Voorkom negatieve rente, start met duurzaam beleggen

14 juni 2021

Het opbouwen van een vermogen voor de lange termijn wordt door de negatieve spaarrente, de inflatie en belastingheffing steeds uitdagender. Om een negatief rendement op uw eigen vermogen te voorkomen kan het interessant zijn om te kiezen voor duurzaam beleggen. Want investeren in duurzame energie biedt het mooiste rendement voor u en de wereld.

Waarom negatieve rente?

Per 1 juli 2021 voeren veel banken een negatieve rente in als u hun spaargeldlimiet overschrijdt. Dat betekent dat u daarboven een rente moet betalen die kan oplopen tot wel 0,5% per jaar. De negatieve en lage rentes zijn mede het gevolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB wil stimuleren dat mensen geld uitgeven, lenen en investeren om daarmee de inflatie aan te jagen. De ECB houdt de rente daarom al lange tijd laag tot negatief. Banken moeten momenteel een boeterente betalen om hun geld bij de ECB te stallen. Deze kosten worden door de banken steeds vaker doorberekend aan de spaarder, die daardoor een negatieve spaarrente aan banken moet betalen.

Duurzaam beleggen een slim alternatief

Sparen was altijd een relatief veilige optie, maar het kost ondertussen geld in plaats van dat het geld oplevert. Steeds meer traditionele spaarders zijn dan ook aan het inventariseren welke alternatieven er zijn om hun vermogen te laten groeien. Een van de opties die veelal wordt aangedragen is het vermogen dat boven de negatieve-rentegrens ligt te gaan beleggen. Beleggen kent uiteraard risico’s, maar het levert, historisch gezien, op de langere termijn wel een hoger rendement op. En door te beleggen bij Meewind levert dat ook nog een echt duurzame bijdrage aan een groener Nederland. Meewind investeert namelijk uitsluitend in duurzame-energiebedrijven en -projecten in Nederland.

Keuze uit verschillende Meewind-fondsen

Beleggen in duurzame energie kan bij Meewind via meerdere fondsen. Elk fonds heeft zijn eigen projecten, kenmerken en risico- en rendementsprofiel, maar allemaal maken ze een maatschappelijke impact. Niet het financiële, maar het maatschappelijke rendement staat in onze fondsen voorop. Ons Groenfonds Regionaal Duurzaam investeert bijvoorbeeld in duurzame energieprojecten in de regio. Deze energieprojecten vallen onder de groenregeling van de overheid, waardoor voor beleggers een belastingvrijstelling geldt. Een van de andere fondsen, het Energie Transitiefonds, investeert vooral in bedrijven die slimme en duurzame energieoplossingen creëren.

Maandbeleggen in plaats van sparen

Naast het vermogen boven de negatieve-rentegrens beleggen, kunt u er ook voor kiezen om met het geld dat u voorheen spaarde te gaan beleggen. Met behulp van maandbeleggen kunt u stapsgewijs uw vermogen opbouwen. Zo kunt u al vanaf 25 euro per maand starten met maandbeleggen. Dat is een eenvoudige en verantwoorde manier om stap voor stap uw vermogen op te bouwen. U bepaalt zelf het vaste bedrag dat maandelijks en automatisch wordt omgezet in participaties. U kunt dit maandbedrag zien als een vaste last, vergelijkbaar met uw energierekening of Netflix-abonnement. U hoeft er geen twee keer meer over na te denken, het gebeurt gewoon, maar in tegenstelling tot de andere vaste lasten groeit uw belegging maandelijks vrijwel ongemerkt door.

Wilt u meer informatie over duurzaam beleggen bij Meewind? Neem dan contact op met een van onze collega’s; zij vertellen u met plezier waarom investeren in duurzame energie het mooiste rendement voor u en de wereld kan opleveren.

Beleggen kent uiteraard risico’s, dus lees zorgvuldig de fondsdocumentatie door alvorens u start met beleggen.