Mist rond duurzamebeleggingstak trekt op

11 oktober 2020

De populariteit van duurzaam beleggen groeit. Tegelijkertijd ontbreekt het in deze beleggingstak aan helderheid. Menig bank afficheert zich als duurzaam, terwijl het maatschappelijk rendement onbekend blijft. Regels en toezicht ontbreken en greenwashing ligt op de loer. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de duurzame beleggingsproducten.

Interview MilieuMagazine

Milieuvakblad MilieuMagazine ging daarover in gesprek met Wouter van Leusen (partner adviesbureau Stan&Wende), Guy Puylaert (medewerker toezicht bij de AFM), Xander Urbach (projectmanager van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en Jurjen Algra (commercieel directeur Meewind).

Keurmerk voor écht duurzaam beleggen

In het interview geeft de heer Algra onder andere aan dat Meewind de verwarring bij consumenten ziet groeien, nu grote partijen zich als duurzaam afficheren. “Enerzijds ben ik blij dat grote beleggingsfondsen duurzaam gaan beleggen. Anderzijds ontstaan er problemen als iedereen roept duurzaam te zijn, terwijl onduidelijk is wat het precies inhoudt.” Algra pleit voor een onafhankelijk vignet, een keurmerk voor écht duurzaam beleggen. “Laten we dat met een aantal partijen, zoals ASN en Triodos, gaan ontwikkelen”, stelt hij voor.

Lees hier het complete interview.