marketingcommunicatie
Kwartaalupdate
Groenfonds Regionaal Duurzaam – Q1 2024
Ons Groenfonds startte het jaar opgewekt! Al onze projecten draaiden stabiel door. We zagen enkele grote stappen en een leuke innovatie. Onze aandacht ging verder uit naar het in kaart brengen van de CO2-footprint van de complete levenscylcus van onze projecten… De aftrap van die rapportages is een feit! De resultaten volgen snel. Voor nu: de cijfers en opvallende ontwikkelingen van de periode 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024!
Snel naar:
1. De cijfers op een rij
2. Terugblik op Q1 2024
3. Update Groenfonds Regionaal Duurzaam Q1 2024
4. Projecten uitgelicht
5. Update beheerder Meewind
1. De cijfers op een rij
Intrinsieke waarde en omvang dividend Groenfonds Regionaal Duurzaam
Rendementen
Kerncijfers
Beleggingen
Spreiding portfolio
2. Terugblik op Q1 2024
Marktontwikkelingen
Geopolitieke hebben veel invloed gehad op de energiemarkten
De energiemarkten hebben, onder invloed van de geopolitieke situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten, in de tweede helft van maart een stijging van de prijzen laten zien. In de grafieken hieronder ziet u deze ontwikkeling, waarbij de verschillende kleuren de prijs weergeven van een verkoop op termijn. Duidelijk te zien is de daling in de eerste twee maanden en de stijging in maart. Het prijsniveau per einde kwartaal 1 lag nog altijd onder waar het jaar is gestart. Deze daling drukte de waardering van de deelnemingen per 31 maart jl.
Bron: Endex via Van Helder, 22 april 2024
Bron: Aardgas TTF via Van Helder, 22 april 2024
Elektriciteitsmarkt
De elektriciteitsprijzen zijn het kwartaal geëindigd ongeveer op het niveau waar ze begonnen. In januari en februari was sprake van een daling als gevolg van de hogere temperaturen, veel wind en volle gasopslagen. Daarna zijn de prijzen weer geleidelijk gestegen, zowel op de termijnmarkten (die zien op de toekomstige prijzen) als spotmarkten (die zien op de huidige prijzen). De stijging lijkt vooral samen te hangen met de gestegen gasprijzen. Nu de zonkracht weer toeneemt, zien we op de spotmarkt wel steeds vaker tijdelijk negatieve prijzen. Deze prijsontwikkeling is relevant voor de projecten van onze fondsen waar elektriciteit wordt geproduceerd en verkocht. Na een daling van de verwachte prijzen in het eerste kwartaal, lijkt er enige stabiliteit te zijn opgetreden.
Gasmarkt
Sinds begin maart is sprake van een stijging van de prijzen op de Europese gasmarkt. Hiervoor waren verschillende redenen. Door de toegenomen vraag naar LNG in Azië is de concurrentie op de wereldmarkt toegenomen. Door hoge kolenprijzen wordt er in Azië gekozen voor gas in plaats van kolen voor het opwekken van elektriciteit. Andere factoren waren een ongepland onderhoud van één van de Noorse gasvelden in het noordelijke deel van de Noorse Zee, onderhoud van een grote LNG-exportterminal in de VS en problemen met de levering van LNG uit de VS, waardoor er minder LNG kon worden geïmporteerd. De hogere gasprijs is vooral relevant voor onze geothermieprojecten waar gasgestookte warmte het alternatief is voor duurzame warmte uit de grond.
Daling marktrente heeft niet doorgezet
Na de daling in het vierde kwartaal van 2023 is de kapitaalmarktrente sinds begin dit jaar licht gestegen. Als achterliggende oorzaak worden het risico op een hernieuwde stijging van inflatie genoemd. Een verlaging van de beleidsrente (een instrument om inflatie af te remmen) door de ECB wordt voorzien, maar laat daarom nog even op zich wachten. Een daling van de rente is over het algemeen gunstig voor de waardering van de deelnemingen.
