Kwartaalupdate
Groenfonds Regionaal Duurzaam – Q1 2023
In het eerste kwartaal van 2023 heeft het fonds gerendeerd zoals verwacht. Dit ziet u terug in de koersontwikkeling. Er zijn een paar interessante en veelbelovende nieuwe investeringen gedaan waar we u eerder al over geïnformeerd hebben. Maar in de huidige markt zijn er ook wel wat uitdagingen, u leest er meer over in deze update.
Snel naar:
- Intrinsieke waarde Groenfonds Regionaal Duurzaam
- Beleggingen Groenfonds Regionaal Duurzaam
- Spreiding portfolio Groenfonds Regionaal Duurzaam
- Impact Groenfonds Regionaal Duurzaam
- Ontwikkelingen projecten Groenfonds Regionaal Duurzaam
- Ontwikkeling marktomstandigheden
- Dividendverwachting 2023
- Ontwikkelingen Beheerder Meewind
1. Intrinsieke waarde Groenfonds Regionaal Duurzaam
2. Beleggingen Groenfonds Regionaal Duurzaam
3. Spreiding portfolio Groenfonds Regionaal Duurzaam
4. Impact Groenfonds Regionaal Duurzaam
Alle projecten binnen het Groenfonds Regionaal Duurzaam hebben gezamenlijk een totale vermeden CO2 uitstoot van 550 kTon per jaar. Dat komt overeen met een equivalent van het totale jaarlijkse energieverbruik (elektriciteit en gas) van ca. 148.875 huishoudens.
Het deel dat direct kan worden toegeschreven aan de financiering door het Groenfonds Regionaal Duurzaam van Meewind is ca. 73 kTon/jaar en een equivalent van het totale jaarlijkse energieverbruik (elektriciteit en gas) van 19.784 huishoudens. Een mooi resultaat!
5. Ontwikkelingen projecten Groenfonds Regionaal Duurzaam
Oplevering Windpark Streepland
De turbines van het windpark Streepland langs de Rijksweg A16 zijn na een grondige testperiode in gebruik! Duidelijk te herkennen met het Meewind-logo. Het windpark is ontwikkeld en gebouwd door een partnerschap bestaande uit Greenchoice, Windunie, Energietransitiefonds Moerdijk en Meewind.
Het windpark bestaat uit drie turbines van 135 meter ashoogte en een rotordiameter van 149 meter. Het vermogen van de turbines is 5,7MW per stuk. Zo kan het totale windpark jaarlijks voldoende elektriciteit opwekken voor circa 15.000 huishoudens.
Nieuwbouw woningen valt stil
U heeft het vast gelezen: nieuwbouw heeft last van stijgende bouwkosten, de stikstofproblematiek en inflatie. Dit heeft een impact op de realisatie van nieuwe woningen en daarmee ook op een deel van de activiteiten van Econic. Hoe zich dat gaat ontwikkelen, is nog onzeker.
Geothermie
De inkomsten op geothermie stonden afgelopen kwartaal onder druk vanwege de verhouding tussen de elektriciteits- en gasprijzen. Hierdoor is het voor tuinders voordeliger geweest om hun eigen elektriciteit en warmte te produceren dan rechtstreeks af te nemen van geothermie. Tegelijkertijd is door de hoge energieprijzen de Subsidie Duurzame Energie-vergoeding die deze projecten ontvangen, nagenoeg nul. We hopen dat dit niet te lang aanhoudt. Niet goed voor de duurzaamheid, niet goed voor de projecten.
Investering in Zonneweide Haghorst
Afgelopen kwartaal zetten wij een nieuwe stap in het versnellen van de energietransitie met een financiering van 7 miljoen euro in Zonneweide Haghorst. Het zonnepark is een initiatief van lokale ondernemer Thijs van Oirschot. De omvang wordt ca. 41 MW; goed voor het opwekken van stroom voor circa 15.000 huishoudens.
Het zonnepark komt op 6 hectaren grond en wordt met aandacht voor bijdrage aan de biodiversiteit slim in het landschap ingepast. Daarnaast wordt door het project een structurele bijdrage geleverd aan een lokaal fonds dat is opgezet om de verduurzaming in de omgeving te versnellen en leefbaarheid van omliggende woonkernen te verbeteren.
Uitgelicht: Nieuwe Investering in SemperPower
Investering in Energie Opslagsystemen
Afgelopen kwartaal legden we ons toe op een nieuwe investering in een volgende, onmisbare schakel in de transitie: Energie Opslagsystemen. Slimme batterijsystemen die hernieuwbare energie opslaan bij overschot en uitgeven bij bewolking of windstilte.
