Groen licht voor 94.000 zonnepanelen op ‘Bavelse Berg’

20 januari 2020

Rooftop Energy kan aan de slag met de aanleg van een mega zonnepark op de Bavelse Berg in Breda. BNG Bank, BOM Renewable Energy en duurzame beleggingsinstelling Meewind financieren tientallen miljoenen voor het park dat met 94.000 zonnepanelen tot de grootste parken van Nederland gaat behoren. De financial close vond 9 januari plaats.

Het zonnepark van ruim 37 MWp ten oosten van Breda gaat genoeg elektriciteit leveren voor circa 10.000 huishoudens. Rooftop Energy zorgt voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de zonneweide. Inmiddels is Enexis gestart met de aanleg van de elektrische verbinding in Breda-Noord. In het eerste kwartaal van 2020 zullen de bouwwerkzaamheden op de Bavelse Berg starten.

Financiering van omvang

In samenwerking met BNG Bank, BOM Renewable Energy en duurzame beleggingsinstelling Meewind heeft Rooftop Energy de miljoenenfinanciering afgesloten. Rooftop Energy is blij met het geschonken vertrouwen om ook van dit mooie duurzame project een succes te maken. Leendert Florusse, CEO Rooftop Energy: “Financieringen van deze omvang vergen een goede samenwerking van ons finance & operations team met de teams van onze financiers. Wij zijn trots op de mensen die hier hart en effort in hebben gestopt. Door dubbel ruimtegebruik te realiseren op een complexe ondergrond als een glooiende afvalberging laten wij zien dat wij met onze kennis en ervaring naast daken en carports ook grondprojecten van deze omvang bieden.”

Nauwe samenwerking

De gemeente Breda gaf eind 2018 groen licht voor de komst van het zonnepark. Ingenieursadviesbureau Sweco is sinds 1970 eigenaar en verhuurder van het terrein op de Bavelse Berg en is verantwoordelijk voor de nazorg van de afvalberg. Het uiteindelijke ontwerp en de ruimtelijke inpassing in de omgeving vonden plaats in nauwe samenwerking met de gemeente en Sweco, die ook als adviseur betrokken is bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie.

Ecologische functie

De zonnepanelen op de zonneweide komen op 1 tot 2,5 meter hoogte te staan. De panelen die gebruikt worden zijn lichtdoorlatend waardoor onder de panelen vegetatie kan blijven groeien. Dit is niet alleen gunstig voor de stabiliteit van de berg, maar zorgt ook voor ecologische meerwaarde. Onder de panelen kunnen zelfs schapen grazen.

Participatie

Eind 2020 moet het park operationeel zijn en zal de elektriciteitsproductie starten.  Dan zal er ook invulling worden gegeven aan de mogelijkheid voor de omgeving om stroom af te nemen van de zonneweide Bavelse Berg en financieel te participeren in dit duurzame project.