Belwind en Northwind versterkt door nieuwe Japanse partner

18 juli 2013

Deze week werd bekend dat de Japanse conglomeratie Sumitomo belangen koopt in Belwind en Northwind. Goed nieuws voor Meewind en haar ruim 4000 participanten. Door het toetreden van deze sterke, strategische partner hebben we nu volledige zekerheid dat toekomstige investeringen doorgaan. Sumitomo is een van de grootste industriële conglomeraties ter wereld.

Sinds het incident met de kerncentrale van Fukushima, na de tsunami van 2011, heeft Japan de focus verlegd naar duurzame energie. Zo bezit Sumitomo inmiddels al windparken op land in de Verenigde Staten en in Zuid-Afrika. De toetreding tot Belwind en Northwind is hun eerste stap in offshore wind.

Vertrouwen

Als Meewind zijn we uiteraard verheugd dat een sterke partner als Sumitomo samen met ons wil investeren in Belwind en Northwind. Een bedrijf met meer dan 60.000 werknemers over de hele wereld maakt deze keuze zeer bewust. Dat Sumitomo kiest voor Belwind en Northwind, bevestigt het volwassen stadium van offshore windenergie. De Japanners hebben bovendien volledig vertrouwen in het management en de aandeelhouders van Belwind en Northwind, waar Meewind deel van uitmaakt.

Tweede fase Belwind

Sumitomo koopt een belang van 39% in Belwind, waarmee de tweede fase van dit park is veiliggesteld. In deze fase wordt de capaciteit van het park uitgebreid van 165 MW naar 330 MW, door de plaatsing van nog eens 55 windmolens. Meewind heeft de intentie haar participatie in Belwind – via het subfonds Zeewind 1 – te vergroten van 11,78% naar 12,5%.

Aanbouw Northwind

Daarnaast kopen de Japanners een belang van 33,3% in het in aanbouw zijnde Northwind, dat volgens planning medio 2014 gereed is. Dit windpark zal bestaan uit 72 windmolens met een totale capaciteit van 216 MW. Meewind heeft, namens onze participanten in Zeewind 1, een belang van 4,5 miljoen euro in Northwind genomen.

Trots

Als Meewind zijn we trots om – samen met ruim 4000 participanten en onze partners – deel uit te maken van een van de grootste duurzame energieprojecten ter wereld. Dankzij het partnership met Sumitomo kunnen we de productie van duurzame windenergie op zee nog verder uitbouwen. Door toe te treden tot Zeewind 1 of door uw huidige participatie uit te breiden kunt ook u hiervan profiteren.