Meewind samen met Engie in subsidievrije windtender

26 maart 2019

Investeringsfonds Meewind heeft samen met Engie een bod uitgebracht in de tender voor het windpark Hollands Kust Zuid III+IV. Dat bevestigt een woordvoerder van Engie.

Meewind maakte maandag bekend mee te hebben gedaan als een van de partijen in het nieuwe consortium Frontier. Welke bedrijven dat zijn, wilde Meewind niet zeggen. ‘Deze partijen kiezen zelf het moment waarop ze naar buiten willen treden’, aldus een woordvoerder tegenover energienieuwswebsite Energeia.

Uit gegevens van Company Info blijkt dat op 12 februari op het adres van Engie Nederland in Zwolle een BV is ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder de naam Frontier Beheer Nederland B.V.. Directeur Johannes Blokland van Engie Nederland is ook bestuurder van die BV.

Wie de andere partijen zijn in het consortium wil Engie niet zeggen. Het bedrijf maakte vrijdag zelf bekend mee te hebben gedaan in de tender, maar zei toen niet dat het dat als onderdeel van een consortium heeft gedaan.

Het consortium wil volgens Meewind, dat meerdere investeringsfondsen in duurzame energie beheert, bij zo’n twintigduizend burgers een bedrag van zo’n €60 mln ophalen om in het windpark te investeren. Dat is bij lange na niet genoeg voor de bouw van het windpark. De rest van het geld moet worden opgebracht door Engie en de andere nog onbekende partners.

Morele steun van Urgenda
Het initiatief krijgt morele steun van een aantal maatschappelijke organisaties, zoals Urgenda. Naast Urgenda steunen ook Natuur & Milieu en de vereniging Participatie Wind Op Zee het initiatief van Meewind.

Naast Frontier maakten eerder al Vattenfall, Ørsted en Witwind (Shell, Eneco en Van Oord) bekend een bod te hebben gedaan in de aanbesteding. Innogy heeft juist na het sluiten van de tender afgelopen donderdag bekendgemaakt dat het niet meedoet omdat de risico’s te groot vindt.

Het project Hollandse Kust Zuid 3+4 is de vierde in een reeks van aanbestedingen voor offshorewind in Nederland. Het is een tender zonder subsidie: de partij die de aanbesteding wint, verdient zijn kosten terug uit de verkoop van de opgewekte stroom. De windparken zijn nodig om de Nederlandse duurzame energiedoelstellingen te behalen.

UPDATE: In een eerdere versie van dit artikel stond nog niet dat Meewind samen met Engie meedoet in de tender.

Bron: fd.nl – Meewind samen met Engie in subsidievrije windtender