Persbericht: Meewind vergroot belang in offshore windpark Belwind

1 juli 2014

Haarlem, 1 juli 2014

Beleggingsfonds Meewind heeft haar belang in offshore windpark Belwind uitgebreid van 11,78% naar 19,91%. Meewind-subfonds Zeewind 1 neemt samen met Parkwind N.V. – bestaande uit Colruyt Group, Korys N.V. en PMV – het belang van 10,01% in Belwind N.V. van Rabo Project Equity B.V. over.

Later dit jaar zal ook het Japanse concern Sumitomo toetreden tot Belwind N.V. De aandelen van Belwind N.V. zullen dan verdeeld zijn over Parkwind (41%), Sumitomo (39%) en Zeewind 1 (20%).
Belwind N.V. is eigenaar van Belwind, een windpark in de Noordzee, gelegen op de Bligh Bank op 46 kilometer uit de kust van Zeebrugge. De eerste fase van dit park, met een capaciteit van 165 MW, is in december 2010 conform planning en budget opgeleverd.

Grootste windturbine ter wereld
In oktober 2013 is het park uitgebreid met de Alstom Haliade 150-6 MW, de grootste windturbine ter wereld. Deze turbine wordt de komende maanden in gebruik genomen voor de productie van windenergie.

Meer molens, meer capaciteit
De ontwikkeling van de laatste fase van Belwind, genaamd Nobelwind, is in 2014 van start gegaan. Hierbij wordt de capaciteit uitgebreid naar 330 MW. Naar verwachting is het gehele park medio 2016 opgeleverd en volledig operationeel.
Parkwind en Sumitomo zijn – naast Belwind – ook eigenaar van Northwind, een aangrenzend windpark van 216 MW, waaraan Meewind een achtergestelde lening heeft verstrekt van ruim 5 miljoen euro. Het park Northwind, bestaande uit 72 windmolens, is sinds deze maand volledig operationeel.
Northwind en Belwind zullen – als alle molens met een totale capaciteit van 546 MW operationeel zijn – groene energie leveren aan ruim 550.000 huishoudens.

Bijna zesduizend participanten
Willem Smelik, bestuurder van Meewind: “We zijn trots op het feit dat wij, samen met bijna zesduizend participanten, ons belang in Belwind hebben kunnen uitbreiden en binnen Belwind N.V. tot een samenwerking zijn gekomen met kapitaalkrachtige bedrijven als Sumitomo en Parkwind. Hiermee geven we de ontwikkeling van duurzame energie weer een extra boost.”

Over Meewind
Meewind streeft naar een 100 procent duurzame energieproductie, voor een schone en duurzame toekomst. Om de overgang naar een volledig duurzame energieproductie te versnellen, is eigen vermogen nodig. Beleggingsfonds Meewind biedt daarom iedereen – zowel particulieren als bedrijven en overheden – de mogelijkheid om te investeren in duurzame energieprojecten. Hoe meer mensen participeren, hoe sneller we een schone en duurzame toekomst kunnen veiligstellen.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Willem Smelik, bestuurder Meewind

088-meewind (088-6339463)
[email protected]
www.meewind.nl