf jaar uitgroeien tot de grootste aanbieder van ‘schone’ brandstoffen in Noordwest-Europa.

De investering van ABN Amro komt uit het eerder dit jaar opgerichte Energy Transition Fund (ETF). Dit fonds verstrekt risicodragend kapitaal aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in hernieuwbare energie, energiebesparing en CO2-reductie, schoon vervoer of energie-infrastructuur. Per bedrijf of project kan het fonds €10 mln tot €25 mln bijdragen, met een maximum van €200 mln. Hoeveel er voor het meerderheidsaandeel in OrangeGas is betaald, is niet bekendgemaakt.

“We hebben de afgelopen tijd veel partijen gesproken die bezig zijn om het wagenpark te verduurzamen”, zegt hoofd van het fonds Frederik Deutman in een schriftelijke verklaring. “Naast de snelle groei van het aantal elektrische auto’s zien wij ook een belangrijke rol weggelegd voor groen gas als schone brandstof en op langere termijn waterstof. OrangeGas heeft in deze sectoren een mooie positie opgebouwd.”

Naast ABN Amro blijven ook oprichter Marcel Borger en beleggingsfonds Meewind aandeelhouder in OrangeGas. Meewind nam in de zomer van 2017 de aandelen over van GP Groot en Stichting Doen. Verder is ook Jeroen Meiberg, die de afgelopen vijf jaar als controller voor de brandstoffenleverancier werkte, aandeelhouder geworden. Meiberg is tevens aangesteld als financieel topman.

Waterstof
OrangeGas heeft op dit moment 123 groengastankstations in Nederland en Duitsland samen. Dit aantal moet de komende jaren oplopen tot zo’n 250. Daarnaast begint OrangeGas in 2019 met de bouw van stations in België en Zweden. Verder is het bedrijf actief met snelladers voor elektrische auto’s en is het van plan vanaf komend jaar ook waterstof voor wegvervoer aan te bieden. Binnen vijf jaar wil OrangeGas de grootste leverancier van ‘schone’ brandstoffen in Noordwest-Europa zijn.

Bron: Energeia