Appartementencomplex The Duchess naast het Amstelstation in Amsterdam?Foto: ZON

FD.nl: “Jonge huizenkoper wil niet over energie hoeven na te denken”

30 juli 2018

Even voordat de heimachine een betonpaal de grond in slaat, hebben bouwers dunne witte slangen in de paal gemonteerd. Met die slangen wordt straks, als het appartementencomplex The Duchess naast het Amstelstation in Amsterdam klaar is, warmte uit de bodem naar boven gehaald.

De warmte zorgt via een collectieve warmtepomp voor verwarming en verkoeling van de appartementen. ‘Een simpele nieuwe techniek’, zegt John Braakman, ‘maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost om de bouwsector er toe te brengen haar te implementeren.’

John Braakman, oprichter en directeur van ZON
John Braakman, oprichter en directeur van ZON Foto: ZON

Braakman is oprichter en directeur van ZON, een bedrijf dat duurzame gasvrije energiesystemen in gebouwen installeert, en deze systemen exploiteert en beheert. Zijn bedrijf, in vaktermen een energy service company (esco) genoemd, won het contract voor de warmte, koude- en stroomlevering voor de 48 appartementen die hier worden neergezet door ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed.

De levering van deze energie gaat volledig zonder gas gebeuren.Zonnepanelen op het dak zorgen samen met stroomlevering viaGreenchoice voor de elektriciteit en de warmte komt uit de bodem.

Prestatiecontract

ZON en bouwer Kondor Wessels Vastgoed hebben eenprestatiecontract afgesloten. ZON garandeert levering van warmte, verkoeling en stroom, bouwt en onderhoudt het hele energiesysteem en financiert die investering uit een bijdrage van de ontwikkelaar en de besparing op energiekosten die over de komende dertig jaar wordt gerealiseerd. De risico’s voor onderhoud en eventuele vervangingsinvesteringen liggen dan ook bij ZON. “Geen gedoe voor jou dus”, aldus de advertentietekst voor kandidaat-kopers op de website van het project.

Dit nieuwe type contract gaat volgens Braakman onder invloed van het (nog uit te onderhandelen) Klimaatakkoord een enorme vlucht nemen de komende jaren: ‘Dit feest duurt nog wel even.’ Zijn bedrijf heeft inmiddels duizenden woningen in portefeuille waaraan het energie levert. In 2022 gaat het om 5000 nieuwe woningen per jaar. Braakman: ‘Dan praten we over een business van €50 mln per jaar.’ Met daarnaast nog een exploitatie van tientallen miljoenen per jaar. Dat geld ontvangt ZON langjarig via maandelijkse betalingen door de bewoners voor hun vastrechten en energieverbruik.

Bron: FD.nl