De doelstelling: 5 miljoen voor de grootste batterij in NL
We gaan voor 5 miljoen euro voor de grootste batterij in Nederland, te realiseren door SemperPower. Met een omvang van 30MW en een capaciteit van 68 MWh een grote stap voor ons hernieuwbare energienetwerk! Het project wordt gebouwd in Vlissingen en zal naar verwachting al eind dit jaar operationeel zijn. Daarnaast is er overeenstemming over een investering in een ander project van SemperPower ter grootte van 1,25 miljoen euro.
De markt voor grootschalige Energie Opslagsystemen is nog jong en zal zich de komende jaren snel gaan ontwikkelen. SemperPower is een bedrijf met grote ambities; er liggen al meerdere projecten op plank.
Samen met onze participanten maken wij het financiële plaatje voor SemperPower rond om de batterij in Vlissingen daadwerkelijk te realiseren. Zo geven we deze koploper in de transitie wind mee opdat zij sneller groter kunnen gaan bouwen.
Kijk mee: in 15 minuten bijgepraat op energieopslag
We praten u in 15 minuten bij op de energieopslag-markt, de rol van SemperPower en Meewind! Aan het woord zijn Dennis Schiricke en Investment Manager bij Meewind Derck Truijens, kijkt u mee?
6. Ontwikkeling marktomstandigheden
Marktprijzen energie nemen af
Waar 2022 vooral in het teken stond van sterke stijging van energieprijzen kenmerkt het eerste kwartaal van 2023 zich door een forse daling van de energieprijs ten opzichte van het vorige kwartaal (van ca. 210 EUR/MWh naar ca. 120 EUR/MWh). Goed te noemen: dit is nog altijd ruim het dubbele van het niveau van eind 2021.
Inflatie neemt af
Het beeld van de inflatie is veranderd ten opzichte van afgelopen jaar. Het CBS rapporteert een inflatie van 4,4% voor het eerste kwartaal van dit jaar. Nog altijd hoog, maar aanzienlijk lager dan in 2022. De Nederlandsche Bank verwacht voor heel 2023 4,9%. Voor de kredietnemers betekent dit dat er voor dit jaar nog moet worden uitgegaan van kostenstijgingen. Een belangrijke factor hierbij zijn de hogere energieprijzen, waarvan de deelnemingen ook zouden moeten profiteren.
Renteontwikkeling
De centrale banken hebben als doel de inflatie te laten dalen. Een belangrijk instrument hierbij is het verhogen van de rente. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen steeg naar 2,8% aan het eind van 2022 en is het afgelopen kwartaal stabiel gebleven. Als gevolg hiervan, evenals vorig kwartaal, is de rente die wordt gevraagd door banken aan projecten en bedrijven gestegen, waardoor de schuldgraad is gedaald en de vraag naar achtergestelde leningen en risicodragend vermogen is toegenomen. Tegelijkertijd betekent dit ook dat bepaalde projecten niet langer financierbaar zijn. De verwachting van de De Nederlandsche Bank is dat de rentes dit jaar nog zullen stijgen. Dit zou het fonds in staat moeten stellen om op nieuwe investeringen betere rentetarieven te berekenen en een hoger rendement te behalen.
7. Dividendverwachting 2023
De beheerder verwacht op basis van het resultaat 2022 op 1 juni weer dividend uit te keren. De hoogte van het dividend wordt op dit moment berekend. We verwachten u hier medio mei over te informeren.
8. Ontwikkelingen Meewind Beheerder
Verschuiving team
Afgelopen kwartaal is er e.e.a. verschoven in ons klantenservice-team. Vanaf nu staat naast Lynn Harsveld ook Emily Kroon u graag te woord bij vragen, om u wegwijs te maken in uw online dossier en u te informeren over onze fondsen of u in contact te brengen met de juiste collega. We zijn blij haar welkom te heten!
Nieuwe website
U heeft het wellicht al lang gezien: onze geüpdatete website. Na 5 jaar was een opfrisbeurt welkom! Visueel gezien maar ook qua structuur. Medio januari zijn we overgegaan. We hopen u zo meer overzicht en duidelijkheid te bieden, zodat u sneller vindt wat u nodig heeft. En zodat nieuwe participanten makkelijker hun weg vinden naar duurzaam beleggen.
Fijn als u meekijkt! Heeft u tips of suggesties, dan horen we die graag via [email protected]. Alvast dank!
Disclaimer
De in deze update verstrekte informatie is met uiterste zorg samengesteld. Toch kan Meewind (Seawind Capital Partners BV) niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor onjuistheden of onvolledigheden in deze update aanvaardt Meewind geen enkele aansprakelijkheid. In deze update staan links naar externe websites. Meewind is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites. Op de inhoud van deze update van Meewind en op het Meewind-logo rusten auteursrechten. Niets uit deze update mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Meewind.