Vooruitzicht ontwikkeling inflatie gestabiliseerd
De inflatie in maart gemeten door het CBS bedroeg 3,1% ten opzichte van de consumentengoederen en -diensten een jaar eerder. De verwachting voor heel 2024 is ongewijzigd en daalt volgens het CPB naar verwachting naar 2,9% in 2024. Dit stemt overeen met de najaarsraming van DNB 2023. Daling cq. stabilisering van inflatie is over het algemeen gunstig voor projecten en bedrijven omdat inflatie wordt doorberekend in jaarlijkse operationele kosten.
Overige marktontwikkelingen
Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan
U heeft het vast gelezen: de salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Het kabinet was van plan de regeling stap voor stap af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft dit voorstel verworpen. Daarmee is overigens het onderwerp niet van de agenda. De aankondiging vorig jaar van Vandebron dat terugleveringskosten voor opgewekte stroom aan de paneeleigenaar in rekening worden gebracht, is door meerdere leveringsbedrijven in enige vorm gevolgd; zo ook onze deelneming Greenchoice (Energie Transitiefonds en Groenfonds Regionaal Duurzaam). Deze ontwikkelingen zijn dus niet alleen relevant voor u als energieverbruiker en, in veel gevallen, ook -producent, maar ook als participant in deze fondsen. Installateurs (waaronder Kieszon) hebben ondertussen gemerkt dat de particulier haar terughoudendheid weer heeft laten varen en hebben een sterke toename van het aantal installaties gezien.
Tender voor grootste windparken op de Nederlandse Noordzee
Op 28 maart sloot de tender voor IJmuiden Ver (kavels Alpha en Beta), de grootste windparken op de Nederlandse Noordzee tot nu. Er zijn naar verluid meerdere biedingen ingediend en dat is goed nieuws in het licht van de negatieve berichten uit andere landen het afgelopen jaar. Op 60 kilometer voor de westkust van Nederland zullen twee windparken worden gerealiseerd met ieder een capaciteit van minimaal 2 gigawatt (goed voor 14% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland).
Burgerparticipatie was, in tegenstelling tot België, helaas geen voorwaarde voor deze biedingen. Niettemin volgen we deze tender aandachtig vanuit de ambitie van Meewind om onze participanten ook in Nederland te laten deelnemen in wind-op-zee. Zo waren we onder andere present bij een groot evenement georganiseerd over deze projecten door het consortium Noordzeker (ABP, APG een SSE Renewables). Een breed bezocht evenement waarin het onderwerp wind-op-zee vanuit diverse relevante perspectieven werd belicht en er veel aandacht was voor biodiversiteit.
3. Update Groenfonds Regionaal Duurzaam Q1 2024
De intrinsieke waarde van een participatie in het Groenfonds Regionaal Duurzaam steeg afgelopen kwartaal van € 1.073,13 (31 december 2023) naar € 1.082,04 (31 maart 2024). Een stijging van 0,83%.*
Positieve start van het jaar
De projecten waarin we via het Groenfonds investeren, draaien mooi door dit eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Fijn, die stabiliteit.
De aftrap: CO2-footprint-rapportages in de maak
Het gaf ons ruimte om te werken aan het project waar we u ook over bijpraatte tijdens onze participantenvergadering: het in kaart brengen van de CO2-emissies van onze projecten, naast de emissie-besparingen. Want hoeveel groene energie een windmolen ook produceert, bij het winnen van de grondstoffen, het bouwen en het slopen van de turbines komt ook CO2 vrij. Hoe verhoudt dat zich tot elkaar?
Wet- en regelgeving vraagt ons transparant te zijn hierover. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: hoe breng je die keten in kaart? Welke parameters gebruik je daarvoor? En hoe zwaar weeg je welke factoren mee? Hoe ver ga je terug in de tijd?
Meewind pioniert in duurzaam investeren, geeft wind mee aan projecten en bedrijven die vooroplopen in duurzame technieken. En ook hier geldt: in het opstellen van duurzaamheidsrapportages lopen we voorop. Dat betekent ook dat daar nog geen heldere kaders beschikbaar zijn voor dergelijke verantwoording. En weinig getoetste of geteste handvatten op de plank liggen waar we gebruik van kunnen maken.
Die ontwikkelen we nu dus zelf. Samen met onze projecten en met een gespecialiseerde partner. We nodigden onze projectpartners uit voor sessies rond de vraag: welke input is er nodig om een goede rapportage op te stellen? Waar moet die data qua kwaliteitseisen aan voldoen? En: waar kan Meewind een rol spelen in het helpen ophalen van al die data? Want het is nogal een tijdrovende en complexe klus voor ondernemers.
