Innovatiekracht Amsterdam uit zich in prijzenregen Vier P-Nuts Awards voor Amsterdamse lokale duurzame energie

Innovatiekracht Amsterdam uit zich in prijzenregen Vier P-Nuts Awards voor Amsterdamse lokale duurzame energie

17 april 2013

Amsterdam, 17 april 2013. Bij de uitreiking van de P-NUTS Awards, dé awards voor lokale duurzame energie, werden dit jaar negen initiatieven, bedrijven en overheden bekroond. De jury, onder leiding van juryvoorzitters Jacqueline Cramer (hoogleraar Duurzaam Innoveren Universiteit Utrecht) en Marjan Minnesma (directeur Urgenda), gaf twintig nominaties aan in totaal vijftien initiatieven. Amsterdam viel hierbij op: zes nominaties en uiteindelijk drie winnaars. Herman de Zonnestroomverdeler, Delen=Vermenigvuldigen en Schoonschip namen ieder een beker in ontvangst. Navin Keizer van het Amsterdams Lyceum  werd door het publiek gekozen tot de eerste winnaar van de Young P-NUTS Awards.

Delen = Vermenigvuldigen kreeg de beker voor de Mooiste Idee Award – de ingenieuze constructie waarbij bedrijven en klanten investeren in zonnepanelen op daken van scholen imponeert omdat alle partijen er beter van worden, ook financieel. Ook het Amsterdamse bedrijf Lens viel in de prijzen met hun innovatie ‘Herman de Zonnestroomverdeler’ en ontving de award voor het Mooiste Ondernemersinitiatief uit handen van Daphne Pit van stichting DOEN.

Dankzij ‘De Herman’ kunnen ook bewoners van gedeelde daken – huurders of kopers – energie opwekken met zonnepanelen zonder last te hebben van energiebelasting en btw-heffing over zelfopgewekte – en gebruikte stroom. De financiële drempel voor zelflevering die de overheid heeft opgeworpen staat momenteel hevig ter discussie.

Schoonschip – synoniem voor de aanhouder wint – had drie nominaties maar won de Oranje Energie Publieks Award – de jury, het publiek en de zaal – iedereen is onder de indruk van deze mensen die al een paar jaar bezig zijn en hun duurzaam drijvende dorp – voor kopers én huurders- al tot in de puntjes uitgewerkt voor zich zien. De enige die nog over de brug moet komen (met een waterkavel) is de gemeente Amsterdam.

Middelbare scholier Navin Keizer (bijna 16, Amsterdams Lyceum) mocht de Wij krijgen Kippen Young P-NUTS Awards in ontvangst nemen voor zijn idee om overtollig fruit te drogen en te verkopen als chips aan jongeren. Zo blijft de energie van fruit behouden en komen jongeren toch aan hun dagelijkse portie fruit – niet de meest favoriete snack van de jeugd.

De 59 inzendingen voor de P-NUTS Awards 2013 komen uit heel Nederland, waarvan één, Oneness Care Solar Project, zich richt op het buitenland. Lokale duurzame energie in Nederland groeit en opvalt is dat er veel samenwerking is tussen overheid, ondernemers en burgers hierin.

De winnaars op een rij:Mooiste ondernemersinitiatief aangeboden door DOEN
Herman de Zonnestroomverdeler
Wij krijgen Kippen Young P-NUTS Awards
Navin Keizer, Amsterdams LyceumP-NUTS Mooiste Overheids-/Instellingen initiatief
Power2Nijmegen
ORANJE ENERGIE Publieks Award
SchoonschipAlliander Mooiste Innovatie Award
Reloadit
P-NUTS Mooiste Idee Award
Delen = vermenigvuldigenHIER Opgewekt Award
Energie Dongen
Rabobank Mooiste Burgerinitiatief
Zeven HeuvelenloopTwynstra Gudde Nieuwe Nuts Award
Energie Dongen

Over de P-NUTS Awards

Met de uitreiking van de P-NUTS Awards vieren we dat lokale, duurzame energie al (lang) kan.

Elk jaar worden de koplopers, de doeners, met een award in het zonnetje gezet. Zij hebben de paden gebaand zodat anderen hen kunnen navolgen.  De P-NUTS Awards zijn voor het eerst uitgereikt in 2010 door juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels. De P-NUTS Awards is een initiatief van PaulineWestendorp van NEWNRG, Maarten Bruns van Groene Aap en Layana Mokoginta van Purpura pure pr. Founding partners van de P-NUTS Awards zijn het Innovatie Netwerk en IIR.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Westendorp, 06- 54723019  |pauline@newnrg.nl  | www.p-nuts.nu