Energeia: ‘Meewind wil burger betrekken en biedt met consortium ook op Hollandse Kust (zuid)’

3 mei 2019

Investeringsfonds Meewind wil met een nieuw participatiefonds twintigduizend burgers de kans geven te investeren in het windpark Hollands Kust (zuid). Samen met onder meer Engie en Green Giraffe heeft Meewind in een nieuw consortium meegedaan aan de vorige week gesloten tender. Dat bericht Meewind deze maandag.

Het nieuwe consortium luistert naar de naam Frontier. Een van de deelnemers, het Franse energiebedrijf Engie had op vrijdagavond al bekendgemaakt dat het meedoet aan de tender, maar zei destijds niet dat het deelnam met een consortium. Meewind kwam op maandag met het eigen nieuws naar buiten, zonder vermelding van andere deelnemers, maar bevestigt op dinsdag dat Engie en Meewind deelnemen aan hetzelfde consortium.

Een derde partij in het consortium is adviseursbureau Green Giraffe, voegt woordvoerder Jurjen Algra van Meewind daar op dinsdag aan toe. Green Giraffe -ook deelnemer aan een consortium dat innovatiekavel V van windpark Borssele ontwikkelt- neemt deel met een eigendomsbelang, aldus Algra. Over andere deelnemers in het consortium kan Algra verder niets zeggen omdat het beursgenoteerde bedrijven zijn die om die reden publiciteit over hun deelname in eigen hand willen houden. “Deze partijen kiezen zelf het moment waarop ze naar buiten willen treden.”

Nederland, Egmond aan Zee.
Nederland, Egmond aan Zee.(Foto: HH / Sijmen Hendriks)

Meewind, dat meerdere investeringsfondsen in duurzame energie beheert, wil zelf van zo’n twintigduizend burgers een bedrag van zo’n €60 mln ophalen om in het windpark te investeren. Lang niet genoeg voor de bouw van het windpark, maar er zitten verder voldoende ervaren en draagkrachtige partijen in het consortium, aldus woordvoerder Jurjen Algra. Via een nieuw Fonds Hollandse Kust zou ten minste 5% van het eigendom van het windpark bij kleinere investeerders -particulieren, kleinere bedrijven en ook lagere overheden- terecht moeten komen.

“Meewind vindt dat ook burgers moeten kunnen participeren in grote projecten voor groene energie”, zo motiveert Meewind het besluit. De Noordzee is “van ons allemaal” en sowieso betaalt de burger al met gemeenschapsgeld voor het net op zee dat de elektriciteit van de offshore windparken aan land brengt. “Het is dan ook vanzelfsprekend dat die burger mag delen in de opbrengsten van investeringen in duurzame energie”, zegt Willem Smelik, directeur van Meewind.

Het initiatief krijgt morele steun van een aantal maatschappelijke organisaties, zoals Urgenda. “Het is een passend instrument om draagvlak voor offshore windparken te verkrijgen en te behouden en daarmee voor de energietransitie in bredere zin”, zegt Marjan Minnesma van stichting Urgenda. Naast Urgenda steunen ook Natuur & Milieu en de vereniging Participatie Wind Op Zee het initiatief van Meewind.

Vierde bieder
Het consortium Frontier met Meewind en Engie is de vierde partij waarvan nu bekend is dat zij heeft geboden op de tender voor de bouw van windpark Hollandse Kust (zuid) III&IV. Eerdere partijen zijn VattenfallØrsted en Witwind (Shell, Eneco en Van Oord). Innogy heeft juist na het sluiten van de tender afgelopen donderdag bekendgemaakt dat het niet meedoet omdat de risico’s te groot zijn.

—-

Correcties & aanvullingen:

Dit artikel is op dinsdag 19 maart om 9.30 uur aangepast nadat bleek dat Engie en Meewind deel uitmaken van hetzelfde consortium. In een eerdere versie was sprake van Meewind als vijfde deelnemer aan de tender.

Bron: Energeia – Meewind wil burger betrekken en biedt met consortium ook op Hollandse Kust (zuid)