Nobelwind: de bouw begint

28 april 2016

In Oostende kon vandaag – donderdag 28 april – de vlag uit. Onder grote mediabelangstelling heeft onze partner Parkwind de bouwstart van het Nobelwind-project aangekondigd. De eerste offshore constructiewerkzaamheden starten op 1 mei, exact volgens planning.

De ontwikkeling van Nobelwind, het derde offshore windpark waarin Meewind een belang heeft, verloopt voorspoedig. Na het bereiken van financial close in oktober jl. zijn de bouwvoorbereidingen gestart onder leiding van Parkwind, die bij dit project fungeert als coördinator van de constructiewerkzaamheden.

On- en offshore voorbereidingen
Vanaf eind maart is onshore – in de haven van Oostende – een begin gemaakt met het samenstellen van de funderingscomponenten. Ook offshore zijn de voorbereidende werkzaamheden inmiddels gestart.

Zo wordt momenteel de eerste zogenoemde scour-protectie aangebracht rond de fundering. Hierbij worden kleine kiezels op de zeebodem gestort om verplaatsing van zand te voorkomen. Later, als de monopiles zijn geplaatst, wordt de scour-protectie uitgebreid. Om de palen heen worden grote stukken steen (basalt) gestort, die erosie van zand rondom de palen voorkomen.

Doop Vole au Vent en bouwstart
Op 1 mei starten de eerste ‘echte’ constructiewerkzaamheden op zee. Vanaf die datum zal aannemer Jan De Nul de monopiles van de vijftig 3,3 MW windturbines gaan plaatsen. De installatie duurt naar verwachting tot begin september.

Het schip waarmee Jan De Nul de monopiles installeert, is de Vole au Vent. Na afloop van de persconferentie eerder vandaag, is dit 140 meter lange installatieschip feestelijk herdoopt van Vidar naar Vole au Vent door de Belgische koningin Mathilde. De Vole au Vent, wereldwijd een van de grootste in zijn soort, is uitgerust met vier poten. Hiermee kan het schip zichzelf boven het water uit liften, zodat het op een stabiele manier en zonder invloed van de golven kan werken.

Meer informatie over het windturbine-installatieschip kunt u lezen op de website van Jan De Nul.

Hoe het schip gisteren de haven van Oostende binnen is gevaren ziet u op de website van deredactie.

Beeld: Jan De Nul