Nieuwsbericht, 23 november 2020
De groene missie van Anja van Niersen

Vijf maanden geleden trad Anja van Niersen aan als de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Greenchoice. “De naam zegt het al: wij bieden mensen de groene keuze”, aldus Van Niersen. “We willen iedereen in Nederland de kans geven om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar rol in de energietransitie. Niet alleen de happy few.”

 

Het Energie Transitiefonds van Meewind investeert in Energie Concurrent BV, grootaandeelhouder van Greenchoice. Daarmee hebben positieve ontwikkelingen binnen Greenchoice ook een positieve invloed op het Energie Transitiefonds.

Eén van die positieve ontwikkelingen is de vorming van een nieuwe Raad van Commissarissen. “De energiemarkt gaat de komende jaren de nodige veranderingen doormaken”, stelt voorzitter Anja van Niersen. “Binnen de Raad van Commissarissen is behoorlijk wat kennis en bewezen ervaring aanwezig op het gebied van marktvernieuwing en financiering. Dat helpt ons om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.”

 

Volledig geaccepteerd
De 53-jarige Van Niersen beschikt over een indrukwekkend trackrecord. Na diverse management- en consultancyfuncties binnen technische bedrijven ging ze in 2010 aan de slag bij Alliander. “Mijn opdracht was om voor Alliander de portefeuille te ontwikkelen voor de energietransitie. We zijn daarbij gaan kijken: wat betekent dit voor Nederland? En wat zijn de belangrijke onderwerpen? Van windparken tot biogas en elektrisch vervoer.”
In 2013 startte Alliander verschillende new ventures, waarbij Van Niersen verantwoordelijk werd voor Allego. Dit bedrijf biedt betrouwbaar e-laden aan steden, bedrijven en consumenten. “Wil je dat elektrisch vervoer een succes wordt, dan moeten mensen overal waar nodig elektrisch kunnen laden.” Hier kon Van Niersen met Allego aan bijdragen. “Geweldig om te zien dat elektrisch vervoer in zeven jaar tijd volledig geaccepteerd is.”

 

Voorzitter in duurzaamheid
Onder Van Niersens leiding groeide Allego uit van start-up tot scale-up tot internationaal succes. In 2018 werd het bedrijf verkocht aan een Franse investeringsmaatschappij. Van Niersen werd hierna voorzitter van de Raad van Bestuur. Een functie die ze sinds 28 juni 2020 combineert met het RvC-voorzitterschap bij Greenchoice.
“Wat mij fascineert: op het gebied van duurzaamheid is veel meer mogelijk dan nu gebeurt. Hoe kunnen we in Nederland de energievoorziening verder verduurzamen? Dat is waar we met Greenchoice mee bezig zijn. De naam zegt het al: wij bieden mensen de groene keuze. We willen iedereen in Nederland de kans geven om zelf verantwoordelijkheid te nemen over zijn of haar rol in de energietransitie, niet alleen de happy few. Dat combineren we met een goede prijs en goede service. We zijn uitgeroepen tot nummer één op het gebied van klantenservice binnen de energiemarkt. Zo willen we ook de grote groep mensen die vooral getriggerd wordt door de prijs verleiden om groene keuzes te maken.”

 

De groene beweging
Greenchoice gaat deze uitdaging aan onder leiding van de nieuwe CEO Coen de Ruiter. “Coen heeft meermaals bewezen dat hij voor organisaties het verschil kan maken met een goede strategie, een sterke maatschappelijke drive en een gezond financieel beleid”, stelt Van Niersen. “Door financieel gezond te zijn kun je als organisatie je duurzame missie verder uitbouwen.”

De missie van Greenchoice sluit aan bij de missie van Meewind. Beide partijen willen de energietransitie versnellen door zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Van Niersen: “Energie is zoveel meer dan alleen het licht aandoen of de verwarming aanzetten. Het gaat om vragen als: kies je voor elektrisch rijden? Ga je wel of niet van het gas af? Wek je zelf energie op met zonnecollectoren op je dak? Wat doe je aan energiesparing? Wij willen mensen faciliteren in de groene keuze, zoals Meewind mensen faciliteert om groen te beleggen.”

Volgens Van Niersen biedt samenwerking met Meewind interessante kansen. “Door gezamenlijk op te trekken kunnen we de groene keuzes meer voor het voetlicht brengen. Het is belangrijk dat iedereen in Nederland kan meedoen en onderdeel kan worden van de groene beweging.”

 

Seawind Capital Partners B.V. is als beheerder van Meewind Paraplufonds Duurzame Energieprojecten, Groenfonds Regionaal Duurzaam en het Energie Transitiefonds opgenomen in het register van de AFM. Er zijn risico's verbonden aan beleggen, de belangrijkste zijn opgenomen in de essentiële beleggersinformatie.


© Meewind 2022