marketingcommunicatie
Windpark al na 4-6 maanden CO2-positief!
Goede Buren Windpark Streepland’s CO2-footprint in beeld
Een windpark staat er niet zomaar en draait niet vanzelf. Voordat er duurzaam kan worden geproduceerd, wordt er eerst CO2 uitgestoten. Relevante informatie, te meer omdat we die turbines samen met jou als onze participant bouwen om CO2 te bespáren. Samen met Groenbalans, onderdeel van Windunie, stelde onze Investerings Manager Derck Truijens aan de hand van ons project Goede Buren Windpark Streepland een blauwdruk op: zo gaan we voor het eerst de CO2-uitstoot vaststellen voor wind op land. Want nee, niet eerder bracht een financier dit voor een specifiek project voor haar participanten in beeld. Het is de eerste in een reeks; er volgen er meer.
We geven je een kijkje in de keuken! En in wat onze Groenfonds-beleggers aan CO2 vermijden met hun investering in Goede Buren Windpark Streepland (in totaal een indrukwekkende 340.807 ton). Als belegger mag je er trots op zijn; het is het dubbele voordeel van beleggen bij Meewind!
1. Wat brengen we in beeld?
De ambitie is om over de hele levensloop én ieder jaar te rapporteren wat ieder van onze projecten uitstoot aan o.a. CO2. Omwille van inzicht en transparantie. Ook nieuwe wetgeving vraagt hierom. Maar wat omvat een CO2-footprint? En hoe ver terug en vooruit kijk je? We kijken breed en we nemen de volledige levenscyclus van een project mee in de berekeningen. Dit alles volgens de regels die het zogeheten GHG-Protocol Corporate Standard ons voorschrijft. We zoomen in:
Scope 1 tot en met 3 emissies
Qua uitstoot kijken we naar zogeheten scope 1, 2 en 3 emissies. Dat wil zeggen: niet alleen de uitstoot die je zelf rechtstreeks veroorzaakt weegt mee, ook indirecte emissies. Om precies te zijn:
Voor een windpark is scope 1-uitstoot nihil omdat het geen bedrijf is en als zodanig niets uitstoot. Qua scope 2-uitstoot gebruikt ons windpark stroom voor het in werking houden van haar installaties, ook als het niet waait. Bijvoorbeeld voor de verlichting bovenop, die verplicht is i.v.m. luchtverkeer. Scope 3-uitstoot weegt het zwaarst. Het omvat in het geval van Goede Buren Windpark Streepland alle partijen die betrokken zijn bij de bouw en exploitatie van het windpark. Denk hierbij aan de productie van de windturbines, de oplegger die de wieken vervoert en de hijskranen om de turbine op te trekken. Maar ook het onderhoud, het vervangen van onderdelen en het te zijner tijd afbreken van het park wordt meegerekend.
De volledige levenscyclus
Daarbij kijken we naar, we noemden het al, de complete levensloop van een project. Dat wil zeggen: vanaf de pre-productie en het delven van grondstoffen tot en met de ontmanteling en het verwerken van het afval dat achterblijft. Een handig overzicht:
Zoals je ziet wordt bij de bouw niet alleen het opbouwen van de turbines meegenomen, maar ook bijv. het beton voor de aanleg van de fundatie, het bouwen van wegen en het trekken van kabels voor het windpark. In de levenscyclusanalyse wordt dus ook rekening gehouden met de CO2 emissie van het toepassen van bouwmaterialen als beton, asfalt en staal. En ook de brandstof van het transport naar de bouwplaats toe en de machines die gebruikt worden tijdens de bouw.
We kiezen ervoor om alle CO2 emissies van alle werkzaamheden die zijn gedaan als onderdeel van de pre-productie en productiefase administratief toe te kennen aan het moment dat het windpark wordt opgeleverd.
Goed te noemen: bij het ontmantelen van het park gaan we uit van een conservatieve benadering. Dat wil zeggen, het eventueel hergebruiken van materialen, zoals het staal, of het recyclen van bekabeling, wordt niet als positieve impact meegerekend. In werkelijkheid zou het impact-plaatje door slim te recyclen nog iets positiever uit kunnen vallen.
Aandeel Meewind
Niet onbelangrijk: ook kijken we naar ons aandeel in het geheel. Meewind is namelijk niet 100% eigenaar van het park (maar 25% aandeelhouder); bovendien is 90% gefinancierd met een banklening.
Bovendien: wij hebben invloed op diverse keuzes, maar kunnen lang niet alle factoren sturen. Het energieverbruik van het windpark om het draaiende te houden is een vast gegeven. Maar op de keuze voor een aannemer die met elektrische graafmachines werkt of eentje die dat niet doet, hebben wij wel degelijk invloed. Dergelijke keuzes aan de start van een project kunnen flink bepalend zijn voor toekomstige impactresultaten.
Tellen we alles bij elkaar op en verdelen we alle uitstoot over alle betrokkenen, dan is ons aandeel van het totaal zo’n 4%.
