greener

Meewind investeert in evenementbatterijen van Greener

17 januari 2020

Het Energie Transitiefonds van Meewind participeert in Greener, een start-up die batterijen levert voor evenementen als alternatief voor vervuilende dieselgeneratoren. Volgens Derck Truijens, investment manager bij Meewind, een echte groeimarkt: ‘De gemeente Amsterdam heeft hun regelgeving al zodanig opgesteld, dat de dieselgenerator bij evenementen geminimaliseerd worden, tot zelfs gemeden worden.’

Ze maken herrie, zorgen voor fijnstof, stikstof en CO2. Dieselgeneratoren zijn een noodzakelijk kwaad bij veel evenementen, omdat het lokale stroomnet of afwezig of niet berekend is op de hoge belasting. Het is veel organisatoren van pop- of cultuurfestivals, die vaak hard hun best doen voor het milieu door plastic bekers in de ban te doen, een doorn in het oog. De batterijen van Greener bieden organisatoren de kans om ook wat te doen aan hun uitstoot van broeikasgassen.

“De capaciteit van de generator bij een festival is afgestemd op de maximumcapaciteit die hij moet leveren, vaak zelfs nog meer voor een veilige marge. Dus ook nog voordat de frituur aangaat, draaien de aggregaten reeds allemaal” zegt Truijens. “Met de batterijen van Greener kun je pieken in het gebruik opvangen en heb je uiteindelijk veel minder diesel nodig.” Een andere mogelijkheid is dat de batterij helpt de pieken in de stroomvraag op te vangen als er wel aansluiting is op elektriciteitsnet, maar als dat niet voldoende is (peak-shaven). Dit kan bijvoorbeeld een grote rol gaan spelen in Amsterdam, waar de generator in de ban is gedaan.

Naast evenementen zijn er nog meer locaties waar de batterijen van Greener uitkomst kunnen bieden. Truijens: “Denk aan plekken waar de netaansluiting vertraging oploopt en je toch stroom wilt hebben. Op bouwplaatsen voor onder andere torenkranen (die kunnen nu op een 3x80A netaansluiting draaien in combinatie met Greener) of bij een tijdelijk verblijf voor arbeidsmigranten.” De investering in Greener past in de strategie van Meewind om naast het opwekken van groene stroom ook te kijken naar andere initiatieven die de energietransitie kunnen versnellen. Zoals de participatie in Energieconcurrent, houder van 70% van de aandelen van energieleverancier Greenchoice.

Toch is deze investering in een ander opzicht een nieuwe stap voor Meewind. Greener is een veelbelovende startup, maar de batterij opslag markt staat nog in de kinderschoenen. “Bij een project rond wind- of zonne-energie kunnen we het rendement voor de komende jaren over het algemeen goed voorspellen. Hier is dat lastiger inderdaad”, zegt Truijens. “Maar ik heb, gezien de ontwikkeling in de vraag naar opslag, alle vertrouwen dat we met deze investering het beoogde rendement van het fonds, 6 tot 8 procent, kunnen halen.” Het geld van Meewind wordt gebruikt om het aantal batterijen te vergroten van 13 naar 43 stuks.