Die sessies waren vruchtbaar. En onze projectpartners zijn druk bezig met het ophalen van alle benodigde data. De volgende stap is dat vatten in een heldere rapportage. Waarin u kunt teruglezen wat de projecten waarin u mee-investeert opbrengen maar ook verbruiken qua emissie. Voor meer inzicht, meer context, meer transparantie. Een groot project waar we u van op de hoogte houden!
Let op: dit is een reclame-uiting.
Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder krediet-, liquiditeits- en duurzaamheidsrisico.
Met beleggen maakt u kosten en u kunt uw inleg (deels) verliezen. Raadpleeg het Essentiële-
informatiedocument en het Prospectus voordat u een beleggingsbeslissing neemt.
* De genoemde procentuele verandering betreft de afgelopen 3 maanden. In het verleden behaalde resultaten voorspellen geen toekomstige rendementen.
4. Projecten uitgelicht
Innovatie Tuinderij Vahl: écht duurzame komkommers dankzij aardwarmte en robotarmen
Koplopers financieren, dat doen we bij Meewind. Zo ondersteunen we de productie van duurzame energie en tegelijkertijd ook ondernemers die vooroplopen in het tóepassen van die groene energie in hun productieproces. Neem Tuinderij Vahl: het familiebedrijf teelt écht groene komkommers op 3 locaties van in totaal 12,6 hectare in de Koekoekspolder nabij Kampen. Écht groen omdat de komkommers volledig biologisch gekweekt worden én omdat de kassen waarin ze groeien volledig verwarmd worden door aardwarmte geproduceerd door ons project Aardwarmte Koekoekspolder.
Dubbel zo snel inpakken dankzij inzet robotarmen
Het bedrijf innoveert ook verder in het productieproces: sinds kort pakt de kwekerij haar komkommers in met robotarmen. Het inpakproces gaat nu twee keer zo snel, licht Kees Vahl toe: “Waar we eerder met 15 mensen met de hand 20.000 komkommers per uur inpakten, behalen we nu met de nieuwe robot-sorteerlijn datzelfde aantal per uur met nog maar 7 personen.”
De komkommers worden eerst gewogen en daarna d.m.v. visioncamera’s gescand. Vervolgens wordt deze data aan elkaar gekoppeld en naar de robotarmen gestuurd. Zo wordt circa 80% van de komkommers door de robotarmen vacuüm verpakt. Het voordeel? Kees Vahl: “Onze komkommers worden zo uniformer worden verpakt. Plus: repeterende werkzaamheden worden uitgesloten.” Dat scheelt ruimte, tijd en geld.
Als eerste in de wereld
De robot-arm-inpak-lijn is de eerst in zijn soort in de wereld. Kees Vahl: “We zijn dit traject 3 jaar terug gestart en sinds begin dit jaar loopt het naar tevredenheid. Het was een enorm proces om dit te realiseren.”
Binnenwaaien bij …
Meewind waait binnen bij de ondernemers achter de projecten waarin we investeren. Met steeds 5 dezelfde vragen op zak. Deze keer: Radboud Vorage van Aardwarmte Koekoekspolder. Een gesprek over waarom aardwarmte een onmisbare schakel is tussen duurzame energiebronnen en wat Meewind meer maakt dan alleen een financiële partner.
“Geothermie vergroot zelfredzaamheid Nederland in energievoorziening!”
– Projectdirecteur Aardwarmte Koekoekspolder Radboud Vorage
Sunrock: belangrijkste werk gedaan
Sunrock: het bedrijf dat als een van de eersten in Nederland startte met het aanleggen van grootschalige zonnedaken op met name distributiecentra. Meewind zegde aan de start van het partnerschap toe om in totaal € 30 miljoen aan leningen beschikbaar te stellen. Niet in één keer, maar in fases: steeds wanneer een Sunrock-project klaar was om daadwerkelijk gerealiseerd te worden.
Die 30 miljoen is afgelopen kwartaal volledig uitgegeven: de laatste € 4,5 miljoen is ingezet voor in totaal 14 projecten met een capaciteit van 46 MW.
