econic

econic: duurzame e-homes voor iedereen

17 maart 2021

Zorgeloos en comfortabel genieten van een huis vol duurzame warmte- en energiesystemen. Dat is voor iedereen binnen bereik, dankzij de e-homes van econic. “Wij maken duurzaam wonen leuk, makkelijk en financieel mogelijk”, aldus algemeen directeur Jan-Willem van Wensem. Met een investering van 5 miljoen euro geeft Meewind de ambitieuze scale-up een extra impuls. Op weg naar een wereld zonder emissie.

Tesla maakte elektrisch rijden cool, sexy & fun. econic heeft hetzelfde doel, maar dan voor de verduurzaming van woningen. “Niet verduurzamen omdat het moet, maar omdat het kan. En omdat het leuk is”, stelt Van Wensem. Met econic introduceerde hij het baanbrekende concept e-home. Het huis van de toekomst waar je nu al in kunt wonen vol duurzame warmte- en energiesystemen. Van warmtepomp tot zonnepanelen, batterij en laadpaal.

Woningbezitters hoeven zelf niet te investeren in de apparatuur. “Deze huren ze bij ons, voor een maandelijks bedrag. Installatie, service en garantie zijn daarbij inbegrepen. Je hebt dus wel het comfort en de lusten van een fossielvrij huis, maar niet de lasten”, aldus Van Wensem. Sustainability-as-a-service, dat is waar econic voor staat. “Wij bieden een full-service totaalpakket, waarmee iedereen een e-home kan realiseren.”

Verdubbeling e-homes

Een wereld zonder emissie. Dat is de missie van econic. Om de energietransitie te versnellen transformeert econic steeds meer huizen in een e-home. “De teller staat nu op zo’n 5.000 duizend e-homes. Voor dit jaar verwachten we een verdubbeling van dit aantal”, aldus Van Wensem. Duizenden warmtepompen, zonnepanelen en andere apparatuur zullen de komende jaren worden geïnstalleerd in huizen in heel Europa.

“Voor de financiering van deze assets zijn we in gesprek met pensioenfondsen en banken, zoals Triodos. Bij deze gesprekken helpt het ons enorm dat we samenwerken met Meewind.” In de wereld van de duurzame energie heeft Meewind sinds 2007 een goede naam en een uitgebreid netwerk opgebouwd. Daarnaast beschikt het duurzame beleggingsfonds over ruime ervaring in het financieren van groene energieprojecten en -bedrijven. Van Wensem: “Meewind heeft een goede visie, veel kennis en participanten die – net als wij – de energietransitie willen versnellen. Het zou mij dan ook fantastisch lijken als econic samen met deze beleggers een crowdfundingplatform op kan zetten om mee te doen in de assetfinanciering.”

Tevreden consumenten

In februari 2021 werd bekend dat Meewind 5 miljoen euro investeert in econic. “Een deel van deze investering gebruiken we voor verdere digitalisering van onze processen”, stelt van Wensem. Digitalisering en de energietransitie zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Door processen te digitaliseren en te standaardiseren zorgen we er onder andere voor dat de energieprijzen naar beneden gaan en de kwaliteit altijd gewaarborgd is.”

Daarnaast leidt digitalisering tot meer tevredenheid bij de gebruikers. Van Wensen: “Doordat wij consumenten ontzorgen, kunnen zij zorgeloos genieten van hun e-home. Zo monitoren wij ieder e-home op afstand. Op die manier zorgen we voor een comfortabel binnenklimaat met een zo laag mogelijk energieverbruik. Digitalisering maakt tevens schaalvergroting mogelijk. En dat is nodig, gezien onze ambitie om Europees marktleider te worden.”

Impuls voor bestaande bouw

De investering van Meewind geeft ook een impuls aan de verduurzaming van bestaande woningen. Van Wensem: “De afgelopen jaren lag de focus op nieuwbouw. Vanaf 1 juli 2018 mag er alleen nog maar aardgasvrij worden gebouwd. Wij ondersteunen bouwers en projectontwikkelaars daarbij, als ideale one-stop-shop. Of het gaat om een rijtjeshuis, villa of appartement: van elke woning kunnen wij een e-home maken.”

Naast nieuwbouw gaat econic ook bestaande bouw van een flinke duurzame impuls voorzien. “Daar ligt op dit moment de grootste uitdaging. En daar valt – met acht miljoen bestaande huizen – veel te winnen om de energietransitie te versnellen.”