Meewind geeft groen gas extra impuls in Westpoort

Meewind geeft groen gas extra impuls in Westpoort

8 mei 2013

In amper vijf maanden tijd hebben particulieren de overgang naar duurzame energie in Nederland een enorme boost gegeven. Door ruim anderhalf miljoen euro te investeren in het Meewind-fonds Regionaal Duurzaam 1 zijn inmiddels negen duurzame energieprojecten gerealiseerd. Het meest recente wapenfeit: de financiering van een groengasfabriek in Amsterdam Westpoort.

In december 2012 is beleggingsfonds Meewind gestart met Regionaal Duurzaam 1. “Met dit fonds investeren we in kleinschalige energieprojecten in de regio”, licht Meewind-directeur Willem Smelik toe. “Bij al deze projecten wordt op een duurzame manier decentraal energie opgewekt, direct bij de afnemers van die energie. Hierbij wordt gebruikgemaakt van onder meer warmte-koude installaties en zonnecollectoren. En sinds kort investeert Meewind ook in groengasfabrieken.”

Amsterdam Westpoort

In Amsterdam Westpoort is onlangs een sterk verbeterde groengasfabriek van het Haarlemse BioGast in gebruik genomen, mede mogelijk gemaakt door de Meewind-participanten. “Hier wordt biogas uit het slib van de rioolwaterzuivering geproduceerd”, aldus Smelik. “Het biogas wordt vervolgens opgewaardeerd tot groen gas, waarna het wordt verkocht aan de pomp of geleverd aan het aardgasnet. Groen gas heeft dezelfde kwaliteit en eigenschappen als aardgas, maar is vele malen duurzamer.”

650.000 kubieke meter

De betreffende groengasfabriek heeft van 2006 tot 2011 gedraaid bij de zuivering van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Beverwijk. Daar werd groen gas geproduceerd voor zo’n 350 huishoudens. Inmiddels is de fabriek verhuisd naar Amsterdam Westpoort, waar de productie dankzij een aantal cruciale verbeteringen behoorlijk is opgevoerd. “De productie is nu zo’n 650.000 kubieke meter groen gas per jaar. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 450 huishoudens”, stelt Smelik.

Ook bij dit project van Regionaal Duurzaam 1 wordt de opgewekte energie lokaal door de gebruiker afgenomen. Dat gebeurt bij een aardgastankstation in Amsterdam Westpoort. Hier kunnen vrachtwagens en personenauto’s groen gas tanken, een van de meest duurzame transportbrandstoffen van dit moment. Van de jaarproductie van de groengasfabriek in Westpoort kunnen 577 auto’s elk gemiddeld 15.000 kilometer per jaar rijden.

Rendement

Meewind heeft – behalve in Westpoort – ook geïnvesteerd in een groengasfabriek in Mijdrecht. “Geweldig dat we dit in zo’n korte tijd hebben bereikt, dankzij de vele participanten in het fonds Regionaal Duurzaam 1. Dit toont aan dat, mede door de fiscale status van het fonds, beleggen in duurzame energie lucratief is”, stelt Willem Smelik.

“Dat zien we ook terug bij Zeewind 1, het Meewind-subfonds waarmee we hebben geïnvesteerd in een windpark in de Noordzee. Dit park levert inmiddels groene stroom aan 185.000 huishoudens. Of het nu gaat om beleggen in een offshore windpark of een groengasfabriek: Meewind-participanten kunnen rekenen op een interessant rendement, waarmee ze bovendien de transitie naar duurzame energie een extra boost geven.”

Meer informatie:

Pressdoc: http://meewind.pressdoc.com/45532-meewind-geeft-groen-gas-extra-impuls-in-westpoort
T: 088 – Meewind / 088-633 94 63