Leap24 CEO Pelle Schlichting: “Groeien naar 1000 laadlocaties.”

9 februari 2023

Groeien naar 1000 laadlocaties.

Dan moet je het niet rustig aan doen.

“In de zero-emissie logistiek zal elektrificatie leidend zijn. En er zal voldoende stroom zijn. Daar zorgen wij voor”, aldus Pelle Schlichting, oprichter en CEO van Leap24, ontwikkelaar en bouwer van het netwerk van snellaadstations voor de transportsector tot 10 meter. Het bedrijf wil de overstap van ondernemers naar schone mobiliteit zo eenvoudig mogelijk maken. En daarmee een significante rol spelen in de energietransitie.

In 2023 twintig stations

Begin januari 2021 voerde Pelle het eerste gesprek met inmiddels mede-oprichter Ferry Bosgra bij het Amstelvliet. Twee weken later was Ferry aan boord. Samen combineren zij een schat aan ervaring in de financiële, (duurzame) logistieke, mobiliteit- en vervoersbranche. Inmiddels worden de groengele laadstations van LEAP24 boven verwachting veel bezocht. Dit jaar zullen dat er 20 zijn met gemiddeld zo’n 6 laders per locatie. Mede dankzij een tweetal investeringen van de Meewind-beleggers.

Elektrisch rijden: de meest efficiënte aandrijving

“Ja, we zijn ambitieus”, knikt Pelle. “Wij willen een grote rol spelen in de verduurzaming van het vervoer in en rond de steden van Noordwest-Europa. Kijk, géén vervoer is het beste vervoer. Maar dat is niet realistisch: mensen en goederen moeten vervoerd worden. Elektrisch rijden is daarin de meest efficiënte vervoersvorm.”

Al actief in één derde van de hele Europese markt

“De UK, doorgaans niet het meest vooruitstrevende land, zet enorme stappen. Vanaf 1 augustus 2023 is Londen, dankzij burgemeester Sadiq Kahn, één grote Ultra Low Emission Zone (ULEZ). Dat is een gebied van 11 miljoen mensen, dus zeer interessant. Ook Duitsland gaat hard. We zijn inmiddels actief in de UK, Duitsland en Nederland, ofwel in één derde van de hele Europese markt. Het doel? 200 stations in Nederland, 400 in Duitsland en 400 in Groot Brittannië. De markt is er meer dan rijp voor. En nee, dat bereiken we niet door rustig aan te doen. Wel door super efficiënt, met een lean team, kansen te zien. En dan slim actie te ondernemen. We besteden veel uit: aan aannemers, installateurs, we hebben geen back-office. Dat maakt ons sneller. We zijn nu met 8 mensen en schalen dit jaar op naar 20. Voornamelijk vastgoedexperts, operationeel planners, enz.”

We maken bedrijfsleven en overheid blij

Leap24 heeft inmiddels in de de grote steden 40 locaties in portefeuille: “Overheden en bedrijven zijn blij met ons. We krijgen verzoeken van grote fleetowners, spreken internationaal met gemeenten over taxi- en leerlingenvervoer, over OV, vuilniswagens, enz. Bedrijven als Ikea, DHL, PostNL gaan integraal over op elektrisch vervoer. Zij zetten de toon voor andere bedrijven.”

Het net werkt vaak wel

“We hebben een slimme vergunningenstrategie. Nee, daar wijd ik verder niet over uit: we zijn er gewoon goed in. We pakken case by case door, zodra er een goede locatie met voldoende breedte en een prettige omgeving is. En laadcapaciteit, uiteraard. Maar daarin worden we vaak positief verrast. De media blazen de problemen bij de netbeheerders nogal op, is onze ervaring.”

Een betere laad experience

Bedrijven, maar ook particulieren, weten ons te vinden; we poppen op in vrijwel alle routeplan apps, van Google tot ANWB. We haalden onze laad targets in ‘22 al in september. Er ontstaat ook een steeds betere laad experience. Je ziet mensen een rondje hardlopen tijdens het laden. Of de hond uitlaten. Of een bordje Chinees eten. Feit is dat we aan het begin staan van een heel nieuwe infrastructurele werkelijkheid. En dat Leap24 mede vorm geeft aan die duurzame transitie. Dat is zo groot. En zo bijzonder om mee te maken.”

 

Doe mee en investeer in Leap24 ->