Olof-van-der-Graag-Voorzitter-NVDE-Column-Meewind

De adembenemende race tussen klimaatverandering en de oplossingen

2 augustus 2023

De adembenemende race tussen klimaatverandering en de oplossingen

Het leven is goed aan de Middellandse Zee. Veel Nederlanders gaan daar graag op vakantie. Dat geldt ook voor mij. Het was deze zomer een confronterende gedachte: wij namen thuis afscheid van Zuid-Europa als potentiële zomerbestemming. Temperaturen boven de veertig graden zijn niet meer leefbaar en helaas is dat daar ‘het nieuwe normaal’.

Tegelijkertijd breekt duurzame energie het ene record na het andere. De eerste helft van dit jaar was de helft van de Nederlandse elektriciteit duurzaam. Warmte en brandstoffen verduurzamen helaas langzamer. Met alle duurzame energie samen redt Nederland het dit jaar (omgerekend) tot 2 maart. Dit laat zien hoeveel we nog te doen hebben. Maar we gaan de goede kant op, want vorig jaar viel die ‘Green Energy Day’ op 21 februari.

Klimaatverandering en de oplossingen daartegen zijn verwikkeld in een adembenemende race: hitterecords & duurzame records wisselen elkaar af. Nederland werkt pas een jaar of tien serieus aan de energietransitie. De oplossingen zijn dus net aan de race begonnen. Dat hadden we veel eerder moeten doen, maar we kunnen het verleden niet veranderen.

De toekomst kunnen we wel veranderen en daarvoor staan alle seinen op groen. Mede door het extreme weer is het bewustzijn groter dan ooit. Bovendien veroorzaakte de Russische oorlog in Oekraïne een kanteling: velen dachten te moeten kiezen tussen duurzame energie of betaalbare en betrouwbare energie. Maar niets is minder waar: duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar vallen steeds meer samen.

Overheden over de hele wereld schroefden hun inspanningen voor verduurzaming op. Bedrijven met een lange termijn stroomcontract van een windpark op zee keken ontspannen naar de energiemarkt. Glastuinbouwers met aardwarmte hadden geen stress door de gasprijs. En Nederlanders investeerden elf miljard euro in de verduurzaming van hun woning. Duurzame energie is ook vrijheidsenergie, net als energiebesparing.

Op 2 augustus is het Earth Overshoot Day: de draagkracht van de aarde is dan voor dit jaar verbruikt. In het rijke Nederland valt die dag al op 12 april. Eet dus meer planten en minder dieren. Gebruik minder spullen en hergebruik ze vaker. En ga door met het versnellen van de energietransitie want elke dag telt!

Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

NVDE Logo

 

 

Over Olof & de NVDE

Olof van der Gaag is voorzitter van de NVDE. De organisatie van de duurzame energiesector, 1.600 bedrijven die streven naar een volledig duurzaam energiesysteem. Hiervoor was hij campagnedirecteur van Natuur & Milieu. Hij woont in Utrecht met zijn vrouw en twee dochters.