Nieuwsbericht, 27 juli 2022
Meewind verkoopt belang Greener
Meewind verkoopt belang Greener

Meewind investeert met het Energie Transitiefonds in veelbelovende bedrijven die bijdragen aan de transitie naar een groene-energievoorziening. Toen Greener, een bedrijf dat met behulp van batterijen schone mobiele stroom levert op locaties waar een netaansluiting ontoereikend is, vier jaar geleden onder onze aandacht werd gebracht, twijfelden we dan ook geen moment. Een bedrijf met zoveel ambitie en zo’n belangrijke missie mocht niet in het Energie Transitiefonds ontbreken.
 

Belangrijkste stap in de energietransitie

Ondanks de buy-and-holdstrategie (waarbij projecten niet verkocht worden maar juist voor lange termijn in geïnvesteerd) die Meewind hanteert, heeft het Energie Transitiefonds deze maand haar belang in Greener verkocht aan DIF Capital Partners, een Nederlandse investeringsmaatschappij met ruim 11 miljard euro onder beheer. Door haar belang aan DIF te verkopen, heeft Meewind een winst gerealiseerd voor de participanten van het Energie Transitiefonds.
 

Investering van 45 miljoen

CEO Dieter Castelein en medeoprichter en COO Klaas Akkerman willen de investering van € 45 miljoen euro van DIF gebruiken om het marktleiderschap in Nederland verder te verstevigen en hun bedrijf op te schalen. Zo zal ook verder geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling, om nieuwe diensten en innovaties ruim baan te kunnen geven. Ook staat er een aanzienlijke uitbreiding van de vloot aan mobiele batterijen op de planning. Bij de geplande opschaling hoort tevens de verdere professionalisering en uitbreiding van het team dat de afgelopen jaren al stevig is gegroeid en inmiddels uit 25 medewerkers bestaat.
 

Met de hulp van Meewind hebben we onze eerste doelen bereikt

“Toen we met Greener begonnen, wilden we met onze batterijen de tijdelijke energiemarkt opschudden”, vertelt CEO Dieter Castelein. “Mede dankzij het vertrouwen en de kapitaalinjecties van Meewind hebben we dit doel bereikt. Deze nieuwe investering van DIF stelt ons in staat om nieuwe doelen na te jagen en de grote kansen die we voor onze energieoplossingen zien, te gaan verzilveren. We geloven dat tijdelijke energievoorzieningen een grote rol kunnen spelen bij het versnellen van de transitie van fossiel naar duurzaam. Bovendien hebben we de ambitie om op nog grotere schaal klanten te helpen bij die verduurzamingsslag. Met deze investering zullen we het team versterken, nieuwe markten betreden en de vloot uitbreiden”, aldus Castelein.
 

Energietransitie versnellen

Derck Truijens, fondsadviseur bij Meewind, is er trots op dat het vertrouwen en kapitaal van het Energie Transitiefonds mede heeft geleid tot deze nieuwe kapitaalinjectie. Truijens: “Toen wij kennismaakten met Greener stond de batterijopslagmarkt nog in de kinderschoenen. Greener was nog maar een veelbelovende start-up, maar dat heeft ons gelukkig niet tegengehouden. De potentie was groot en deze nieuwe kapitaalinjectie bevestigt dat opnieuw. Het is jammer dat onze wegen nu scheiden, maar in het belang van onze participanten en het versnellen van de energietransitie was het de beste beslissing die we konden nemen. We willen Dieter en Klaas feliciteren, bedanken voor de prettige samenwerking en vooral heel veel succes wensen. Keep up the good work en dan zijn jullie zonder enige twijfel over drie jaar Europees marktleider op het gebied van ‘fossielvrije tijdelijke stroomoplossingen’.”

Seawind Capital Partners B.V. is als beheerder van Meewind Paraplufonds Duurzame Energieprojecten, Groenfonds Regionaal Duurzaam en het Energie Transitiefonds opgenomen in het register van de AFM. Er zijn risico's verbonden aan beleggen, de belangrijkste zijn opgenomen in de essentiële beleggersinformatie.


© Meewind 2022