Persbericht: Parkwind tekent akkoord over offshore windparken Belwind en Northwind

1 oktober 2014

De investeringsholding Parkwind heeft de verkoop van een deel van zijn aandelen in 2 Belgische offshore windparken aan Sumitomo Corporation helemaal afgerond.
De Japanse industriële groep verwerft een belang van 39 % in het bestaande windpark Belwind. Parkwind behoudt 41 % van de aandelen, de Nederlandse coöperatieve Zeewind 20 %.
Parkwind, Sumitomo en Zeewind werken ook samen aan de ontwikkeling van een tweede, naastgelegen park met dezelfde capaciteit. Parkwind, Sumitomo en de Belgische Aspiravi Group hebben ook een akkoord bereikt over het windpark Northwind. In de nieuwe structuur hebben Parkwind en Sumitomo elk een belang van 30%, Aspiravi heeft 40 % van de aandelen.
De investeringsholding Parkwind ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore windparken en heeft Colruyt Group als grootste aandeelhouder.

Vertrouwen
Het akkoord met Sumitomo bevestigt de positie van Parkwind als toonaangevend bedrijf in Europa voor het ontwikkelen, bouwen en runnen van offshore windparken. Wim Biesemans, CEO Parkwind: “Ik ben bijzonder fier dat we dit eerder aangekondigde partnership nu ook definitief hebben kunnen finaliseren. De kennis en ervaring die we hebben opgebouwd wordt duidelijk ook internationaal geapprecieerd. De reputatie van ons team en van onze aandeelhouders alsook het huidige coherente reglementaire kader in België hebben Sumitomo het nodige vertrouwen gegeven om in dit project in te stappen.”

De huidige aandeelhouders van Parkwind zijn Colruyt Group (ruim 60 %), de investeringsholding van de Colruyt-familie (Korys nv) en het Vlaamse investeringsfonds PMV. De instap van Sumitomo in Belwind en Northwind verkleint het belang van Parkwind in beide windparken, waardoor de holding zijn mogelijkheden voor andere investeringen in offshore windenergie versterkt. De nieuwe structuur levert de bestaande aandeelhouders van Parkwind onrechtstreeks ook een betere risicospreiding op.

Stroom voor 370.000 gezinnen
Belwind is al operationeel sinds 2010 en heeft met 55 turbines een geïnstalleerde capaciteit van 165 MW (megawatt). Belwind ligt op de Bligh Bank, zo’n 46 kilometer voor de Belgische kust. De projectkost van Belwind bedroeg 650 miljoen euro. Parkwind en Sumitomo werken samen aan de ontwikkeling van de tweede bouwfase van het Belwind-project, eveneens met een capaciteit van 165 MW.

De bouw van het windpark Northwind werd afgerond eind juni 2014. Het park is sinds kort operationeel en heeft met 72 turbines een totale capaciteit van 216 MW. Northwind ligt op de Lodewijkbank, 37 kilometer voor de Belgische kust. De projectkost van Northwind bedraagt 850 miljoen euro. Parkwind en Aspiravi hebben recent een joint-venture opgericht die zal instaan voor exploitatie en onderhoud van het windpark. Belwind en Northwind samen produceren voldoende stroom voor de bevoorrading van 370.000 gezinnen. De opgewerkte stroom wordt via langetermijncontracten verkocht aan Electrabel.

Deel dit artikel


Sumitomo Corporation is een toonaangevend internationaal conglomeraat met hoofdkwartier in het Japanse Tokyo, 24 vestigingen in Japan en 115 vestigingen in 66 andere landen. Sumitomo Corporation Group bestaat uit bijna 800 bedrijven, telt meer dan 70.000 medewerkers en breidt zijn activiteiten continu uit in een gediversifieerde waaier producten en diensten. De groep is vooral actief in de sectoren metaal, transport en constructie, leefmilieu en infrastructuur, media, lifestyle & diensten, mineralen, energie, chemie en elektronica.

Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 470 eigen winkels en meer dan 500 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Dreamland en Dreambaby en de geaffilieerde winkels Spar en Eurospar. In Frankrijk zijn er naast een 70-tal Colruyt-winkels ook geaffilieerde, zelfstandige winkels van Coccinelle, CocciMarket en Panier Sympa. De groep is ook actief in de foodservice business (levering aan hospitalen, bedrijfskeukens, horecabedrijven) in Frankrijk (Pro à Pro) en in België (Solucious). De overige activiteiten omvatten de verdeling van brandstoffen (DATS 24), digitale print en document management (Symeta) en groenestroomproductie. De groep telt meer dan 27.000 medewerkers en realiseerde in 2013/14 een omzet van EUR 8,7 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.

Aspiravi Group ontwikkelt, financiert, bouwt en exploiteert projecten voor de productie van groene energie, waaronder een biomassacentrale en windenergieprojecten in heel België, in de Noordzee en in het buitenland. De projecten waarbij Aspiravi Group betrokken is, hebben een geïnstalleerd vermogen van in totaal 466 megaWatt en kunnen daarmee evenveel groene stroom produceren als het gemiddelde jaarverbruik van 425.000 gezinnen. Die productie van hernieuwbare energie vermijdt op jaarbasis een uitstoot van 680.000 ton CO². De aandeelhouders van Aspiravi Group zijn 96 Belgische gemeenten (vertegenwoordigd door hun holdings CREADIV, EFIN, FINEG en NUHMA) en de Vlaamse Energie Holding (VEH).

Korys is de investeringsholding van de familie Colruyt, met een gedifferentieerde portefeuille van investeringen gericht op de creatie van duurzame meerwaarde. De 3 P’s (Planet, People, Profit) zijn de hoeksteen van de investeringsstrategie van Korys. De participatie van Korys in Parkwind is dan ook een perfect voorbeeld van het type investeringen die Korys nastreeft.

PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij. PMV focust op duurzame economische ontwikkeling van Vlaanderen, met aantoonbare toegevoegde waarde voor zowel de economie als de maatschappij. PMV heeft dan ook een bijzondere interesse voor hernieuwbare energie. PMV beheert voor 900 miljoen EUR activa.

Zeewind is een fonds van het overkoepelende Meewind-beleggingsfonds voor duurzame energieproductie. Zeewind is aandeelhouder van Belwind en Nobelwind en heeft een quasi equity participatie in Northwind. Daarnaast participeert Meewind ook in het fonds Regionaal Duurzaam, dat investeert in lokake duurzame energieproductie.


bron: http://www.colruytgroup.be/nl/nieuws/parkwind-tekent-akkoord-over-offshore-windparken-belwind-en-northwind