2. Wat is onze aanpak?
Stap 1 was de keuze voor een gespecialiseerde partner die de impactrapportage voor ons kon verzorgen. De keuze voor Groenbalans is een strategische: als onderdeel van Windunie hebben zij alle toegang tot relevante data. Prettig voor de voortgang van het intensieve onderzoekstraject.
Groenbalans, expert in “carbon footprinting”, startte met een literatuurinventarisatie en een kwalitatieve analyse van het project. Daarna bracht ze de keten in beeld, definieerde ze alle partners in die keten en verzamelde ze bij ieder van hen de nodige data.
Een flinke opgave. Waar informatie beschikbaar is, wordt deze volledig uitgediept. Waar die niet voorhanden is, worden aannames gemaakt. Uiteraard niet zomaar, maar zorgvuldig onderbouwd en afgewogen.
Alle input is getoetst en samengebracht tot een verslag dat inzicht geeft in de CO2-footprint van het complete project, over de gehele levensloop.
3. Wat zijn de uitkomsten?
De resultaten van het onderzoek naar Goede Buren Windpark Streepland zijn indrukwekkend qua getallen: al met 6 maanden draaien was het park volledig CO2-positief!
Per fase in de levenscyclus
Het delven van de grondstoffen voor het bouwen van de turbines en het verwerken van die grondstoffen tot de benodigde materialen wegen veruit het zwaarst op de totale CO2-uitstoot van het project. Opvallend, niet verrassend: de turbines bestaan voornamelijk uit staal.
De bouw zelf is de tweede zwaarwegende factor, vooral vanwege het beton voor de fundering en de bekabeling van de turbines aan het stroomnet.
Het daadwerkelijk laten draaien van de turbines valt relatief gezien erg mee. Er komt wat klein onderhoud bij kijken (met de nodige transport km’s en materialen) en periodiek groter onderhoud.
bron: rapport Windpark Streepland Footprint i.o. van Meewind uitgevoerd door GroenBalans
Per scope
Kijken we naar de impact per scope, zoals we deze eerder uiteenzette, dan is duidelijk: scope 3 weegt veruit het zwaarst. Ook dit is typisch voor een windpark. Kijk mee:
Totale uitstootcijfers: 340.807 ton CO2 vermeden
Over de gehele levensduur heeft Goede Buren Windpark Streepland een CO2-footprint van 8.886 ton CO2. De jaarlijkse footprint met betrekking tot het onderhoud is 12,4 ton CO2.
Daarvan kunnen we flink wat CO2-besparing afstrepen. Het park wekt gemiddeld 49.000 MWh per jaar aan groene stroom op. Dat betekent dat er over de levensduur gemiddeld 13.632 ton CO2 per jaar wordt vermeden doordat er géén fossiele brandstoffen gebruikt hoeven worden. Rekenen we de vermeden CO2 emissie door over de gehele levensloop, dan zien we een positief resultaat: in totaal 340.807 ton.
4. En nu?
Als één van de eersten geven we je nu inzicht in de CO2-voetafdruk van jouw beleggingen. Ook hierin werken we vooruit, in de voorhoede. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee: het is immers grotendeels onontgonnen terrein. Deze uitkomsten zijn de eerste in een reeks verdiepingen van enkele projecten. Vanaf nu rapporteren we ieder jaar over de impact van onze projecten. Het maakt onze meerwaarde in het vooruithelpen van de energietransitie tastbaar. Voor zover er scepsis was over de vraag of energieprojecten als deze daadwerkelijk de moeite waard zijn, kan die wat ons betreft van tafel.
De levensloop-analyse zoals we deze nu gemaakt hebben, vormt een mooie basis. Jaarlijks zoomen we in op veranderlijke factoren zoals het elektriciteitsverbruik, vervangen onderdelen etc. Verschillende technieken zullen verschillende uitkomsten laten zien.
Geothermie bijvoorbeeld kent een andere voetafdruk dan een windpark, omdat er meer elektriciteit wordt gebruikt bij de productie van duurzame warmte dan bij het laten draaien van een windmolen. Dit maakt de meerwaarde van geothermie als bron van groene warmte echter niet minder waardevol in de energietransitie. Nuances die we zullen meegeven bij de rapportages!
Binnenkort kun je ook van ons een impact-rapport op Meewind-niveau verwachten over het jaar 2023. Een breder rapport waarin we je meenemen in al onze inspanningen en de CO2-uitstoot en besparing die we daar, samen met onze deelnemers, realiseren.
Disclaimer
De in deze update verstrekte informatie is met uiterste zorg samengesteld. Toch kan Meewind (Seawind Capital Partners BV) niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor onjuistheden of onvolledigheden in deze update aanvaardt Meewind geen enkele aansprakelijkheid. In deze update staan links naar externe websites. Meewind is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites. Op de inhoud van deze update van Meewind en op het Meewind-logo rusten auteursrechten. Niets uit deze update mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Meewind.