Prestatie windpark van Meewind boven prognose

Prestatie windpark van Meewind boven prognose

4 maart 2014

Windenergie op zee wordt steeds belangrijker. Het aantal offshore windparken groeit – en daarmee de duurzame energieproductie. Belwind, windpark op de Noordzee, heeft in de eerste drie jaar 3 procent boven prognose gepresteerd.

“De reden is dat het de afgelopen jaren harder heeft gewaaid dan vooraf was ingeschat”, meldt Meewind-bestuurder Willem Smelik. “Dit in combinatie met de 98 procent beschikbaarheid van de turbines zorgt dat de productie van Belwind boven verwachting was.”

Uitbreiding belang
Beleggingsfonds Meewind is – samen met haar ruim 5.000 participanten – mede-eigenaar van Belwind. In juli jl. werd bekend dat de Japanse conglomeratie Sumitomo voor 39 procent een belang neemt in Belwind. Daarnaast breidt ook Meewind haar aandeel in dit windpark uit. De transactie zal eind juli 2014 zijn geëffectueerd.

Ontwikkeling tweede fase
Belwind is sinds eind december 2010 volledig operationeel. Inmiddels zijn de voorbereidingen op de bouw van de tweede fase van het park in volle gang. Hierbij wordt het vermogen verdubbeld naar 330 MW. “De tweede exportkabel is inmiddels succesvol gelegd”, meldt Smelik. “Deze kabel wordt gedeeld met het aangrenzende park Northwind, waarin we met Meewind eveneens investeren.”

Eigen vermogen
Northwind wordt in 2014 opgeleverd. De verwachting is dat de tweede fase van Belwind in 2015 wordt gebouwd. Meewind is mede-eigenaar van de ontwikkelingsrechten van deze tweede fase. “Het is de ambitie van Meewind om hiervoor circa 30 miljoen euro eigen vermogen te leveren”, besluit Smelik.

Rendement en risico
Op de website van Meewind zijn de investeringen, rendementen en risico’s van Zeewind 1 uitgebreid beschreven. Bekijk hier de nadere toelichting rendement en risico Zeewind 1.

Lees meer op www.greenchoice.nl