Groendus

APG en OMERS nemen Groendus over van NPM capital en Meewind

19 mei 2022

18 mei 2022 – Pensioenuitvoerder APG en het Canadese OMERS Infrastructure kondigden vandaag aan dat zij Groendus, een nieuwe leider in de Nederlandse energietransitie, gezamenlijk overnemen van investeringsmaatschappij NPM Capital en Meewind. Groendus is in maart 2021 ontstaan vanuit een fusie van zes gespecialiseerde bedrijven actief in onder andere zonprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen. Pensioenuitvoerder APG doet de investering uit naam van pensioenfondsklant ABP. OMERS Infrastructure belegt namens OMERS, een van de grootste pensioenfondsen in Canada.

Groendus is de duurzame energiepartner voor zakelijk Nederland en helpt klanten op weg naar 100% écht schone energie en bevordert daarmee de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Met een team van 130 mensen werkt de organisatie vanuit Utrecht. Groendus heeft een klantenbestand van ruim 4.000 bedrijven, gemeenten en instellingen en heeft tot nu toe 170 MWp aan zonnevermogen en 12.000 meters geïnstalleerd. Groendus heeft al meer dan 300 zonnecentrales in Nederland gebouwd en heeft de ambities om dit aantal stevig uit te breiden. Daarnaast wil Groendus klanten steeds meer verduurzamingsoplossingen bieden, zoals slim laden en batterijopslag

Meewind, beheerder van duurzame investeringsfondsen, is als aandeelhouder betrokken bij Groendus. Door de overname van APG en OMERS is daar een eind aan gekomen. Echter blijft Meewind wel betrokken bij Groendus als financier van duurzame energieprojecten. De komende jaren worden bestaande financieringen door Meewind verder uitgebouwd en wordt Meewind betrokken bij nieuwe projecten. Willem Smelik, oprichter en bestuurder van Meewind: “De relatief snelle overname van Groendus door twee grote partijen bewijst het succes van bedrijven in de energietransitie. Ook zijn wij trots dat Meewind vroeg bij dergelijke bedrijven betrokken is. Wij zitten er voor lange termijn in en zijn dus blij met de continuering van de samenwerking met Groendus voor financiering van hun projecten”