Zonnepark biedt innovatieve kansen voor Zeeuws Vlaanderen

22 juni 2020

Met Groenfonds Regionaal Duurzaam investeert Meewind in een nieuw project in Zeeuws-Vlaanderen. In het havengebied van North Sea Port, Terneuzen start in september de bouw van Zonnepark Mosselbanken Terneuzen. Wat maakt dit zonnepark van 30 hectare zo uniek? Derck Truijens, fondsadviseur bij Meewind, vertelt meer.

“Bij dit project werken we samen met Gutami, een zeer ambitieuze partij op het gebied van grootschalige zonneparken”, aldus Truijens. “We hebben de intentie om in de toekomst samen meer duurzame zonneprojecten te realiseren. Dat past ook bij de visie van Meewind om een langdurige samenwerking aan te gaan met krachtige spelers op de duurzame markt.”

Extra dimensie

Het meest interessante aan het project? “Dat is het feit dat het zonnepark wordt gerealiseerd op een grootindustrieel complex. De opgewekte duurzame stroom kan indien gewenst hier direct bij de bron worden gebruikt maar ook ten goede komen aan de omgeving. Daarnaast, wordt dankzij de groene stroomvoorziening, Valuepark Terneuzen extra aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich er te vestigen. Zo biedt dit zonnepark een extra dimensie voor Zeeuws-Vlaanderen.”

Gerben Pek, directeur van Gutami, benadrukt de lokale verbondenheid: “Via Meewind kunnen mensen uit de gemeente Terneuzen of Zeeland participeren in dit mooie project. Wij hopen dat dat in grote getalen gebeurt.”

Verduurzaming Zeeland

Truijens benadrukt dat Zonnepark Mosselbanken Terneuzen niet ten koste gaat van landbouwgrond. “Meewind investeert bij voorkeur in zonneprojecten waarbij dubbel gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand. Zonnepark Mosselbanken Terneuzen wordt gerealiseerd op een stuk grond op een bedrijventerrein, dat braak ligt. Er gaat dus geen kostbare ruimte verloren.”

Op het zonnepark van 30 hectare komen 150.000 zonnepanelen, goed voor zo’n 60 MW. Deze panelen wekken duurzame zonne-energie op vergelijkbaar met het gebruik van 12.000 huishoudens. “Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de Zeeuwse energievoorziening”, aldus Truijens. “Dit project biedt bovendien een mooie kans om ook in Zeeland te laten zien waar we als Meewind mee bezig zijn.”

Langdurige vergunning

Het project beschikt over een langdurige vergunning, SDE+ subsidie en netaansluiting. Truijens: “Zonne-energie is een stabiele inkomstenbron. Ook als er crisis is, schijnt de zon. Daarmee vormt dit project een goede basis voor een langdurig rendement van Groenfonds Regionaal Duurzaam.”

De oplevering van Zonnepark Mosselbanken Terneuzen is naar verwachting medio 2021. De totale kosten voor het project bedragen circa 30 miljoen euro. De huidige investering van Meewind vanuit Groenfonds Regionaal Duurzaam bedraagt circa 2,4 miljoen, in de vorm van een achtergestelde lening.