Willem Smelik uitgeroepen tot Changemaker

25 oktober 2021

De lezers van Change Inc. en een onafhankelijke vakjury hebben Willem Smelik, oprichter en bestuurder van Meewind, op basis van zijn impact, visie en leiderschapskwaliteiten uitgeroepen tot Changemaker.

Zowel in het juryrapport als tijdens het interview in de podcast van Paul van Liempt wordt aandacht besteed aan de originele manier waarop Willem ervoor heeft gezorgd om een van de grootste en moeilijkste opgaven van deze tijd in gang te zetten: mensen motiveren om mee te doen in de energietransitie. En met succes. Inmiddels telt Meewind 12.000 participanten, met een belegd vermogen van 300 miljoen euro.

Uit het juryrapport:

“De koersvaste opstelling van oprichter Smelik, met een onvoorwaardelijk geloof in zijn idee, heeft ertoe geleid dat het ooit beoogde doel bereikt is. En het belegde vermogen groeit nog elk jaar. Na wind op zee is de volgende stap nu wind op land, in samenwerking met Windunie en Greenchoice. En er is een testmolen die waterstof maakt. Meewind blijft inzetten op nieuwe projecten om impact te maken. Met tuinders zijn grootschalige geothermie-installaties opgezet. De langetermijnvisie van Meewind betaalt zich ook anders uit: mensen krijgen begrip voor de energietransitie.”

Beluister hier het podcastinterview waarin Willem kort maar krachtig is over investeren in de toekomst: “Er is perspectief nodig en met negativiteit kom je niet vooruit.”