Meewind in het Haarlems Dagblad

12 oktober 2021

Wie vandaag het Haarlems Dagblad opende, zag een groot interview met Meewind-oprichter Willem Smelik en commercieel directeur Jurjen Algra. Het artikel vertelt het verhaal van Meewind, dat aan de keukentafel van Willem is begonnen en in de afgelopen drie jaar het aantal particuliere beleggers heeft weten te verdubbelen van 6.000 naar 12.000! Twaalfduizend mensen die samen bijna 300 miljoen euro hebben geïnvesteerd in voornamelijk Nederlandse duurzame-energieprojecten.

“Het spreekt voor zich dat Meewind die keukentafel is ontgroeid, maar we zitten nog steeds in de stad waar het allemaal begon: Haarlem. En vanaf die prachtige plek zullen we ons blijven inzetten om de energietransitie te versnellen.”

Hieronder het eerste deel van het interview. (Online) abonnees van het Haarlems Dagblad kunnen het volledige artikel hier lezen.

Geothermie en waterstof uit wind: donkergroene investeerder Meewind groeit hard

Meewind, dat geld van duizenden individuele burgers in groene energie investeert, maakt een groeispurt door. “We willen de energietransitie aanjagen, en zolang die duurt willen we die rol blijven spelen.’’

In de Wieringermeer gaat binnenkort de eerste Nederlandse waterstofmolen draaien, een windturbine die ter plekke de groene energie omzet in waterstof. Efficiënter en duurzamer kan haast niet. Deze veelbelovende schakel op weg naar de waterstofeconomie van de toekomst is er gekomen mede dankzij een investering van Meewind.

“Wij willen de energietransitie versnellen en tegelijkertijd waarde creëren voor onze beleggers,’’ zegt Willem Smelik uit Haarlem, die dertien jaar geleden Meewind oprichtte. “Sinds de start is onze opzet: groene en rendabele projecten financieren waar andere investeerders nog niet in durven stappen. En wel via de inleg van individuele burgers.’’

Vooral de laatste drie jaar is Meewind hard gegroeid – de energietransitie is op gang aan het komen en burgers hebben groen investeren omarmd. Ergens deze maand wordt de grens van 300 miljoen aan investeringen gepasseerd, bij elkaar gebracht door ruim 12.000 beleggers. Over vijf jaar wil de aanbieder van duurzame beleggingen nog eens twee keer zo groot zijn.

Lees verder…