In totaal heeft Meewind zo Sunrock-projecten gefinancierd met een totale capaciteit van 370 MW. Daarmee wordt jaarlijks tot wel 315.000 MWh aan groene energie opgewekt. Oftewel: duurzame stroom voor zo’n 127.000 Nederlandse huishoudens. (bron: MilieuCentraal).
Trots zijn we, dat we zoveel hebben kunnen investeren. Dat we zoveel zonnedak-projecten hebben kunnen helpen realiseren. Het belangrijkste werk is nu gedaan. De komende jaren zullen we hier nog de vruchten van plukken via het rendement dat het oplevert.
OGCleanFuels neemt 13 nieuwe locaties voor Bio-CNG over in Zuid-Nederland!
Mooie stap in het bevorderen van schone mobiliteit, met name voor de transportsector: OGCleanFuels neemt 13 Bio-CNG tanklocaties in Zuid-Midden-Nederland over. Hiermee is ook het zuiden van ons land zich verzekerd van schone brandstoffen. De nieuwe tanklocaties zijn specifiek geselecteerd om te voldoen aan de behoeften van (zwaar) transport, waarbij 12 van de 13 locaties toegankelijk zijn voor vrachtwagens. Tevens zijn alle locaties 24/7 open.
Jort Kooijman, Salesmanager bij OG, benadrukt het belang van deze stap: “Met deze overname vergroten wij ons aantal tanklocaties van 90 naar 103, waarmee wij onze landelijke dekking verbeteren en onze positie als marktleider van Bio-CNG in Nederland verstevigen. Bio-CNG heeft een belangrijke rol in de transitie naar duurzaam transport en het realiseren van de klimaatdoelstellingen in Nederland. De visie van OG is dat de oplossing niet zit bij één duurzame brandstof maar in de mix van schone brandstoffen zoals OG die aanbiedt.”
5. Update beheerder Meewind
Participantenvergadering: alweer 3 maanden geleden
De tijd vliegt; wij ontmoetten elkaar alweer 3 maanden terug! In Amersfoort, in de voormalige Prodentfabriek praatten we u tijdens de jaarlijkse participantenvergadering bij over de ontwikkelingen van onze fondsen, bewegingen in de markt en onze visie op de toekomst.
De vergadering werd ondanks de sneeuw goed bezocht en ook online flink bekeken! De sfeer was goed, de vragen waren sterk en het was fijn elkaar te zien. Mocht u nog eens willen terugkijken, dan kan dat!
Meewind zoekt talent voor groeiambities
Vorige update introduceerden wij u verschillende nieuwe gezichten. We hopen dat volgend kwartaal weer te doen. Want onze ambities om ons team uit te breiden, onze fondsen verder uit te bouwen en meer mensen te betrekken bij écht duurzaam investeren, zijn fors. Ook met het oog op de aanvullende verantwoordelijkheden die toezichthouder AFM bij ons neerlegt, is versterking erg welkom.
Zo zoeken we een fijne klantenservice-collega om u te woord te staan. Een marketing manager die ons helpt Meewind bij weer méér mensen én ondernemers onder de aandacht te brengen. Meer dan één fondsmanager die zich gaat bezighouden om uw inleg slim te investeren bij kansrijke projecten die Nederland weer een stapje duurzamer maken. En een financial controller die onze cijfers strak op orde houdt. Mocht u iemand kennen, dan komen we graag in contact via [email protected]!
Disclaimer
De in deze update verstrekte informatie is met uiterste zorg samengesteld. Toch kan Meewind (Seawind Capital Partners BV) niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor onjuistheden of onvolledigheden in deze update aanvaardt Meewind geen enkele aansprakelijkheid. In deze update staan links naar externe websites. Meewind is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van deze websites. Op de inhoud van deze update van Meewind en op het Meewind-logo rusten auteursrechten. Niets uit deze update mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Meewind.
- Waardering OG CleanFuels naar beneden: focus op groei en duurzame impact
- Gemeentes houden rug recht: zero emissie-zones per 1 januari tóch een feit
- Meewind wijzigt berekeningsperiode historisch rendement naar 10 jaar
- Extra energie voor ons aardwarmteproject Duurzaam Voorne dankzij Energie Beheer Nederland!
- Groenfonds keert dividend uit aan deelnemers over winst 2023