Meewind heropent tijdelijk Groenfonds Regionaal Duurzaam

28 oktober 2022

Streefbedrag van €10 miljoen naar verwachting voor eind 2022 binnen

 

Haarlem, 28 oktober 2022 – Vandaag, elf maanden nadat de uitgifte van participaties in Groenfonds Regionaal Duurzaam werd opgeschort, maakt Meewind bekend het Groenfonds weer tijdelijk te openen. De aanbieder van duurzame beleggingen verwacht het streefbedrag van €10 miljoen nog voor het einde van 2022 op te halen waarna de uitgifte van participaties weer wordt opgeschort. Door het heropenen van het fonds wil Meewind financiering van het fonds opschalen van €120 miljoen naar €130 miljoen.

 

Financiering

Aanleiding voor het heropenen van het fonds is de financiering van verschillende duurzame projecten op het gebied van geothermische energie, warmte-koudeopslag en zonne-energie. Operationeel directeur van Meewind, Jurjen Algra: “In de tien jaar dat het Groenfonds Regionaal Duurzaam bestaat, hebben we met meer dan 7.000 participanten in ruim 35 duurzame energieprojecten geïnvesteerd. De vraag van particulier beleggers naar participaties is groter dan het aanbod aan projecten, daarom kunnen we het fonds niet altijd openhouden voor nieuwe beleggers. Gelukkig kunnen we nu een korte periode weer in de vraag naar participaties voorzien.”

 

Tijdelijke opening

De opening is naar verwachting maar van tijdelijke aard. Meewind voorspelt dat de uitgifte van participaties nog voor 1 januari 2023 weer tijdelijk wordt opgeschort. Algra: “De aantrekkingskracht voor beleggers ligt niet alleen in het rendement op duurzame energieprojecten, maar ook het bijbehorende fiscale voordeel. Dat daarnaast het aanbod van groenfondsen momenteel beperkt is, maakt participeren in het Groenfonds Regionaal Duurzaam zo aan het einde van het jaar extra interessant.

 

Regeling Groenprojecten

Groenfonds Regionaal Duurzaam belegt conform de Regeling groenprojecten in projecten die door de overheid zijn aangewezen als groene projecten die een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het fonds heeft de status van ‘groene beleggingsinstelling’ (als bedoeld in de Regeling groenprojecten). Particuliere beleggers in het fonds komen mogelijk in aanmerking voor een fiscaal voordeel. De wet stelt als voorwaarde aan groene beleggingsinstellingen dat ten minste zeventig procent van het fondsvermogen wordt aangewend voor het financieren van groenprojecten. Om de fiscale status van het fonds als groene beleggingsinstelling te waarborgen, schortte het fonds de uitgifte van aandelen op 14 december 2021 tijdelijk op.

 

Over Meewind

Aanbieder van duurzame beleggingen Meewind streeft samen met zijn 12.000 particuliere beleggers naar 100% duurzame energie en investeert in duurzame projecten- en bedrijven die de energietransitie mogelijk wordt gemaakt en waarmee waarde wordt gecreëerd voor zowel beleggers als de aarde. Inmiddels is 300 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe, groene energie. Voor meer informatie: https://meewind.nl/

 

Voor meer informatie en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met:  Jurjen Algra | operationeel directeur Meewind | 06 105 683 24 | [email protected]